Όσοι έχουν γάτα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάνει… του κεφαλιού της. Όμως, είναι ένα πλάσμα που δένεται με τους ανθρώπους του.
Κατά τη διάρκεια της ζωής της μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα υγείας που να χρειαστεί φυσικοθεραπεία. Και να πρέπει να παραμένει ακίνητη για κάποιο χρονικό διάστημα.
Είναι δυνατόν;
«Η γάτα είναι ένα ιδιαίτερο ζώο. Έχει τη δική της προσωπικότητα και συνεργάζεται όταν εκείνη θέλει.
Συνήθως, για να δουλέψω με μία γάτα, χρειάζομαι τη συνεργασία του κηδεμόνα της, για να με βοηθήσει να μείνει ακίνητη. Και να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη θεραπεία.
Το δύσκολο είναι ότι πηγαίνω στον χώρο της και αντιδρά πιο έντονα, καθώς βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον.
Υπάρχουν και γατούλες, όμως, που κάθονται και είναι πιο συνεργάσιμες», διευκρινίζει η φυσικοθεραπεύτρια ζώων συντροφιάς, Μυρτώ Χριστοφίλη.
Τα μηχανήματα έχουν σαν στόχο την πιο γρήγορη αποκατάσταση και τη βελτίωση της ποιότητα ζωής, τόσο του ζώου όσο και του κηδεμόνα
Συνήθως, όπως επισημαίνει, όσο βελτιώνεται η υγεία τους, τόσο μειώνεται ο βαθμός συνεργασίας τους.
Σε ποιες περιπτώσεις βοηθάει τις γατούλες η φυσικοθεραπεία
«Πολύ συχνά στις γάτες έχουμε τραυματισμούς από πτώσεις και ατυχήματα. Δηλαδή, κατάγματα ισχύων, λεκάνης, σπονδυλικής στήλης και λιγότερα κατάγματα άνω άκρων.
Επίσης, η φυσικοθεραπεία βοηθάει τις γατούλες που έχουν νευρολογικά προβλήματα. Για παράδειγμα, μια γάτα που έχει υποστεί κάκωση στην σπονδυλική στήλη και τραυματιστεί ο νωτιαίος μυελός, αποτελεί νευρολογικό περιστατικό.
Στόχος δεν είναι η πώρωση του κατάγματος, αλλά η νευρολογική αποκατάσταση του ζώου. Δηλαδή, να μπορεί να κινήσει πάλι τα πόδια του και να στηρίξει τον κορμό του. Αυτές οι περιπτώσεις χρήζουν νευρολογικής επανεκπαίδευσης», διευκρινίζει η κα Χριστοφίλη.
Η συνεργασία κτηνιάτρου και φυσικοθεραπευτή είναι απαραίτητη – Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στη φυσικοθεραπεία
Ο φυσικοθεραπευτής, σύμφωνα με την κα Χριστοφίλη, πρέπει πάντοτε να συνεργάζεται με τον κτηνίατρο.
Όταν, λοιπόν, ο κτηνίατρος συνιστά φυσικοθεραπεία, ξεκινούν και οι συνεδρίες. Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει την κινησιοθεραπεία, τη μάλαξη, τον βελονισμό, την εφαρμογή κατάλληλων μηχανημάτων.
«Τα μηχανήματα είναι το λέιζερ, οι υπέρηχοι, τα ρεύματα, τα οποία εφαρμόζονται για την ενδυνάμωση ή την αναλγησία, αλλά και ο διάδρομος.
Είναι πολύ σημαντική η κινησιοθεραπεία για την ενδυνάμωση των μυών, έτσι ώστε να επιστρέψει το ζώο στις καθημερινές του δραστηριότητες
Τα μηχανήματα έχουν σαν στόχο την πιο γρήγορη αποκατάσταση και τη βελτίωση της ποιότητα ζωής, τόσο της γάτας όσο και του κηδεμόνα. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η κινησιοθεραπεία για την ενδυνάμωση των μυών, έτσι ώστε να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες», τονίζει η φυσικοθεραπεύτρια.
Οι συνεδρίες
Η συνεδρία έχει διάρκεια περίπου μία ώρα. Βέβαια, τον χρόνο τον καθορίζει η γάτα, καθώς σεβόμαστε τις αντοχές της.
Αρχικά, όπως λέει η κα Χριστοφίλη, ξεκινάμε με δύο τρεις συνεδρίες -ανάλογα με το περιστατικό- την εβδομάδα και σταδιακά μειώνονται με τη βελτίωση του ζώου.
Για την καλύτερη και πιο γρήγορη αποκατάσταση, είναι πολύ σημαντική η συνεργασία του κηδεμόνα. Να ακολουθεί, δηλαδή, τις οδηγίες και το ασκησιολόγιο που τού έχουμε δώσει.
Το κίνητρο για να ανταποκριθεί μία γάτα στις ασκήσεις μπορεί να είναι ένα παιχνιδάκι για να το ακολουθήσει, ή η τροφή.
Η φυσικοθεραπεία ζώων ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος
Η φυσικοθεραπεία, σύμφωνα με την κα Χριστοφίλη, βοηθάει στην πιο γρήγορη και σωστή αποκατάσταση, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, η φυσικοθεραπεία στις γάτες παρουσιάζει αύξηση.
Η φυσικοθεραπεία ζώων, όπως ενημερώνει η κα Χριστοφίλη, είναι ένας νέος, ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος. Στόχο έχει την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ενός ζώου και, κατά συνέπεια, και του κηδεμόνα του. Όπως ακριβώς για τους ανθρώπους, έτσι και για τα ζώα, η φυσικοθεραπεία αποτελεί ένα πολύτιμο «όπλο» που, είτε αποκλειστικά, είτε συνδυαστικά με φαρμακευτική αγωγή, συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας και της λειτουργικότητας.