Τουρκία: Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την Παρασκευή την ευθύνη για την επίθεση αυτής της εβδομάδας στην τουρκική αμυντική εταιρεία TUSAS που σκότωσε πέντε ανθρώπους στην Άγκυρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Δύο δράστες -ένας άνδρας και μια γυναίκα- πραγματοποίησαν την Τετάρτη την επίθεση με αυτόματα τουφέκια και εκρηκτικά στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAS) στην Άγκυρα. Είκοσι δύο άνθρωποι ακόμα τραυματίστηκαν.

Η Τουρκία είχε δείξει από την πρώτη στιγμή το PKK ως υπαίτιο για την επίθεση, με τον υπουργό Εσωτερικών να αναφέρει μάλιστα ότι ο δράστης τακτοποιήθηκε ως μέλος της κουρδικής οργάνωσης.

O μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβης Αχμέτ Γιλντίζ, διεθνοποιώντας το θέμα, δήλωσε ότι οι πληροφορίες που ελήφθησαν δείχνουν ότι την τρομοκρατική επίθεση σχεδίασε και πραγματοποίησε το PKK και υποστήριξε ότι τα παρακλάδια του ΡΚΚ έχουν παρουσία στη Συρία.

Η Άγκυρα εξαπέλυσε ως αντίποινα χερσαίες και αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, όπου σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σκοτώθηκαν και 27 άμαχοι.

«Επιπλέον των κατοικημένων ζωνών, τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στοχοθέτησαν αρτοποιεία, ηλεκτρικούς σταθμούς, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και σημεία ελέγχου των (κουρδικών) δυνάμεων εσωτερικής ασφαλείας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), ο ένοπλος βραχίονας της αυτόνομης περιφερειακής κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ