«Κόλαφος» ήταν πριν λίγο η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά αναπτύσσοντας σήμερα στο ακροατήριο την πρότασή της επί της ενοχής του 19χρονου κατηγορούμενου ως φυσικού αυτουργού της δολοφονίας του αστυνομικού Γ. Λυγγερίδη, έξω από το «Μελίνα Μερκούρη», τον Δεκέμβριο του 2023.
Με μια αγόρευση – καταπέλτη η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του 19χρονου (ο οποίος και σήμερα απουσίαζε από το ακροατήριο) για το σύνολο των κακουργηματικών και πλημμεληματικών κατηγοριών που αντιμετωπίζει. «Αποδεικνύεται με κάθε βεβαιότητα ότι ο κατηγορούμενος χτύπησε τον Γ. Λυγγερίδη με ναυτική φωτοβολίδα χρώματος πορτοκαλί. Όταν την εκτόξευσε ήταν μόνος του. (…) Ο κατηγορούμενος έχει δικαιώματα ναι, ακόμη και να σιωπήσει. Και ο Λυγγερίδης είχε δικαίωμα όμως να ζήσει. Και αυτό του το στέρησε βίαια ο κατηγορούμενος. Τον σκότωσε με ένα όπλο που στοίχιζε 30 ευρώ. Το εκτόξευσε σε ευθεία βολή. Από καθαρή τύχη δεν χτυπήθηκαν εκείνη την ημέρα και άλλοι αστυνομικοί, όπως και πολίτες …..», είπε η εισαγγελέας για να συνεχίζει: «Ο κατηγορούμενος είναι προκλητικά αμετανόητος και προκλητικά θρασύς. Κατηγορείται για ανθρωποκτονία και απαξιώνει το δικαστήριο τηρώντας το δικαίωμα της σιωπής ερχόμενος σε αντίφαση σε σχέση με τις προανακριτικές του καταθέσεις. Οι όψιμοι ισχυρισμοί του ότι πετάχτηκαν πολλές φωτοβολίδες ταυτόχρονα αναιρούνται. Όλοι οι αστυνομικοί μας είπαν ότι οι φωτοβολίδες έπεφταν κατά κύματα. Η προκλητική και αμετανόητη στάση του προκύπτει από τη πρώτη στιγμή της σύλληψής του, από το από ότι τρεις ημέρες πριν τη δολοφονία συμμετείχε σε επεισόδια στο Βόλο, από το ότι κατασκεύαζε πριν πολεμοφόδια στο Γ. Καραϊσκάκης (…). Η τακτική που ακολούθησε ήταν: Αρχικά ομολογώ, μετά ανακαλώ και μετά δεν και σιωπώ. Η προκλητική μαγκιά του φαίνεται από τα τηλέφωνα και τις συνομιλίες του. Κανόνιζε ακόμη και τη ποινική του μεταχείριση και την φυλακή. (…) Ο κατηγορούμενος δεν ήταν ο τυχαίος φίλαθλος όπως προσπάθησε να παρουσιαστεί εδώ. Πήρε συνειδητή απόφαση να βρεθεί στα επεισόδια και να επιτεθεί στους αστυνομικούς. Ανήκει στους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού, ήξερε πώς να χρησιμοποιήσει τη φωτοβολίδα, και πώς να στοχεύσει για να σκοτώσει άνθρωποι. Επιτέθηκε μαζί με άλλους στον αστυνομικό Λυγγερίδη με μίσος και έχοντας σκοπό να πλήξει οποιαδήποτε αστυνομικό άμεσα. Είναι άνθρωπος σκληρός χωρίς συναισθήματα για τον οποίο η ζωή ενός μπάτσου δεν έχει αξία».
Οι προετοιμασίες
Παραθέτοντας τα πραγματικά περιστατικά όπως αυτά προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία η εισαγγελέας νωρίτερα, αναφέρθηκε στα όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας του αστυνομικού: «Περίπου 200 οργανωμένοι οπαδοί του «Ολυμπιακού» είχαν συντονιστεί για να σκοτώσουν αστυνομικό και εφοδιάστηκαν με πλήθος αυτοσχέδιων μηχανισμών. Μεταξύ των οπαδών αυτών ήταν και ο κατηγορούμενος, όπως μας είπε ο ίδιος εδώ, την πρώτη ημέρα, καθώς αποδέχθηκε τη συμμετοχή του στα επεισόδια. Άλλωστε αυτή προκύπτει και από τις απομαγνητοφωνούμενες συνομιλίες Συμμετείχε μάλιστα και πριν το στάδιο της επίθεσης στους αστυνομικούς, καθώς κατασκεύασε και μετέφερε στο «Μελίνα Μερκούρη» πολεμοφόδια.
Ειδικότερα πριν την επίθεση, σε αποθήκη του «Γεώργιος Καραϊσκάκη» κατασκεύασαν πριν τα επεισόδια ένα πλήθος αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, βόμβες μολότοφ κ.ά προκειμένου να τις ρίξουν στους αστυνομικούς. Φόρτωσαν τα πολεμοφόδια σε τέσσερα αυτοκίνητα μεταξύ αυτών και αυτοκίνητο που οδηγούσε ο κατηγορούμενος και μετέβησαν στο γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη». Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάμερα στο «Γ. Καραϊσκάκη» για να καταγράψει τις προετοιμασίες, όμως κάμερες έχουν καταγράψει το κομβόι των οχημάτων στην πορεία του μέχρι το «Μελίνα Μερκούρη»».
Προς επίρρωση των θέσεων της η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε ο κατηγορούμενος στις 30.12.2023 με τον αδελφό του τον οποίο και ρωτούσε για τις κάμερες αν έχουν καταγράψει κάτι.
Συνεχίζοντας η εισαγγελέας ανέφερε: «Υπήρχε οργανωμένο σχέδιο να επιτεθούν στις αστυνομικές δυνάμεις εκείνη την ημέρα. Ο κατηγορούμενος γνώριζε για τον προσχεδιασμό των επιθέσεων, μετείχε σε αυτόν. Όταν έφτασε η ομάδα στο κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» έκρυψαν τα πολεμοφόδια και μπήκαν μέσα στο γήπεδο και όσο παρέμεναν σε αυτό δεν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Ο κατηγορούμενος έκατσε στο χώρο των οργανωμένων οπαδών με τον αδελφό του και την παρέα του. Για την τήρηση της τάξης τοποθετήθηκαν δυο διμοιρίες αστυνομικών σχετικά μακριά από το γήπεδο, ώστε να είναι αθέατες. Μια τρίτη διμοιρία παρέμεινε μέσα στο γήπεδο στο χώρο των αποδυτηρίων.
Αμέσως όμως ξεκίνησε κινητικότητα μέσα στο γήπεδο με το που ξεκίνησε ο αγώνας. Λίγη ώρα αργότερα έλαβαν χώρα οι επιθέσεις. Οι περίπου 200 οργανωμένοι βγήκαν από το γήπεδο για να επιτεθούν υπακούοντας στην εντολή «πάμε – πάμε». Κάλυψαν τα πρόσωπα τους και η έξοδος τους δεν ήταν άτακτη, έγινε οργανωμένα και συντονισμένα. Βγαίνοντας βρήκαν δυο άτομα (ο Α. και ο Χ) τους μοίραζαν πολεμοφόδια και φωτοβολίδες, κάποιες από αυτές ήταν κρυμμένες ακόμη και πίσω από φυτά. Ανάμεσα στα αντικείμενα ήταν σίγουρα 2 ναυτικές φωτοβολίδες. (….) Αφού μοιράστηκαν τα αντικείμενα δόθηκε εντολή να πάνε «προς τους Ματατζήδες». Πριν υλοποιήσουν την οργανωμένη επίθεση στους αστυνομικούς έκαναν και δοκιμαστικές βολές».
Η δολοφονία Λυγγερίδη
Ακολούθως η εισαγγελέας παρέθεσε στο δικαστήριο τα πραγματικά περιστατικά της δολοφονίας του νεαρού αστυνομικού. «Η διμοιρία 535 αποτελούμενη από 17 αστυνομικούς ανάμεσά τους και ο Γιώργος Λυγγερίδης βρίσκονταν σε στάση αναμονής. Η συντεταγμένη ομάδα πήγε κατευθείαν στους αστυνομικούς. Τότε και σε απόσταση έως 50 μέτρων δόθηκε το σύνθημα για την έναρξη της δολοφονικής επίθεσης προς τους αστυνομικούς. Αμέσως μετά ο Χ. έριξε μια από τις δυο ναυτικές φωτοβολίδες χρώματος πορτοκαλί που πέρασε πάνω από τα κεφάλια των αστυνομικών χωρίς να τους πλήξει. Η δεύτερη φωτοβολίδα δόθηκε στον κατηγορούμενο με την εντολή να την πετάξει στους αστυνομικούς. Οι επιτιθέμενοι είχαν αριθμητική υπεροχή και ήτα εφοδιασμένοι με πολλά «πολεμοφόδια». Εκτοξεύουν πέτρες μάρμαρα σίδερα φωτοβολίδες. Εκτοξεύθηκαν οι περισσότερες σε ευθεία βολή κατά κύματα και με σχέδιο από άτομα που έβγαιναν μπροστά και στόχευσαν σε αστυνομικούς» σημείωσε η εισαγγελέας της έδρας και συνέχισε αναφέροντας στο ακροατήριο τα εξής:
«Οι επιτιθέμενοι διασπάστηκαν σε δυο ομάδες και ενεργούσαν επιθέσεις και από μπροστά και από πλάι στους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων αλλά οι επιτιθέμενοι συνέχιζαν. Οι ανθρωποκτόνες προθέσεις τους αποδεικνύεται και από τα συνθήματα που φώναζα, πχ. «κολόμπατσοι, θα πεθάνετε όλοι θα σας γ…..,» κ.ά.
Περί ώρα 9:30 ο κατηγορούμενος βρήκε μπροστά σε σχέση με τους άλλους και πήρε στάση σώματος που έδειχνε ότι θα ρίξει φωτοβολίδα. Στόχευσε ευθεία στους αστυνομικούς. Η βολή του ήταν ευθεία και παράλληλα από το έδαφος. Η φωτοβολίδα εκτοξεύθηκε με μεγάλη ταχύτητα. Αυτού του τύπου η φωτοβολίδα ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες γιατί κάνει σφύριγμα. Αφήνει καπνό. Χρειάστηκε αυτή λίγο από 1,5 δευτερόλεπτο να πλήξει το θανόντα, δεδομένου ότι η ταχύτητα της ξεπερνούσε τα 130 χιλιόμετρα. Η φωτοβολίδα δεν εξοστρακίστηκε πουθενά και καρφώθηκε στο πόδι του αστυνομικού Λυγγερίδη. Άναψε μέσα στο πόδι του. (…) Ο Λυγγγερίδης ήταν όρθιος και φώναζε «βγάλτε την με καίει»». (…) Οι συνάδελφοι του ξάπλωσαν το Λυγγερίδη κάτω και προσπάθησαν να σταματήσουν την αιμορραγία και ενώ ήταν ξαπλωμένος έπεφταν μολότοφ. …Μια από τις βόμβες μολότοφ εξερράγη δίπλα στο Λυγγερίδη και ανασηκώθηκε το πόδι του με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωσή του. Μόλις οι επιτιθέμενοι κατάφεραν το χτύπημα προέβησαν σε ιαχές χαράς, ενώ συνέχιζαν με αμείωτη ένταση τις επιθέσεις. Μόλις αντιλήφθηκαν ότι είχε τραυματιστεί αστυνομικός άρχισαν να πανηγυρίζουν απαξιώνοντας την ανθρώπινη ζωή. (…) Μετά το τέλος των επεισοδίων όσοι είχαν επιστρέψει στο γήπεδο είχαν ανέβει στους εξώστες γελούσαν και ρωτούσαν «πέθανε; πέθανε;» Περί ώρα 10:15 μμ. τελείωσαν τα επεισόδια. Όσοι ώρα οι οπαδοί ήταν μέσα στο γήπεδο πέταξαν τα ρούχα τους και τους έβαλαν φωτιά (…).
Αξιοσημείωτη είναι όμως και η αναφορά της εισαγγελέας σε δυο πρόσωπα (Α και Χ) οι οποίοι όπως είπε αν και φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του αστυνομικού, καθώς έδωσαν το σήμα νε ξεκινήσει η επίθεση, κατάφεραν να διαφύγουν εγκαίρως από το στάδιο! «Όλοι οι υπόλοιποι και ο κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στην αστυνομία έχοντας εγκλωβιστεί μέσα στο στάδιο. (…) Οι γιατροί που κατέθεσαν εδώ στο ακροατήριο μας είπαν ότι ο Λυγγερίδης είχε υποστεί ένα «κρατήρα», αιμορραγικό σοκ, εμφύσημα. Ένα σημαντικό στοιχείο που προέκυψε είναι ότι η κατεύθυνση της φωτοβολίδας ήταν κάθετη».
«Ευθεία βολή»
Εν συνεχεία, η εισαγγελέας επικαλούμενη τις μαρτυρικές καταθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου, ανέφερε ότι η φωτοβολία που έπληξε τον Γ. Λυγγερίδη ήταν σε ευθεία βολή. Μεταξύ άλλων η εισαγγελική λειτουργός είπε στο ακροατήριο: «Το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος έριξε τη φωτοβολίδα ενισχύεται και από το γεγονός ότι στα χέρια του βρέθηκαν σωματίδια φωτοβολίδας σαν και αυτής που σκότωσε τον Γ. Λυγγερίδη. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σωματίδια της φωτοβολίδας βρέθηκαν σε περίπου 80 από τους προσαχθέντες. Αυτό δεν σημαίνει ότι έριξαν 80 φωτοβολίδες. Μάρτυρας ειδικός, μας είπε ότι τα σωματίδια της φωτοβολίδας αυτής διασπείρονται (….). Από τα ανωτέρω αποδεικνύεται ότι τα άτομα αυτά βρέθηκαν ίσως πλησίον του κατηγορούμενου. Στον κατηγορούμενο βρέθηκαν οι περισσότερες συστάσεις σωματιδίων. Από την άλλη μεριά το γεγονός ότι δεν βρέθηκε βιολογικό υλικό του κατηγορούμενου στο εξωτερικό μέρος της φωτοβολίδας δεν αναιρεί το γεγονός ότι αυτός την έριξε. (…). Πως περιμένουμε να βρεθεί dna στο συγκεκριμένο πειστήριο όταν αυτός είχε εμφανή σημεία καύσης;».
Οι συνομιλίες
Ακόμη κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας επικαλέστηκε πλήθος ηχογραφημένων συνομιλιών που εμπεριέχονται στη δικογραφία στις οποίες ο κατηγορούμενος ακούγεται να λέει ότι εκείνος έριξε τη φωτοβολίδα. Σύμφωνα με την εισαγγελέα και μόνο από αυτές τις συνομιλίες προκύπτει η ξεκάθαρα ομολογία του. Ενδεικτικά η εισαγγελέας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο 19χρονος είχε εκμυστηρευτεί τόσο στον αδελφό του όσο και στη σύντροφό του ότι «χτύπησε τον αστυνομικό με φωτοβολίδα». Από την εισαγγελική αγόρευση δεν έλειψαν και οι αναφορές στην αλλαγή των καταθέσεων του κατηγορούμενου, ο οποίος προανακριτικά είχε αποδεχθεί ότι έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα, πλην όμως στη συνέχεια τα…. μάζεψε λέγοντας μετά στο δικαστήριο ότι δεν αποδέχεται την ανθρωποκτονία και ότι δεν είναι εκείνος που έριξε τη φωτοβολίδα.
Η ομολογία και η ανάκληση αποτελεί ένα από τα αποδεικτικά μέσα που το δικαστήριο έχει στη φαρέτρα του (..) Εξάλλου σε καμία συνομιλία δεν λέει ο κατηγορούμενος ότι η φωτοβολίδα δεν ήταν δικιά του. Αντίθετα, κανονίζει ποινές φυλακές και πόσο θα φάει. Ο αδελφός του του λέει σε συνομιλία τους ότι «μόνο και μόνο που το έκανες θα σε έχουν πολύ ψηλά». Στα λόγια αυτά ο κατηγορούμενος δεν αντιδρά. Επιπλέον στις 8. 12 ο Χ. έστειλε μήνυμα στον κατηγορούμενο που τον επιβραβεύει για τη μαγκιά του. Και αυτό ενώ ο Λυγγερίδης νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Την ύπαρξη και την αποστολή αυτού του μηνύματος την επιβεβαίωσε και ο αδελφός του κατηγορούμενου στο ακροατήριο».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Απριλίου με τις αγορεύσεις των συνηγόρων.
«Επιτέλους μία μέρα ευχάριστη για μας. Οι δικηγόροι δεν μπόρεσαν να κοροϊδέψουν το δικαστήριο. Υπάρχει επιτέλους μία ανακούφιση. Θέλω να πιστεύω ότι έτσι όπως ήταν καταπέλτης η εισαγγελέας θα είναι και οι υπόλοιποι», δήλωσε ο πατέρας του δολοφονημένου αστυνομικού.
protothema.gr