Είναι σωστό να χρησιμοποιείτε την πετσέτα σώματος στο πρόσωπό σας;

Όταν βγαίνετε από το ντους κάθε πρωί και βιάζεστε να ετοιμαστείτε, μήπως συνηθίζετε να σκουπίζετε το πρόσωπό σας με την ίδια πετσέτα που χρησιμοποιήσατε στο σώμα σας;

Για πολλούς, η απάντηση είναι ναι. Παρόλο που η χρήση της πετσέτας σώματος στο πρόσωπο μοιάζει βολική (και σίγουρα πρακτική), καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Ο λόγος; Σύμφωνα με δερματολόγους, η χρήση της πετσέτας σώματος στο πρόσωπο μπορεί να μεταφέρει βακτήρια και ερεθιστικά στοιχεία στην επιδερμίδα του προσώπου, προκαλώντας ‘ξεσπάσματα’.

Γιατί χρειάζεστε πραγματικά μια ξεχωριστή πετσέτα για το πρόσωπό σας;

Σύμφωνα με δερματολόγους, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε άλλη πετσέτα για το πρόσωπο και άλλη για το σώμα. Και η εξήγηση είναι απλή.

Αρχικά, το δέρμα στο πρόσωπο είναι πιο ευαίσθητο από ό,τι στο υπόλοιπο σώμα. Άρα, πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην μεταφέρετε βακτήρια και άλλα ερεθιστικά στοιχεία από το σώμα στο πρόσωπο. Για την ακρίβεια, μια πετσέτα με την οποία έχουμε σκουπίσει το σώμα περιέχει βακτήρια, έλαια και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Αυτά λοιπόν τα μεταφέρουμε στο πρόσωπο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ακμής, ερεθισμού ή ακόμα και μολύνσεων.

Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε ότι το δέρμα αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στα βακτήρια, ανάλογα με την κάθε περιοχή. Δηλαδή σε ορισμένα μέρη του σώματος μπορεί να αντέξει ορισμένα είδη βακτηρίων, ενώ σε άλλα μέρη όχι. Έτσι, κάποια βακτήρια μπορεί να μην προκαλούν προβλήματα στην πλάτη ή στη βουβωνική χώρα, αλλά αυτό δεν ισχύει απαραίτητα για το πρόσωπό σας. Ένα καλό παράδειγμα είναι το βακτήριο E. coli που στο πρόσωπο συνήθως είναι η αιτία για τα ‘ξεσπάσματα’ και φλεγμονές.

Άρα μια καθαρή, ξεχωριστή πετσέτα βοηθά στη μείωση αυτού του κινδύνου διατηρώντας την επιδερμίδα του πρόσωπού σας υγιή.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε την πετσέτα προσώπου;

Αν έχετε δέρμα επιρρεπές σε ακμή ή ευαίσθητο δέρμα, η καθημερινή αλλαγή είναι η πιο σωστή συχνότητα. Αν όμως το δέρμα σας δεν είναι ευαίσθητο ή επιρρεπές σε ακμή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πετσέτα σας περισσότερες μέρες, ως και (το πολύ) μία εβδομάδα. Όσο για το πλύσιμό της; Καλό είναι να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό και υποαλλεργικό απορρυπαντικό. 

https://www.instyle.gr/

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ