Οι πρώτες εξετάσεις που πρέπει να κάνετε σε ένα κουτάβι (και από ποια ηλικία)

Αν μόλις υιοθετήσατε ένα κουτάβι μπορεί να νιώθετε ότι δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν όταν ένα νέο κουτάβι έρχεται στο σπίτι, και ένας νέος κηδεμόνας συχνά αισθάνεται άγχος, ειδικά αν πρόκειται για την πρώτη φορά που υιοθετεί ένα νεαρό σκυλάκι. Η πρώτη στάση σε αυτή τη διαδρομή ζωής που θα σας βοηθήσει να λύσετε όλες σας τις απορίες και να νιώσετε ασφαλής, είναι η επίσκεψη στον/στην κτηνίατρο.

Ο/η κτηνίατρος θα προγραμματίσει τις πρώτες εξετάσεις του κουταβιού σας, ώστε να γνωρίζετε όσο νωρίτερα γίνεται την κατάσταση της υγείας του και τι πρέπει να προσέξετε. Επιπλέον, θα σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές σχετικά με την ανατροφή και τις ανάγκες του νέου σας κατοικιδίου, ώστε να γνωρίζετε με σιγουριά πώς να του παρέχετε όλα όσα χρειάζεται.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο παρέα με το κουτάβι σας;

Εκτός αν διασώσατε μόνος/η σας το κουτάβι, η υιοθεσία του πρέπει να συνοδεύεται από τα κατάλληλα έγγραφα που θα αναφέρουν ξεκάθαρα τι είδους φροντίδα έχει ήδη λάβει και πότε, καθώς και πότε πρέπει να κανονίσετε την επόμενη επίσκεψή σας στον κτηνίατρο. Σε κάθε περίπτωση, ενδείκνυται να τον/την επισκεφτείτε ούτως ή άλλως μέσα σε μερικές μέρες μετά την υιοθεσία του.

Τι να περιμένετε

Ο/η κτηνίατρος θα ελέγξει τα έγγραφα που συνοδεύουν την υιοθεσία του κουταβιού, θα το εξετάσει κλινικά (και αν κρίνει ότι χρειάζεται, εργαστηριακά) και θα προγραμματίσει τη χορήγηση των πρώτων του εμβολίων όταν αυτό φτάσει στην κατάλληλη ηλικία. Ακόμα, θα σας συμβουλεύσει σχετικά με πιθανά προβλήματα υγείας, καθώς και με τη φροντίδα που θα χρειαστεί να του παρέχετε τις πρώτες μέρες και μήνες της ζωής του μαζί σας.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τις πρώτες εξετάσεις που πρέπει να κάνει το κουτάβι σας μετά την υιοθεσία του:

Κλινική εξέταση

Το προσωπικό του κτηνιατρείου θα συγκεντρώσει το ιστορικό του κουταβιού κάνοντάς σας μια σειρά ερωτήσεων. Θα ακολουθήσει:

– Ζύγισμα του κουταβιού

– Παρατήρηση του κουταβιού και έλεγχος των ματιών, των αυτιών, της μύτης, των πελμάτων, των νυχιών, του δέρματος, του τριχώματος και των γεννητικών οργάνων του, καθώς και των δοντιών, των ούλων και του στόματος

– Ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων του

– Έλεγχος των αντανακλαστικών του

– Μέτρηση της θερμοκρασίας του

– Ψηλάφηση των λεμφαδένων, των αρθρώσεών, και της κοιλιακής χώρας του

Κάποιοι κτηνίατροι θα παραμείνουν στην κλινική εξέταση κατά την πρώτη επίσκεψη, και πιθανόν να του χορηγήσουν αντιπαρασιτικό χάπι ή πάστα, και προστασία για τα εξωπαράσιτα σε μορφή αμπούλας ή σπρέι. Ανάλογα με τις ανάγκες υγείας του ζώου, ή αν επισκεφτείτε κάποια κτηνιατρική κλινική, ενδέχεται το προσωπικό να προχωρήσει και σε άλλες εξετάσεις, π.χ. αιματολογικές.

Λοιπές εξετάσεις

Σε γενικές γραμμές, όταν το κουτάβι είναι πολύ μικρό, η κλινική εξέταση αρκεί για να μπορέσει να καταλάβει ο/η κτηνίατρος ό,τι χρειάζεται για την κατάσταση της υγείας του. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σας προτείνει να προχωρήσετε σε εργαστηριακές ή άλλες εξετάσεις, παρά μόνο αν έχει κάποια ένδειξη ότι το σκυλάκι σας μπορεί να πάσχει από κάποια ασθένεια.

Ο/η κτηνίατρος λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις παίρνοντας το αναλυτικό ιστορικό του ζώου: από ποια χώρα ή περιοχή ήρθε, σε τι κατάσταση βρέθηκε, ποιες ήταν οι καιρικές συνθήκες, αν έχει έρθει σε επαφή με άλλα ζώα, κ.α. Βάσει του ιστορικού του κουταβιού ο/η γιατρός θα αποφασίσει αν χρειάζεται να κάνει κάποιο τεστ ή να υποβληθεί π.χ. σε αιματολογικές εξετάσεις.

Ακόμα, αν ένα κουτάβι εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα (π.χ. διάρροια ή εμετούς), είναι πολύ πιθανό ο/η κτηνίατρος να προτείνει να γίνουν κάποιες εξετάσεις, ώστε να εντοπιστεί η αιτία και να του χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ