«Με βάση τον πολύ μεγάλο αριθμό εξαιρετικά επικίνδυνων ενάρξεων δασικών πυρκαγιών που αντιμετωπίστηκαν γρήγορα και αποτελεσματικά αυτή την αντιπυρική περίοδο, το νέο δόγμα λειτούργησε κυριολεκτικά σωτήρια». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε εκδήλωση για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως είπε ο υπουργός, «αν ξέφευγε ακόμη και το 5% από αυτές, σήμερα θα κάναμε άλλου είδους απολογισμό» και προσέθεσε ότι «αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να το πιστώσουμε σε όλους και όλες που έδωσαν και την ψυχή τους σε αυτές τις μάχες. Να περάσουμε, λοιπόν, στα στοιχεία και να ξεκινήσουμε με όλη τη χρονιά».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε τρία βασικά συμπεράσματα που εξάγονται από την αλλαγή του δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος.
Το πρώτο, όπως είπε, είναι ότι η συνεργασία αποδίδει σημειώνοντας πως όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας συντονίστηκαν πιο επιτυχημένα από ό,τι στο παρελθόν. Το δεύτερο συμπέρασμα, όπως τόνισε, είναι ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι πολύτιμος σύμμαχος και το τρίτο, όπως ανέφερε, είναι ότι δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός, καθώς είναι διαφορετικές οι κλιματολογικές συνθήκες.
Αυξημένες οι πυρκαγιές από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου σε σχέση με τον μέσο όρο 20ετίας
Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας παρουσίασε με λεπτομέρειες στοιχεία από τη φετινή αντιπυρική περίοδο τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το 2024 είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό εκδήλωσης πυρκαγιών εκτός αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή πριν την 1η Μαΐου και μετά την 31η Οκτωβρίου. Όπως είπε, πρόκειται για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα τα τελευταία χρόνια. «Λαμβάνοντας υπ' όψιν, λοιπόν, τα δεδομένα των προηγουμένων ετών, και με τη βεβαιότητα ότι η κλιματική κρίση είναι και θα είναι εδώ, η Πολιτική Προστασία προχώρησε στον ανασχεδιασμό του επιχειρησιακού της βραχίονα ως προς την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και το νέο δόγμα της Πυροσβεστικής, με άξονες την πρόληψη, την διαλειτουργικότητα, την ενίσχυση των ΕΜΟΔΕ, την επιτήρηση, την ετοιμότητα και την άμεση κινητοποίηση εναέριων και επίγειων δυνάμεων», υπογράμμισε ο υπουργός.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός, οι πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά 7,42 % από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου σε σχέση με τον μέσο όρο 20ετίας καθώς το 2024 εκδηλώθηκαν συνολικά 9.500 πυρκαγιές ενώ ο μέσος όρος ανέρχεται σε 8.844 πυρκαγιές. Ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών εκτός αντιπυρικής περιόδου, όπως υπογράμμισε, είναι ένα ανησυχητικό γεγονός, το οποίο πολύ πιθανό να το αντιμετωπίζουμε πολύ πιο συχνά στο μέλλον. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι από τις 9.500 συνολικά πυρκαγιές του 2024 οι 3.525 εκδηλώθηκαν πριν ή μετά την αντιπυρική περίοδο.
Παρά τις περισσότερες ενάρξεις ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, υπήρξε μείωση των στρεμμάτων που κάηκαν στο σύνολο, κατά 13,67 %. Συγκεκριμένα όπως είπε, τα στρέμματα που κάηκαν το 2024 ανήλθαν σε 444.500 ενώ ο μέσος όρος της εικοσαετίας είναι 515.000 στρέμματα.
Σημαντικότερο επίτευγμα όπως επισήμανε, της φετινής αντιπυρικής περιόδου, μετά την προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν η μείωση κατά 76,45% των καμένων δασών. «Χάρις στις δικές σας ενέργειες, και όχι γιατί ήταν μια καλή, ήπια χρονιά, 27.756 στρέμματα καμένων δασών έναντι 117.858 στρεμμάτων που είναι ο μέσος όρος της εικοσαετίας. Θέλω να τονίσω τη σημασία αυτών των στοιχείων που βλέπετε: Διότι στο τρίπτυχο εκτίμησης κινδύνου στις πυρκαγιές «ανθρώπινη ζωή- περιουσίες- περιβάλλον» τα δάση είναι ο βαρύς συντελεστής για το περιβάλλον. Αλλά και αθροιστικά, δηλαδή Δάση και Δασικές εκτάσεις - όπου δασικές εκτάσεις εννοούμε τη χαμηλή βλάστηση, θάμνους, πουρνάρια, σχίνα, κουμαριές κλπ., που έχουν άμεση φυσική αναγέννηση όπως ξέρετε- έχουμε 25% μείωση σε σχέση με τον μέσο όρο της 20ετίας», υπογράμμισε ο υπουργός.
Ωστόσο, ο υπουργός σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου, από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου και τα αντίστοιχα συγκριτικά παρατηρείται μείωση κατά 8% περίπου του αριθμού των πυρκαγιών σε σχέση με τα δεδομένα της 20ετίας: Όπως εξήγησε τη φετινή αντιπυρική περίοδο, δηλαδή από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το 2024 ήταν 5.975 ενώ ο μέσος όρος είναι 6.492.
Παράλληλα ο κ. Κικίλιας αναλύοντας κάποια δεδομένα της φετινής αντιπυρικής περιόδου είπε ότι το 2024 ήταν ένα από τα πιο ξηρά έτη. «Από την άνοιξη και μετά, το έλλειμμα της ετήσιας συνολικής βροχόπτωσης ξεπερνά το 40-50% σε σχέση με τη μέση τιμή των τελευταίων 34 ετών», ανέφερε ενώ προσέθεσε ότι το 2024 ήταν το πλέον θερμό έτος. «Καταγράφηκαν μέγιστες θερμοκρασίες -ρεκόρ σε μήνες όπως ο Απρίλιος, ο Ιούνιος, αλλά και ο Ιούλιος με πολυήμερο καύσωνα-ρεκόρ διάρκειας 16 ημερών. Να σημειωθεί ότι ο αμέσως προηγούμενος πολυήμερος καύσωνας διάρκειας 15 ημερών, σημειώθηκε το 2023. Έχουμε δηλαδή δύο διαδοχικές χρονιές - γεγονός πρωτοφανές», υπογράμμισε.
protothema.gr
Κικίλιας: Το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος λειτούργησε σωτήρια παρά τις πιο ακραίες συνθήκες
10|12|2024 | 22:08
Πολιτική