Γιατί δεν πρέπει να τρίβουμε τα μάτια μας;

Ποιος δεν έχει τρίψει τα μάτια του; Μπορεί λόγω μιας κουραστικής μέρας στο γραφείο, επειδή κοιτάζαμε για ώρα μια οθόνη ή επειδή παλεύουμε με μια εποχική αλλεργία. Όποια κι αν είναι η αιτία, αυτή η σχεδόν ενστικτώδης απόκριση, νιώθουμε να μας ανακουφίζει από τη δυσφορία, την ξηρότητα ή τον κνησμό. Ωστόσο, αυτή η φαινομενικά αβλαβής συνήθεια ενδέχεται να έχει μόνιμες συνέπειες για την υγεία των ματιών.

Να λοιπόν γιατί πρέπει να το σκεφτείτε δύο φορές πριν ενδώσετε στον πειρασμό της προσωρινής ανακούφισης.

Κίνδυνος λοιμώξεων στα μάτια

Τα χέρια μας έρχονται σε επαφή με αμέτρητες επιφάνειες καθημερινά, «μαζεύοντας» βακτήρια, ιούς και αλλεργιογόνα. Όταν τρίβουμε τα μάτια μας, αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών, προκαλώντας δυνητικά λοιμώξεις όπως επιπεφυκίτιδα (ροζ μάτι). Επιπλέον, το τρίψιμο μπορεί να κάνει τις ερεθιστικές ουσίες να εισχωρήσουν βαθύτερα στον ιστό των ματιών, γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις αλλεργίες και να κάνει τις λοιμώξεις πιο σοβαρές.

Αυξημένος κίνδυνος βλάβης του κερατοειδούς

Ο κερατοειδής – το διαφανές μπροστινό μέρος του ματιού – είναι απαραίτητος για καθαρή όραση. Όταν τρίβουμε τα μάτια μας, ακόμα και ελαφριά, κινδυνεύουμε να προκαλέσουμε μικροσκοπικά δάκρυα στον ιστό του κερατοειδούς. Με την πάροδο του χρόνου, το υπερβολικό τρίψιμο των ματιών μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως εκδορές του κερατοειδούς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κερατόκωνο (μια κατάσταση όπου ο κερατοειδής λεπταίνει και αρχίζει να διογκώνεται προς τα έξω, επηρεάζοντας την όραση). Για όσους έχουν προϋπάρχουσες οφθαλμικές παθήσεις, ο κίνδυνος βλάβης του κερατοειδούς από το τρίψιμο των ματιών είναι ακόμη υψηλότερος.

Επιδείνωση των μαύρων κύκλων και του πρηξίματος

Εάν ανησυχείτε για τους μαύρους κύκλους, το τρίψιμο των ματιών, δεν βοηθά. Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι ευαίσθητο και το επαναλαμβανόμενο τρίψιμο διασπά τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τους μαύρους κύκλους. Επιπλέον, το τρίψιμο των ματιών αυξάνει τη ροή του αίματος στην περιοχή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, ειδικά εάν είναι συχνό ή έντονο. Μακροπρόθεσμα, αυτή η συνήθεια μπορεί να επηρεάσει την ελαστικότητα του δέρματός σας, οδηγώντας σε ρυτίδες και λεπτές γραμμές.

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να υποτιμούν οι γυναίκες

Για πολλούς ανθρώπους, το τρίψιμο των ματιών είναι μια προσπάθεια να ανακουφιστεί ο κνησμός και ο ερεθισμός που προκαλούνται από αλλεργίες. Ωστόσο, το τρίψιμο μπορεί, όπως αναφέρθηκε, να επιδεινώσει την αλλεργική αντίδραση αυξάνοντας την απελευθέρωση ισταμινών στην περιοχή των ματιών. Οι ισταμίνες είναι χημικές ουσίες που απελευθερώνει το σώμα ως απόκριση στα αλλεργιογόνα. Όταν τρίβουμε τα μάτια μας, ξεκινά ένας κύκλος που μπορεί να κάνει τα συμπτώματα της αλλεργίας χειρότερα. Αντίθετα, οι οφθαλμικές σταγόνες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αλλεργίες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση χωρίς κινδύνους.

Πίεση

Όταν τρίβουμε τα μάτια μας, ειδικά με δύναμη, τα πιέζουμε σημαντικά. Αυτή η αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινές αλλαγές στην όραση και, εάν διατηρηθεί ή είναι συχνή, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για άτομα με προδιάθεση σε καταστάσεις όπως το γλαύκωμα.

Εξασθενημένα αιμοφόρα αγγεία και κόκκινα μάτια

Το τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων στα μάτια μας, οδηγώντας σε ερυθρότητα που είναι συνήθως προσωρινή. Όμως, η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση μπορεί να επηρεάσει τη συνολική εμφάνιση των ματιών και να αυξήσει την πιθανότητα ερεθισμού. Το συχνό τρίψιμο μπορεί επίσης να αποδυναμώσει τα αιμοφόρα αγγεία με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε ρήξη και αφήνοντας τα μάτια κόκκινα και κουρασμένα.