Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: Ισχυρές συστάσεις της κτηνιατρικής για την αποφυγή καταρροϊκού πυρετού σε μηρυκαστικά

Προς τους κτηνοτρόφους

Από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνεται ότι έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του νοσήματος του καταρροϊκού πυρετού των  μηρυκαστικών στη Λευκάδα. Το νόσημα το οποίο μεταδίδεται με σκνίπες προκαλεί τα  παρακάτω  συμπτώματα κυρίως στα  πρόβατα:

Πυρετό, σιαλόρροια, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα που φράσσει τα ρουθούνια, οίδημα στα χείλη, στη γλώσσα που μπορεί να γίνει κυανή, στο πρόσωπο και στην υπογνάθια χώρα, κατάπτωση, ανορεξία, χωλότητα, κυρτωμένη ράχη, αποβολή ή γέννηση θνησιγενών αμνών, απώλεια βάρους (απίσχναση), επιπλοκές πνευμονίας, μείωση γαλακτοπαραγωγής.

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την εμπειρία από την εμφάνιση του νοσήματος τα προηγούμενα έτη, γίνονται οι κάτωθι ισχυρές συστάσεις:

Οι προβατοτρόφοι στην περιοχή του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας Π.Ε Αιτωλ/νίας να προχωρήσουν άμεσα σε εφαρμογή εντομοαπωθητικών -εντομοκτόνων στα ζώα τους και στους στάβλους, λασπώδη εδάφη πέριξ των ποτιστρών των ζώων, κ.α. Επίσης, προτείνεται ο εμβολιασμός με αδρανοποιημένο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά.

Ομοίως προτείνεται και οι λοιποί προβατοτρόφοι των Π.Ε Αιτωλ/νίας, Αχαΐας και Ηλείας να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς των ζώων και εφαρμογή εντομοαπωθητικών -εντομοκτόνων, καθώς η κίνηση των ανέμων διευκολύνει την μεταφορά των εντόμων Culicoides (σκνίπες) και πιθανώς το επόμενο διάστημα να υπάρξει κρούσμα και σε αυτές τις περιοχές. 

Οι κτηνοτρόφοι πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση των ζώων τους να ενημερώνουν και να λαμβάνουν σχετική άδεια από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Τονίζεται, ότι το νόσημα του Καταρροϊκού Πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, ο οποίος επίσης δεν κινδυνεύει από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος.