O Πάμπλο Λάσο «πλήγωσε» την ομάδα της καρδιάς του

«Είμαι πολύ χαρούμενος για τη νίκη. Γιόρτασα τα γενέθλιά μου την Κυριακή και η νίκη κάνει τα πάντα να φαίνονται καλύτερα. Όταν ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ, αυτός ο σύλλογος υπήρχε ήδη και ξέρω καλά πώς αντιδρούν οι οπαδοί όταν χρειαζόμαστε την υποστήριξή τους. Δεν ήταν τέλειο παιχνίδι, αλλά καταφέραμε να χειριστούμε πολλές στιγμές του παιχνιδιού όταν τα πράγματα έγιναν περίπλοκα»

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Πάμπλο Λάσο, τον άνθρωπο που είχε ταυτιστεί με τη Ρεάλ Μαδρίτης, από την οποία έφυγε χωρίς τη θέλησή του και την οποία «πλήγωσε» χθες ως τεχνικός της Μπασκόνια πλέον σε μια από τις πιο σημαντικές εκπλήξεις της Ευρωλίγκας μέχρι στιγμής καθώς οι Βάσκοι επικράτησαν με 76-72.

Αυτό ήταν και το τρίτο του παιχνίδι κόντρα στην πρώην ομάδα του. Ο άνθρωπος που αναγέννησε τη Ρεάλ Μαδρίτης αρχικά ως παίκτης και περισσότερο ως προπονητής είχε επιστρέψει πέρυσι για πρώτη φορά ως αντίπαλος (με τη Μπάγερν Μονάχου) στο δεύτερο σπίτι του την έδρα των Μαδριλένων τους οποίους κοουτσάρισε πάνω από μια δεκαετία (2011-2022) πριν απολυθεί άκομψα λόγω του θέματος υγείας με την καρδιά του.

Είχαν περάσει 15 χρόνια από το τελευταίο κύπελλο Πρωταθλητριών που είχε κατακτήσει η Ρεάλ Μαδρίτης στο Δυτικό Βερολίνο το 1980 απέναντι στη Μακάμπι.

Εκείνο το βράδυ του 1995 στη Σαραγόσα η μεγάλη Ρεάλ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς αλλά και παικταράδων όπως ο Αρβιντας Σαμπόνις και ο Τζόε Αρλάουκας ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί απέναντι στον Ολυμπιακό και το επιβεβαίωσε πανηγυρικά.

Όμως σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού είχε παίξει ο 28χρονος πανέξυπνος γκαρντ της Ρεάλ που ο Ζότς τον εμπιστευόταν απόλυτα. Ήταν ο Πάμπλο Λάσο που πανηγύρισε το τρόπαιο με τους συμπαίκτες του.

Η Ρεάλ χρειάστηκε να περιμένει 20 χρόνια για να ξαναπάρει τον τίτλο και πάλι ο Λάσο ήταν ο πρωταγωνιστής αυτή τη φορά ως προπονητής της (την είχε αναλάβει το 2011) οδηγώντας την στον τίτλο απέναντι και πάλι στον Ολυμπιακό στη Μαδρίτη το 2015 από τον οποίο είχε χάσει το τρόπαιο δύο χρόνια νωρίτερα στο Λονδίνο.

Με τη Ρεάλ πήρε την Ευρωλίγκα και το 2018 ενώ στον τελικό του 2022 στο Βελιγράδι και στο μεγαλύτερο λάθος της ζωής του όπως παραδέχτηκε αργότερα, δεν έδωσε εντολή για φάουλ ενώ η ομάδα του έχανε με ένα πόντο και η Εφες κράτησε τη μπάλα και μαζί back to back τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης !

Το έμφραγμα και η 4η Ιουλίου

Ένα μήνα αργότερα, και ενώ η ομάδα του έπαιζε για το ισπανικό πρωτάθλημα ο 54χρονος τεχνικός υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου, γεγονός που τον οδήγησε εκτός ομάδας για την τελική φάση της Liga Endesa. Παρόλ’ αυτά, η «Βασίλισσα» έκανε το μπρέικ στο Palau Blaugrana της Βαρκελώνης και τελικά κατέκτησε τον τίτλο σε βάρος της Μπαρτσελόνα, δείχνοντας πόσο ισχυρές δομές υπάρχουν στο εσωτερικό της και πόσο δυνατή ομάδα είχε στήσει όλα αυτά τα χρόνια ο Πάμπλο Λάσο.

Λίγο αργότερα στις 4 Ιουλίου του 2022 η Ρεάλ Μαδρίτης εξέδωσε ανακοίνωση, ενημερώνοντας επισήμως για την απόφαση να μην διατηρήσει τον Πάμπλο Λάσο στη θέση του head coach μετά από έντεκα χρόνια και δεκάδες επιτυχίες.

Η ανακοίνωση της βασίλισσας της Ευρώπης έκανε λόγο αποκλειστικά για ιατρικά κριτήρια για την απόφαση της διοίκησης.

«Η Ρεάλ Μαδρίτης πήρε την απόφαση να μην κρατήσει τον Πάμπλο Λάσο στη θέση του προπονητή αποκλειστικά και μόνο για ιατρικούς λόγους.

Μετά το έμφραγμα που υπέστη πριν από μερικές εβδομάδες, η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε πολλές διαφορετικές συζητήσεις με γιατρούς και καρδιολόγους. Όλοι τους εξέφρασαν το προφανές ρίσκο για την υγεία του, αυτό που αφορά τη συνέχιση της ενασχόλησής του με την ομάδα.

Την περασμένη βδομάδα, η Ρεάλ Μαδρίτης ζήτησε από τον Πάμπλο Λάσο να σταματήσει να καθοδηγεί την πρώτη ομάδα, σεβόμενη απόλυτα τις οικονομικές υποχρεώσεις που υπάρχουν στο συμβόλαιο, εν αναμονή των ιατρικών εξελίξεων που θα μπορούσαν να υπάρχουν τη νέα αγωνιστική περίοδο, με επαναξιολόγηση της κατάστασης τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Η Ρεάλ Μαδρίτης θεωρεί πως μετά από το έμφραγμα που οδήγησε τον προπονητή στο χειρουργείο και τη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, η μη λήψη μιας τέτοιας απόφασης θα ήταν εντελώς ανεύθυνη.

Η προτεραιότητα του συλλόγου είναι, πάνω από όλα, η υγεία του Πάμπλο Λάσο από σεβασμό και ενδιαφέρον γι αυτόν.

Η Ρεάλ Μαδρίτης κατανοεί πως αυτή η απόφαση στεναχώρησε τον προπονητή μας, αλλά τίποτα, ούτε καν η Ρεάλ Μαδρίτης, είναι πάνω από την υγεία κάποιου. Εν προκειμένω πρόκειται για ένα ρίσκο που δεν μπορεί παρά να αποφευχθεί» έλεγε η αναλυτική ανακοίνωση με τον Ισπανό τεχνικό να μην κρύβει – διακριτικά – την πίκρα του για την απομάκρυνση και κυρίως τον τρόπο.

«Είναι παράξενη η αποχώρηση του κοουτς και ο τρόπος που έγινε. Είχε κερδίσει τόσα πολλά, οπότε δικαιούταν να επιλέξει αν ήθελε να μείνει ή να φύγει. Είναι ενήλικος και μπορεί να αποφασίσει για τον εαυτό του, μαζί με την οικογένεια και τους γιατρούς του. Δεν συνέβη έτσι. Τώρα κοουτσάρει ο Τσους Ματέο και η ομάδα είναι εξαιρετική. Είναι στις πρώτες θέσεις σε όλες τις διοργανώσεις» είχε πει λίγους μήνες μετά σε συνέντευξή του ο Τζέισι Κάρολ που πήρε Ευρωλίγκα με τον Λάσο.

Όταν επέστρεψε για πρώτη φορά ως αντίπαλος στη Μαδρίτη ως τεχνικός της Μπάγερν πέρυσι ο Γιούλ είχε στείλει πρώτος και καλύτερος το μήνυμα.

«Είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι. Αυτός που μας έμαθε πως να κερδίζουμε, αυτός που δημιούργησε το στυλ του μπάσκετ μας, επιστρέφει σπίτι. Ας τον υποδεχθούμε όπως του αξίζει!» ήταν η αναφορά του μεγάλου Σέρχιο Γιούλ του ανθρώπου που το δικό του «μανταρίνι» έκρινε τον προπερσινο τελικό της Ευρωλίγκας κόντρα στον Ολυμπιακό χαρίζοντας στη Ρεάλ Μαδρίτης ένα ακόμα μεγάλο τρόπαιο και ο οποίος είχε ιδιαίτερη σχέση με τον κόουτς που τον θεωρούσε μεντορά του.

Ο Λάσο είχε παραδεχτεί για εκείνο τον τελικό του 2023 στο Κάουνας ότι: «Δεν είδα τον τελικό. Αλλά δεν σας κρύβω ότι χάρηκα για τη Ρεάλ και κυρίως για το γεγονός ότι πήραν τον τίτλο παίκτες που εκτιμώ πολύ και είχα δουλέψει για χρόνια μαζί τους»

Λίγο πριν επιστρέψει ως αντίπαλος στη Μαδρίτη (όπου αποθεώθηκε απ’ όλους και συγκινήθηκε σφόδρα) πέρυσι με τη Μπάγερν ήταν ξεκάθαρος:

«Η Ρεάλ σημαίνει πολλά πράγματα για εμένα. Πέρασα εκεί πολλά χρόνια. Απέκτησα πολλές εμπειρίες. Πήρα πολλές νίκες. Κατέκτησα την EuroLeague. Είναι σχεδόν όλη η ζωή μου. Πέρασα εκεί 11 χρόνια. Είναι πολύς καιρός. Σίγουρα θα με καταβάλουν τα συναισθήματα πριν το παιχνίδι. Πάντα πριν το παιχνίδι.

Θα είμαι ευθύς στην απάντησή μου. Αν σκέφτομαι να κερδίσω τη Ρεάλ κάθε φορά που παίζω απέναντί της και χάνω όλα τα άλλα παιχνίδια της σεζόν, θα είμαι πολύ χαζός.

Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι θα έχεις συναισθήματα. Αλλά την ίδια στιγμή, πρέπει να ξέρεις ότι θα τα κάνεις πέρα και θα παίξεις έναν ακόμα αγώνα μπάσκετ.

Όταν θα αντιμετωπίσω τον Τσους Ματέο ή οποιονδήποτε άλλο προπονητή, θα του ευχηθώ καλή τύχη, όπως πάντα. Όχι μόνο για το εκάστοτε παιχνίδι, αλλά γενικά για το μέλλον. Όμως ελπίζω η τύχη να με βοηθήσει λίγο εκείνη την ημέρα, σε αυτό το παιχνίδι.

Ο Γιουλ είναι φίλος μου. Το ίδιο και ο Ρούντι, ο Καμπάσο, ο Ντεκ. Σίγουρα. Είχα εξαιρετική σχέση μαζί τους. Με όλους τους παίκτες που έχω κοουτσάρει. Αυτό είναι επικίνδυνο, γιατί ίσως θελήσουν να παίξουν πραγματικά καλά εναντίον μου και είναι εξαιρετικοί παίκτες.

Ελπίζω να είναι αγχωμένοι και να μην παίξουν τόσο καλά. Το πιο σημαντικό που αποκόμισα είναι αυτές οι φιλίες με τους παίκτες. Στο τέλος αυτό μένει. Αυτές οι σχέσεις. Χαίρομαι πολύ που θα έχω σχέσεις εκεί για όλη μου τη ζωή» είχε πει φανερά συγκινημένος πριν καν φτάσει τότε για πρώτη φορά ως αντίπαλος στη Μαδρίτη. Τελικά έχασε τόσο εκεί όσο και στη Γερμανία, αλλά ένα χρόνο μετά ως τεχνικός της Μπασκόνια πλέον πήρε μια τεράστια νίκη απέναντι στην ομάδα της καρδιάς του.

in.gr