ΗΠΑ: Θανατοποινίτης, καταδικασμένος για φόνο, αναμένεται να εκτελεστεί στη Νότια Καρολίνα

Ο 59χρονος Ρίτσαρντ Μουρ καταδικάστηκε σε θάνατο το 2001 για τη δολοφονία του Τζέιμς Μαχόνεϊ, ενός ταμία σε ένα ψιλικατζίδικο στο οποίο ο Μουρ μπήκε άοπλος.

Ένας μαύρος άνδρας που καταδικάστηκε στην Πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, σε μια δίκη που όλοι οι ένορκοι ήταν λευκοί, για τη δολοφονία ενός ταμία το 1999, αναμένεται να εκτελεστεί σήμερα.

Ο 59χρονος Ρίτσαρντ Μουρ καταδικάστηκε σε θάνατο το 2001 για τη δολοφονία του Τζέιμς Μαχόνεϊ, ενός ταμία σε ένα ψιλικατζίδικο στο οποίο ο Μουρ μπήκε άοπλος.

Ξέσπασε καυγάς, ο ταμίας έβγαλε όπλο και τραυματίστηκαν και οι δύο άνδρες, ο Μαχόνεϊ θανάσιμα. Στη συνέχεια ο Μουρ έφυγε από το κατάστημα αφού πήρε χρήματα από το ταμείο. Ο Μουρ ισχυρίστηκε ότι ενήργησε όντας σε αυτοάμυνα.

Αν η εκτέλεσή του, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα ΗΠΑ) πραγματοποιηθεί, θα είναι η 21ή στις ΗΠΑ από την αρχή του έτους, όλες με θανατηφόρα ένεση, με εξαίρεση δύο στην Αλαμπάμα (νότια) με εισπνοή αζώτου, μέθοδος που καταγγέλθηκε από τον ΟΗΕ που τη συνέκρινε με μορφή «βασανιστηρίου».

Η Νότια Καρολίνα πραγματοποίησε την πρώτη της εκτέλεση θανατοποινίτη τον Σεπτέμβριο του 2011.

Έχοντας εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα, η μοίρα του Μουρ βρίσκεται στα χέρια του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της Πολιτείας, Χένρι ΜακΜάστερ, ο οποίος μπορεί ακόμα, τελευταία στιγμή να αλλάξει την ποινή του.

Μια συγκέντρωση υπογραφών για το σκοπό αυτό έχει υπογραφεί από περισσότερα από 50.000 άτομα.

Η συγκέντρωση υπογραφών έλαβε την υποστήριξη ενός πρώην διευθυντή του Τμήματος Σωφρονιστικών Υπηρεσιών της Νότιας Καρολίνας, του Τζον Οζμιντ, ο οποίος σε ένα βίντεο ακούγεται να λέει «ότι αυτή δεν θα ήταν μια υπόθεση επιβολής θανατικής ποινής στις περισσότερες Πολιτείες».

Ο δικαστής που προήδρευσε της δίκης, Γκάρι Κλέρι, έγραψε στον κυβερνήτη ζητώντας να επιδείξει «επιείκεια», λέγοντας ότι η περίπτωση του Ρίτσαρντ Μουρ ήταν «μοναδική» μεταξύ των θανατοποινιτών της Νότιας Καρολίνας.

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν συγκεκριμένα ότι ήταν ο μόνος από αυτούς τους καταδίκους στην Πολιτεία που δικάστηκε από δικαστήριο που δεν περιλάμβανε μαύρους ενόρκους.

Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές Πολιτείες. Έξι άλλες (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Οχάιο, Όρεγκον, Πενσυλβάνια και Τενεσί) τηρούν μορατόριουμ στις εκτελέσεις με απόφαση κυβερνητών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ