Η «νέα» Αγγλία στο ντεμπούτο του Τόμας Τούχελ στον πάγκο της, είχε αλλαγές στη σύνθεσή της (ντεμπούτο Λιούις-Σκέλι, Μπερν, επιστροφή Ράσφορντ), υψηλότατη κατοχή μπάλας (78%) και ήταν όσο «κυνική» χρειαζόταν για να νικήσει την Αλβανία με 2-0 στο «Wembley» στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής των προκριματικών της Ευρωπαϊκής Ζώνης του Μουντιάλ 2026, ξεκινώντας με το… δεξί τις υποχρεώσεις της στον 11ο όμιλο.
Μέσα από ένα αρκετά μπερδεμένο φορμάτ, στο οποίο «μπαίνουν» σε δράση τις πρώτες 4 αγωνιστικές οι εθνικές απ’ τον 7ο έως τον 12ο όμιλο και με εκκρεμότητες ως προς την «ενσωμάτωση» ανά γκρουπ όσων μετέχουν στους «8» του Nations League (ανάλογα με το αν θα προκριθούν ή θα αποκλειστούν, έχει ήδη προβλεφθεί ο όμιλος που θα «μπουν»), οι Άγγλοι έκαναν τη… δουλειά βρίσκοντας γκολ στο 20ό λεπτό με τον Λιούις-Σκέλι.
Ο 18χρονος αριστερός φουλ-μπακ μάλιστα σκόραρε στο ντεμπούτο του με τα «τρία λιοντάρια» κι έγραψε Ιστορία, καθώς έγινε ο νεαρότερος σκόρερ της Αγγλίας σε ηλικία 18 ετών και 176 ημερών, αφήνοντας στη 2η θέση πλέον τον συμπαίκτη του Μάρκους Ράσφορντ, ο οποίος είχε πετύχει το πρώτο του τέρμα με την εθνική 18 ετών και 209 ημερών.
Στο 77′ ο Κέιν από ασίστ του Ράις νίκησε για δεύτερη φορά τον Θωμά Στρακόσα (που υπερασπίστηκε για 51η φορά την εστία της εθνικής Αλβανίας, αλλά αποχώρησε τραυματίας στο 82ο λεπτό, ,καθώς μετά από σύγκρουση με τον Κέιν χτύπησε στο κεφάλι) και «σφράγισε» το πρώτο τρίποντο των Άγγλων στην πορεία προς τα τελικά του Μουντιάλ.
Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΚΟΣΑ
Στη Βαρσοβία η Λιθουανία έβαλε… ζόρια στην Πολωνία, όμως στο φινάλε «μίλησε» η κλάση του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι που με ένα υπέροχο γκολ στο 81′ χάρισε τη νίκη στην ομάδα του με 1-0.
Στο βασικό σχήμα των Πολωνών ξεκίνησε ο Κάρολ Σφιντέρσκι του Παναθηναϊκού που έγινε αλλαγή στο 61′, ενώ ο Ματέους Βιετέσκα του ΠΑΟΚ μπήκε στο ματς στο 77′ στη θέση του Πιατκόφσκι. Ο Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι αντίθετα έμεινε στον πάγκο.
ΤΑ HIGHLIGHTS ΤΟΥ ΠΟΛΩΝΙΑ-ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Σπουδαίο διπλό πήρε η Βοσνία/Ερζεγοβίνη, νικώντας 1-0 τη Ρουμανία στο Βουκουρέστι για τον 8ο όμιλο χάρις στο γκολ του Γκίγκοβιτς στο 14′, ενώ με νίκες πέρασαν και η Φινλανδία απ’ τη Μάλτα (1-0, 7ος όμιλος) και η Λετονία απ’ την Ανδόρα (1-0, 11ος όμιλος).
ΤΑ HIGHLIGHTS ΤΟΥ ΑΝΔΟΡΑ-ΛΕΤΟΝΙΑ
Αναλυτικά τα αποτελέσματα και η βαθμολογία:
7ος ΟΜΙΛΟΣ
Πολωνία-Λιθουανία 1-0
Μάλτα-Φινλανδία 0-1
Ρεπό: Ηττημένος Ισπανία-Ολλανδία στους «8» του Nations League
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(1 αγώνας)
Φινλανδία 3
Πολωνία 3
Λιθουανία 0
Μάλτα 0
Ισπανία ή Ολλανδία 0 -0αγ.
8ος ΟΜΙΛΟΣ
Κύπρος-Σαν Μαρίνο 2-0
Ρουμανία-Βοσνία/Ερζεγοβίνη 0-1
Ρεπό: Αυστρία
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(1 αγώνας)
Κύπρος 3
Βοσνία/Ερζεγοβίνη 3
Ρουμανία 0
Αυστρία 0 -0αγ.
Σαν Μαρίνο 0
9ος ΟΜΙΛΟΣ
Μολδαβία-Νορβηγία 22/03 (19:00)
Ισραήλ-Εσθονία 22/03 (21:45)
Ρεπό: Ηττημένος Ιταλία-Γερμανία στους «8» του Nations League
10ος ΟΜΙΛΟΣ
Λιχτενστάιν-Βόρεια Μακεδονία 22/03 (16:00)
Ουαλία-Καζακστάν 22/03 (21:45)
Ρεπό: Βέλγιο
11ος ΟΜΙΛΟΣ
Ανδόρα-Λετονία 0-1
Αγγλία-Αλβανία 2-0
Ρεπό: Σερβία
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(1 αγώνας)
Αγγλία 3
Λετονία 3
Αλβανία 0
Ανδόρα 0
Σερβία 0 -0αγ.
12ος ΟΜΙΛΟΣ
Μαυροβούνιο-Γιβραλτάρ 22/03 (19:00)
Τσεχία-Νησιά Φαρόε 22/03 (21:45)
Ρεπό: Ηττημένος Κροατία-Γαλλία στους «8» του Nations League