Υιοθετήσατε ένα γατάκι που φοβάται συνέχεια τα πάντα; Τι πρέπει να κάνετε για νιώσει καλά

Υιοθετήσατε ένα μικρό γατάκι. Το πρώτο πράγμα που κάνει στο σπίτι είναι να κρυφτεί. Λογικό. Τι γίνεται όμως όταν αυτό εξακολουθεί, ακόμα και αν περάσει καιρός, να φοβάται τα πάντα;

Είναι πραγματικά στενάχωρο να βλέπεις το μικρό ζωάκι σου να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή και να ζει συνέχεια φοβισμένο και έχοντας πολύ στρες.

Σε μια τέτοια περίπτωση εμείς πρέπει να βρούμε τις αιτίες που συμβαίνει αυτό, κάτι που δεν είναι πάντα πολύ εύκολο. Ο λόγος είναι ότι συχνά δεν γνωρίζουμε το ιστορικό του, δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να έχει περάσει σε αυτή τη σύντομη ζωή του.

Αξίζει όμως να προσπαθήσουμε να το βοηθήσουμε ώστε να ηρεμήσει και να είναι πάντα χαρούμενο. Αξίζει να του κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή.

Υπάρχουν λοιπόν κάποια πράγματα που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα ώστε να ξέρετε σε μια τέτοια περίπτωση τι να κάνετε.

Γιατί ένα γατάκι μπορεί να είναι πολύ φοβισμένο;

Είναι λογικό ένα γατάκι- όπως και μια μεγαλύτερη γάτα- που μπαίνει για πρώτη φορά σε ένα νέο σπίτι να είναι φοβισμένο. Είναι μικρό και νιώθει απροστάτευτο. Ένα υγιές γατάκι που έχει περάσει το σωστό χρόνο με τη μητέρα του και πιθανόν και τα αδελφάκια του θα πρέπει να προσαρμοστεί μετά από λίγο καιρό. Αν όμως αυτό δεν βλέπουμε να συμβαίνει, πιθανόν η όλη κατάσταση να οφείλεται σε κάποιους λόγους, όπως:

1. Δεν έχει κοινωνικοποιηθεί αρκετά. Η περίοδος έγκαιρης και σωστής κοινωνικοποίησης είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία ενός ζώου. Το μικρό ζώο μαθαίνει πώς να αλληλεπιδρά με άλλα ζώα και ανθρώπους. Αν δεν είναι σωστά κοινωνικοποιημένο, δεν θα έχει μάθει βασικά όρια που του επιτρέπουν να ζει αρμονικά σε χώρο με ζώα και ανθρώπους.

2. Απομακρύνθηκε από τη μαμά του πολύ νωρίς. Ένας άλλος λόγος για το συνεχή φόβο ενός μικρού γατιού έχει να κάνει με το πότε απομακρύνθηκε από τη μαμά του. Αν έφυγε νωρίς από τη φωλιά του, η κοινωνικοποίησή του δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί. Ο δεσμός μεταξύ μητέρας και γατιού είναι ζωτικής σημασίας. Αυτός ο δεσμός δεν το βοηθάει μόνο στις σωματικές του ανάγκες. Τα γατάκια χρειάζονται τη συναισθηματική ασφάλεια που τους προσφέρει η μητέρα τους. Όταν είναι νεογέννητα, για τα πάντα έχει φροντίσει η μητέρα τους φτιάχνοντας μια φωλιά για αυτά και τα αδέρφια τους. Η φωλιά αυτή είναι ένας μικρός και προστατευτικός κόσμος που ικανοποιεί όλες τις ανάγκες τους εκείνη τη στιγμή. Μετά τον απογαλακτισμό, ο χρόνος αυτός τελειώνει και η μητέρα θα αρχίσει να διώχνει τα μικρά από τη φωλιά ώστε να μπορούν να φροντίζουν μόνα τον εαυτό τους.

Αν όμως τα μικρά απομακρυνθούν νωρίς από εκείνη και απομονωθούν και από τα αδέρφια τους, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για αυτά.

3. Βρέθηκε με άλλα ζώα στο σπίτι. Αν έχουμε και άλλα ζώα στο σπίτι, ακόμη και αν είναι φιλικά και κοινωνικά, ενδέχεται να εκφοβίσουν το γατάκι. Αυτό αργά ή γρήγορα θα μάθει να μπορεί να αλληλεπιδρά και να κάνει παρέα μαζί τους. Υπάρχουν όμως άλλα γατάκια που ίσως έχουν πρόβλημα με αυτό. Εκεί χρειάζεται η δική μας βοήθεια.

4. Έχει κάποια άσχημη εμπειρία. Αν και δεν είναι τόσο σύνηθες ένα γατάκι να έχει ζήσει πολύ άσχημα πράγματα στη σύντομη ζωή του, εντούτοις αυτό είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας. Οποιαδήποτε τραυματική εμπειρία που έχει βιώσει πριν έρθει σε εσάς μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του. Αυτό μπορεί να είναι μια εγκατάλειψη. Μπορεί να έχει παραμεληθεί, να έχει κακοποιηθεί. Το να απομακρυνθεί ένα γατάκι πολύ νωρίς από τη μητέρα του, όπως αναφέραμε πιο πάνω, είναι από μόνο του ένα είδος τραύματος.

5. Υπάρχουν στο σπίτι παιδιά. Όπως συμβαίνει και με την ύπαρξη άλλων κατοικίδιων ζώων, το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν φόβο και στρες σε ένα μικρό γατάκι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά που δεν έχουν διδαχθεί να μην πειράζουν ένα ζώο και να μην το πιέζουν να κάνει πράγματα συνέχεια. Που δεν έχουν μάθει να το αφήνουν, όταν χρειάζεται, στην ησυχία του. Το να βάλουμε όρια στα παιδιά είναι πολύ σημαντικό.

Κάθε γατάκι χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση ώστε να βοηθηθεί στις φοβίες του. Υπάρχουν όμως κάποια γενικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να νιώσει άνετα και να αρχίσει σιγά σιγά να ξεθαρρεύει.

Η γνωριμία μαζί του

Όταν φέρνουμε ένα γατάκι στο σπίτι, πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί κάποιον χρόνο για να προσαρμοστεί. Ο χρόνος εξαρτάται από πολλά πράγματα που θα πούμε στη συνέχεια.

Ένα μικρό γατάκι από τον ασφαλή κόσμο με τη μητέρα και τα αδέλφια του αλλάζει ξαφνικά περιβάλλον. Αυτό είναι ένα μικρό σοκ για αυτό.

Επειδή όμως ο χαρακτήρας πλάθεται εύκολα, αν του φερόμαστε καλά και ικανοποιούμε τις ανάγκες του, θα καταφέρει να προσαρμοστεί χωρίς πρόβλημα στο νέο του περιβάλλον. Θα μας γνωρίσει καλύτερα.

Όμως δεν είναι μόνο το γατάκι που θα γνωρίσει εμάς. Είμαστε και εμείς που θα πρέπει να γνωρίσουμε αυτό το μικρό πλασματάκι που μπήκε στη ζωή μας. Όταν λοιπόν το φέρνουμε στο σπίτι, πρέπει να κατανοήσουμε τα πράγματα που μπορεί να του δημιουργούν φόβο και στρες.

Για αυτό γνωριμία επίσης σημαίνει να μένουμε μαζί του ώστε να συνηθίσει την παρουσία μας, χωρίς να το πιέζουμε να κάνει πράγματα. Αφήνουμε εκείνο να έρθει σε εμάς με την ησυχία του και όταν νιώσει άνετα. Αυτό, όπως αναφέραμε, μπορεί να πάρει λίγο ή πολύ χρόνο.

Η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος

Η ανασφάλεια γεννά φόβο. Το περιβάλλον λοιπόν παίζει τον πρώτο ρόλο. Αν, για παράδειγμα, ακούμε πολύ δυνατά μουσική ή φωνάζουμε μέρα-νύχτα, είναι λογικό ένα μικρό ζωάκι να αισθάνεται φοβισμένο. Αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε.

Επίσης πρέπει να είμαστε διακριτικοί απέναντι στην εξερευνητική του φύση. Τα γατάκια θα θέλουν να γνωρίσουν το περιβάλλον τους, να μαρκάρουν την περιοχή τους και να νιώσουν ασφαλή στο χώρο τους. Αν υπάρχουν μέρη που κρύβουν κίνδυνο για αυτά, πρέπει να τα κρατήσουμε μακριά από εκεί.

Ένα γατάκι, όπως είπαμε, μπορεί να φοβάται και λόγω παιδιών που ζουν στο σπίτι. Οφείλουμε, πριν το φέρουμε σπίτι, να τους εξηγήσουμε κάποια πράγματα.

Αν έχετε άλλον σκύλο, γάτα ή άλλο κατοικίδιο, με προβληματική συμπεριφορά, να ξέρετε ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα τα βρουν. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείτε πριν προχωρήσετε στην υιοθεσία.

Για να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα τα πάνε καλά μεταξύ τους, θα πρέπει το γατάκι να έχει το δικό του ασφαλή χώρο. Οι γάτες κρύβονται σε σκοτεινά μέρη όταν φοβούνται γιατί θέλουν να νιώσουν ασφάλεια. Αν δεν του δημιουργήσουμε κάποιο προστατευμένο μέρος για να ξεκουράζεται όταν χρειάζεται να νιώσει ασφάλεια, θα αρχίσει να φοβάται ακόμα περισσότερο.

Τέλος το να έχει ένα γατάκι πράγματα να κάνει είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που θα το βοηθήσει πολύ να αισθάνεται ήσυχο και χαλαρό. Αυτό δεν σημαίνει να έχει μόνο τα παιχνίδια του αλλά να ασχολούμαστε και εμείς μαζί του. Να μη νιώθει μόνο και παραμελημένο. Χωρίς φωνές και τιμωρίες. Η θετική προσέγγιση των πραγμάτων θα το βοηθήσει και να ξεπεράσει τους φόβους του και να μην αναπτύξει άλλους.

7 λόγοι που η γάτα σας κρύβεται κάτω από κρεβάτι

Αν η γάτα σας μένει πολλές ώρες κάτω από το κρεβάτι, θα πρέπει να

Τι γίνεται μετά;

Μόλις γνωρίσουμε το νέο μέλος του σπιτιού και δούμε γενικά πώς αντιδράει, τότε πρέπει και εμείς να αντιδράσουμε ανάλογα. Που σημαίνει πρώτα από όλα ότι θα πρέπει να μάθουμε να το καθησυχάζουμε σε ό,τι και αν προκύψει. Με ηρεμία, αγκαλιές, πολλή αγάπη, σταθερότητα και απομακρύνοντας ό,τι του προκαλεί φόβο.

Η δημιουργία επίσης μιας σταθερής ρουτίνας σημαίνει ότι αυτό δεν θα ανησυχεί για καμία από τις βασικές ανάγκες του. Οπότε πρέπει να το ταΐζουμε σε σταθερά τακτά χρονικά διαστήματα και φυσικά με τη σωστή τροφή. Η ρουτίνα είναι κάτι πολύ βασικό για τις γάτες καθώς νιώθουν ήρεμες και ασφαλείς.

Αν όμως το γατάκι εξακολουθεί να είναι πολύ φοβισμένο, τότε ίσως χρειαζόμαστε επιπλέον βοήθεια. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μιλήσουμε με τον κτηνίατρό μας. Εκείνος αρχικά θα το εξετάσει καλά για τυχόν προβλήματα υγείας και θα μπορέσει να μας συμβουλεύσει ανάλογα.

Όταν φέρνουμε ένα μικρό ζωάκι στο σπίτι μας, δεν θα πρέπει να έχουμε την απαίτηση να εγκλιματιστεί αμέσως στο νέο περιβάλλον. Τα πράγματα που μπορεί να το κάνουν να νιώθει συνέχεια φόβο είναι αρκετά. Με υπομονή, αγάπη και σωστό χειρισμό θα τα καταφέρουμε.

topet mou