Μειώνουμε το χρόνο που περνούν τα παιδιά στα social media

Βάλτε όρια

Eνώ μπορεί να φαίνεται ως μια απλή λύση να κρατάμε τα παιδιά μακριά από τα social media, στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι ούτε ρεαλιστικό ούτε εφικτό για τους περισσότερους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία λένε ότι είναι «σχεδόν αδύνατο» να κρατήσουμε τα μικρά παιδιά μακριά από τις οθόνες και ότι μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής μπορεί απλώς να κάνει τους γονείς να αισθάνονται ανησυχία, αντί να τα βοηθήσει να μειώσουν τη χρήση.

Εάν το παιδί σας ασχολείται ενεργά με τα social, η καλύτερη στρατηγική είναι να βεβαιωθείτε ότι τα χρησιμοποιεί κατάλληλα.

«Το θέμα είναι πραγματικά να κάνουμε συζητήσεις σχετικά με το τι υπάρχει εκεί έξω και να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ακολουθούν υγιεινές συμπεριφορές, κατάλληλες για την ηλικία τους, οι οποίες θα περιστρέφονται γύρω από τις φιλίες και τις διάφορες δραστηριότητες που μπορεί να είναι πιο παραγωγικές από το να περνάμε χρόνο στο διαδίκτυο», προτείνουν οι ψυχολόγοι.

Μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο να ρωτήσετε απλώς τα παιδιά σας ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν και με ποια πράγματα αλληλεπιδρούν.

Καθώς οι έφηβοι μεγαλώνουν, θέλουν να τους εμπιστεύεστε. Θέλουν να τους δώσετε την ανεξαρτησία τους. Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό να κάνετε συζητήσεις μαζί τους για τυχόν ακατάλληλο περιεχόμενο που μπορεί να δουν.

Παρατηρήστε, επίσης, πώς τα social επηρεάζουν τη συνολική συμπεριφορά του παιδιού π.χ. ύπνος, διάθεση.

Τρία στα τέσσερα παιδιά στην Ευρώπη αφιερώνουν πολύ χρόνο στην οθόνη, ενώ δεν κοιμούνται και δεν κινούνται αρκετά σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με πρόσφατη παγκόσμια ανάλυση.

Social media: Βάλτε όρια

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ποια είναι τα όρια για τη χρήση τους;

Ο καθορισμός κανόνων μαζί με τα παιδιά σας προάγει την ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ γονέα και παιδιού σχετικά με το τι είναι αποδεκτό και τι όχι.

Αυτό το επίπεδο επικοινωνίας μπορεί να θέσει ισχυρά θεμέλια ώστε οι γονείς να γνωρίζουν τι κάνουν τα παιδιά τους.

Μην ξεχνάτε ότι η τήρηση των δικών σας ορίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσει καλό παράδειγμα.

Σκεφτείτε, τέλος, το ενδεχόμενο το παιδί σας να στρέφεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα επειδή νιώθει μοναξιά. Ενθαρρύνετε υγιείς κοινωνικές δραστηριότητες εκτός διαδικτύου, βρείτε κοινά ενδιαφέροντα, συνδεθείτε σαν οικογένεια και κάντε σχέδια με φίλους.

Σκοπός είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποτελέσουν σταδιακά ένα μικρότερο μέρος της ζωής τους.

 

ΠΗΓΗ