Ανάκληση αποξηραμένης κανέλας από τον ΕΦΕΤ

Στην ανάκληση αποξηραμένων ξύλων κανέλας από την αγορά προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για τη διακίνηση στην ελληνική αγορά αποξηραμένου φλοιού κανέλας, προέλευσης Βιετνάμ, στην οποία διαπιστώθηκε η παρουσία του μη εγκεκριμένου για τη συγκεκριμένη κατηγορία προσθέτου διοξειδίου του θείου Ε220.

Επίσης, το εν λόγω πρόσθετο προσδιορίστηκε σε συγκέντρωση άνω των 10mg/kg χωρίς να αναγράφεται στην επισήμανση.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το διοξείδιο του θείου και οι θειώδεις ενώσεις σε συγκεντρώσεις άνω των 10mg/kg είναι αλλεργιογόνα συστατικά και μπορούν να επηρεάσουν άτομα με ευαισθησία σε αυτά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με ονομασία πώλησης Κανέλα-Αποξηραμένος φλοιός και εμπορική ονομασία «Σκλαβενίτης», σε συσκευασία των 50,0g, με αριθμό παρτίδας Lot 2405300840 και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 28/05/2026.

Η εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ ήδη έχει αποσύρει το προϊόν από την εσωτερική αγορά και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη έχουν προμηθευτεί το προϊόν και είναι αλλεργικοί στα θειώδη, να μην το χρησιμοποιήσουν.