Η φτωχοποίηση της κοινωνίας με αριθμούς

Του Θέμη Μπάκα

 

Σε φτωχοποίηση περιέρχονται όλο και περισσότεροι Έλληνες πολίτες, κυρίως οι εργαζόμενοι, όπως αποτυπώνεται πλέον σε πλήθος αναλύσεων και στοιχείων.

Και παρότι η κυβέρνηση προσπάθησε κατά το προηγούμενο διάστημα να διαστρεβλώσει την πραγματική εικόνα, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία που έλεγαν τη… μισή αλήθεια.

Από τον θρίαμβο της για τις επενδυτικές βαθμίδες και το «success story» στην οικονομία, στην ανάγκη πολιτικών συναινέσεων, δεδομένων των οικονομικών προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην παρουσίαση του βιβλίου: «Παράδοξη Χώρα».

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Όπως έχω επισημάνει σε σειρά τοποθετήσεων μου, αλλά και μέσα από τις Εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η πρόοδος σε δημοσιονομικούς όρους είναι αναμφίβολη πλέον για την Ελλάδα».

Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα για την κοινωνία είναι διαμετρικά αντίθετη. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ολοένα και φτωχοποιούνται και δεν αποκλείεται η κατάσταση να επιδεινωθεί στην πορεία, όπως άλλωστε είχε καταγράψει εκτίμηση αναλυτών σε άρθρο των «Financial Times». Άλλωστε, η χώρα μας συγκρίνεται πλέον μόνο με τη Βουλγαρία σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών, καθώς η ελληνική οικονομία δεν έχει καταφέρει να «πιάσει» τα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα.

Συγκεκριμένα, όπως παρουσιάστηκε σε σχετική ανάλυση του ΚΕΠΕ, συγκριτικά με τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική οικονομία κατέχει πλέον την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, ωρομίσθιου υπολογισμένου σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης. Σημειώνεται ότι το 2022 η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού στην Ελλάδα, αντιπροσώπευε το 56,9% του αντίστοιχου στην Ευρωζώνη. Τούτων δοθέντων, η  Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από τη Βουλγαρία και παραμένει ουραγός στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, μείωση κατά 1,9% κατέγραψε το πραγματικό κατά κεφαλή εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ενώ για το μέσο όρο του Οργανισμού στην ίδια σύγκριση καταγράφεται αύξηση κατά 0,9%.

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες στην Ελλάδα. Το 2023 η ελληνική οικονομία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 2%, αλλά η φτώχεια δεν μειώθηκε. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού βρισκόταν το 26,1% των Ελλήνων και των Ελληνίδων, δηλαδή 2.658.400 άτομα.

Η Ελλάδα έχει αρνητικό ρεκόρ και στην παιδική φτώχεια, καθώς το 2023 σχεδόν το 22% των ανηλίκων βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας (έναντι 18,3% των ενηλίκων), σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΓΣΕΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2022 το 22,3% των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά στην Ελλάδα ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αυτές είναι οι επιπτώσεις της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΣ: Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαϊαςτου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.