Τσιόλα: «Απροσδιόριστη η αιτία θανάτου» - Στο δικαστήριο το πανάκι της Ίριδας

 

ΤΟΥ ΙΑΣΟΝΑ ΤΣΟΛΗ

Με την κατάθεση της προϊσταμένης της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών, Αγγελικής Τσιόλα, συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, για τον θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. 

 

Η Αγγελική Τσιόλα ήταν η ιατροδικαστής που συνέταξε την ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο της 6 μηνών Ίριδας Δασκαλάκη, προσδιορίζοντας ως αιτία θανάτου την αγενεσία φλεβόκομβου. 

 

«Προτείνω να προσκομιστεί το πανάκι το οποίο φέρεται να χρησιμοποίησε η κατηγορούμενη για την απόφραξη των αεραγωγών του παιδιού», πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας, μετά το αίτημα είχε καταθέσει η υπεράσπιση της κατηγορούμενης, το οποίο έγινε δεκτό από το δικαστήριο. 

 

«Έχει καταστεί αναξιόπιστη η κατάθεση της κ. Τσιόλα γιατί έχει λάβει γνώση της δικογραφίας. Ως εκ τούτου τα όσα καταθέτει σήμερα δεν είναι δική της γνώμη, αλλά έχοντας ήδη λάβει υπόψη της το σύνολο της δικογραφίας, παρά την απορριπτική διάταξη της εισαγγελίας. Έχει καταστήσει τον εαυτό της πλήρως αναξιόπιστο, έχοντας αλλάξει ήδη αλλάξει τρεις φορές την κατάθεση της. Για τον λόγο αυτό προτείνω η κατάθεση της να μη ληφθεί υπόψη», δήλωσε η πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας, πριν την έναρξη της εξέτασης της κ. Τσιόλα από το δικαστήριο. 

 

Η κατάθεση 

 

«Ήταν Μάρτιος του 2021, ημέρα Κυριακή, όταν δέχθηκα τηλεφώνημα από το Καραμανδάνειο για νεκρό βρέφος και μου είπαν την ώρα θανάτου. Στη συνέχεια με ενημέρωσε προφορικά το Αστυνομικό Τμήμα ότι υπάρχει αιφνίδιος θάνατος. Τη Δευτέρα, μια ημέρα μετά, με ενημέρωσαν ότι έχει πάει η σήμανση για φωτογράφιση του χώρου. Με ενημέρωσαν ότι το βράδυ της Κυριακής είχε προσκομιστεί από τους γονείς στο αστυνομικό τμήμα μια σαλιάρα του παιδιού, το γνωστό πανάκι, το οποίο στη συνέχεια έστειλαν στην υπηρεσία μας. Ξεκίνησα τη νεκροτομή στη συνέχεια», είπε ξεκινώντας την κατάθεσή της η ιατροδικαστής.

 

«Εντόπισα κυάνωση χειλέων και ονύχων, εύρημα συνηθισμένο σε πολλούς θανάτους. Είναι εύρημα που δείχνει μικρότερη περιεκτικότητα οξυγόνου στο αίμα», ανέφερε η ιατροδικαστής. 

 

Στη συνέχεια δέχτηκε πιεστικές ερωτήσεις από την Πρόεδρο για την αιτία που θα μπορούσε να προκαλέσει υποξυγοναιμία στο παιδί, αν δεν υπάρχει παθολογικός παράγοντας. «Κάποιο εμπόδιο ώστε να έχουμε επαρκές οξυγόνο στο αίμα. Κάποιο εμπόδιο στην είσοδο οξυγόνου στον οργανισμό. Ασφυξία για παράδειγμα», απάντησε η ιατροδικαστής. 

 

Η ιατροδικαστής ρωτήθηκε για τα ευρήματα που εντοπίζονται στους ασφυκτικούς θανάτους και ανέφερε ως τέτοια την κυάνωση των νυχιών και του προσώπου, τις αιμορραγικές κηλίδες και τη συμφόρηση οργάνων.

 

«Τα τελευταία χρόνια στην ξένη βιβλιογραφία καθίσταται σαφές ότι και πέντε αυτά ευρήματα, που μαθαίναμε από το βιβλίο Κουτσελινη για την ασφυξία, δεν είναι διαγνωστικά, θεωρούνται παρωχημένη γνώση και μπορούν να συναντηθούν τόσο σε αιφνίδιους όσο και σε βίαιους θανάτους» είπε η μάρτυρας σχολιάζοντας τη βιβλιογραφία σχετικά με την εύρεση αιμορραγικών κηλίδων. 

 

«Η μικρή λύση του βλεννογόνου του στόματος δεν είναι ένα εύρημα που θα με έκανε να ζητήσω περισσότερες πληροφορίες ως προς το διάστημα που κράτησε ή προσπάθεια αναζωογόνησης ή για το διάστημα που μεσολάβησε από την ώρα που εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του το παιδί, μέχρι την ώρα που ξεκίνησε η αναζωογόνηση. Για παράδειγμα θα μπορούσε να προκληθεί από την πιπίλα, συμβαίνει στα μωρά. Για να το χαρακτηρίσω προθανάτιο εύρημα θα πρέπει να έχει αιμορραγική διήθηση. Εγω κατέληξα στο μεταθανάτιο, ούτε καν πέριξ του θανάτου, γιατί δεν υπήρχε αιμορραγική διήθηση», ανέφερε η ιατροδικαστής. 

 

Η ιατροδικαστής επεσήμανε ότι όταν εντοπίσει μεταθανάτιο τραύμα δεν το φωτογραφίζει, ούτε καλεί τη σήμανση, τονίζοντας πως η αποξήρανση στα χείλη του παιδιού είναι μεταθανάτιο φαινόμενο. 

 

Η ιατροδικαστής αναφέρθηκε στην επικοινωνία της με τους γονείς, την ημέρα που έκανε τη νεκροτομή. «Μου είπαν ότι είχαν χάσει ένα παιδάκι 3,5 ετών από λευχαιμία. Μου εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών. Με παρακάλεσαν να μην πάνε στην Αθήνα τα όργανα του παιδιού, καθώς είχαν υποβάλλει μήνυση και ανέφεραν ως αιτία θανάτου του παιδιού την ηπατική ανεπάρκεια. Τους είπα ότι θα αναζητήσω άλλη λύση για τη μεταφορά των οργάνων και επικοινώνησα με το εργαστήριο στα Ιωάννινα», είπε η κ. Τσιόλα.

 

«20 ημέρες μετά τον θάνατο του βρέφους δέχθηκα τηλεφώνημα από τον πατέρα που με ενημέρωνε ότι το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας έπαθε ανακοπή καρδιάς, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Επειδή είχα προτείνει στους γονείς γονιδιακό έλεγχο, απευθύνθηκα στον κ. Ηλιάδη, ο οποίος νοσήλευε το μεγαλύτερο παιδί, προκειμένου να συνεννοηθούμε για να γίνει αυτός ο έλεγχος», ανέφερε η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών. 

 

Η Αγγελική Τσιόλα ρωτήθηκε εκτενώς για τα ευρήματα των ιστοπαθολογικων εξετάσεων. «Η κ. Μητσέλου μου ανέφερε σε επικοινωνία μας ότι εντόπισε την αιτία θανάτου, την οποίος προσδιόρισε ως υποπλασία - αγενεσία του φλεβόκομβου της καρδιάς. Μου είπε ότι δεν το ψάχνουν συχνά αυτό και ότι έκανε μια διαδικασία και κατέληξε εκεί. Μου ανέφερε η κ. Μητσελου ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μη δώσει εικόνα στους γιατρούς, λόγω της ηλικίας του παιδιού», είπε η μάρτυρας.

 

Η Αγγελική Τσιόλα δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων για την υιοθέτηση των αποτελεσμάτων της παθολογοανατόμου, στην ιατροδικαστική της έκθεση. «Η αιτία θανάτου προέκυψε μετά το εύρημα της παθολογοανατόμου. Θα αμφισβητήσω εγώ τη δικαστική παθολογοανατόμο;», ανέφερε. 

 

«Αν γύριζα τον χρόνο πίσω…»

 

Η Αγγελική Τσιόλα ανέφερε πως θα χειριζόταν διαφορετικά την υπόθεση, αν είχε γνώση των πληροφοριών που γνωρίζει σήμερα. «Εκ των υστέρων ήρθαν πληροφορίες… αν τις είχαν πριν δώσω την ιατροδικαστική μου έκθεση θα είχα άλλη αντιμετώπιση. Άλλαξε και η κ. Μητσελου τη θέση που είχε διατυπώσει. Εγώ θα ζητούσα επανεκτίμηση σε εξειδικευμένο κέντρο. Πρέπει να διαπιστωθεί αν υπήρχε ο φλεβόκομβος τελικά. Θα ζητούσα εξέταση και από άλλο παθολογοανατόμο», ανέφερε. 

 

«Αν γύριζα τον χρόνο πίσω θα έκανα επαναξιολόγηση του περιστατικού, ζητώντας γνωμάτευση από δεύτερο παθολογοανατόμο», τόνισε η Αγγελική Τσιόλα.

 

Η μάρτυρας ρωτήθηκε επίμονα για το πώς θα αξιολογούσε με τα σημερινά δεδομένα το περιστατικό. 

 

Πρόεδρος: Έχετε τώρα τα δεδομένα. Ένα μωρό φυσιολογικό στην όψη και τη θρέψη, άψογο, με παιδιατρικό έλεγχο καρδιάς άψογο, καθαρό γονιδιακό και άψογες εξετάσεις. Τι θα δίνατε ως αιτία θανάτου σήμερα; 

 

Μάρτυρας: Απροσδιόριστη

 

Πρόεδρος: Στην ανάκριση απαντήσατε την ασφυξία. Τι άλλαξε; 

 

Μάρτυρας: Γιατί κατά την ανακριτική μου κατάθεση δεσμεύτηκα από την παθολογοανατομική εξέταση του κ. Ευτυχιάδη, η οποία μου τέθηκε υπόψη. Όπως δεσμεύτηκα αρχικά και από την αντίστοιχη της κ. Μητσέλου.

 

Η Αγγελική Τσιόλα επεσήμανε ότι πλέον αμφισβητεί την εξέταση του κ. Ευτυχιάδη, προσκομίζοντας βιβλιογραφία που αναφέρει ότι η χρώση με την ουσία που χρησιμοποίησε ο κ. Ευτυχιάδης, χρησιμοποιείται για τη διάγνωση εμφραγμάτων και όχι για ασφυξίες ή αιφνίδιους θανάτους. 

 

Η εξέταση της μάρτυρα συνεχίζεται την Τρίτη 12 Νοεμβρίου.