Πώς να κάνεις gua sha, συν ένα σύντομο μάθημα ιστορίας για να εκτιμήσεις την προέλευσή του

 

Το gua sha έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους λάτρεις της περιποίησης της επιδερμίδας, όμως η πρακτική αυτή αποτελεί μέρος της Κινέζικης Ιατρικής και των ανατολικών τελετουργιών ευεξίας πολύ πριν γίνει γνωστή στη Δύση. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν ένας απλός μασάζ προσώπου με ένα όμορφο, μικρό εργαλείο, το gua sha έχει βαθύτερες ρίζες και προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του δέρματος και την ευεξία.

Το gua sha είναι μια πρακτική που χρησιμοποιεί ένα επίπεδο εργαλείο για να εφαρμόσει πιέσεις και κινήσεις στο δέρμα, με στόχο την αποδέσμευση της «στασιμότητας» που υπάρχει κάτω από την επιφάνεια. Η «στασιμότητα» αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή κατακράτησης υγρών στο πρόσωπο, κάτι που οδηγεί σε λιγότερο έντονες γραμμές του προσώπου και φουσκώματα. Μέσω της τεχνικής gua sha, αυτές οι συσσωρεύσεις απομακρύνονται, προσφέροντας πιο σμιλεμένα χαρακτηριστικά και μείωση του πρηξίματος.

Η λέξη «gua» σημαίνει «ξύνω» ή «ξυσίματα», ενώ «sha»" αναφέρεται στην προσωρινή ερυθρότητα ή τα μικρά κόκκινα σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα κατά τη διαδικασία. Ωστόσο, το gua sha προσώπου είναι πολύ πιο ήπιο σε σχέση με το gua sha που εφαρμόζεται στο σώμα και δεν θα πρέπει να αφήνει μώλωπες ή σημάδια. Η πρακτική του σώματος έχει πλέον προσαρμοστεί για να επικεντρώνεται στο πρόσωπο και τον λαιμό, όπου τα αποτελέσματα είναι πιο εμφανή στη βελτίωση της όψης και της υφής του δέρματος.

Πώς να κάνετε gua sha στο σπίτι

Για να εφαρμόσετε το gua sha στο σπίτι, χρειάζεστε ένα εργαλείο που συνήθως είναι κατασκευασμένο από μέταλλο, πέτρα νεφρίτη ή ροζ χαλαζία. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την πρακτική με μια βάση, όπως έλαιο προσώπου ή ορό, για να μπορέσει το εργαλείο να γλιστρά στο δέρμα χωρίς να το τραβάει ή να προκαλεί φθορά. Η υπερβολική πίεση ή το τρίψιμο μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμούς ή ακόμα και σπασμένα τριχοειδή αγγεία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε με απαλές και αργές κινήσεις.

Για να ξεκινήσετε, ξεκινήστε από το μέτωπο και προχωρήστε προς τα κάτω στο πρόσωπο και το λαιμό, κατευθύνοντας πάντα το εργαλείο προς τα αυτιά και τους κροτάφους. Οι φυσικές καμπύλες του προσώπου σας θα καθοδηγήσουν τις κινήσεις σας και κάθε κίνηση πρέπει να επαναλαμβάνεται τρεις έως πέντε φορές για καλύτερα αποτελέσματα.

Το gua sha θα πρέπει να γίνεται περίπου τρεις φορές την εβδομάδα για να δείτε αισθητή διαφορά, αλλά πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα με την αντίδραση του δέρματός σας. Εάν παρατηρήσετε ερεθισμούς ή έντονη ερυθρότητα, είναι καλό να σταματήσετε μέχρι να ανακάμψει το δέρμα σας. Το gua sha δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε περιοχές με ενεργή ακμή ή φλεγμονή.

Οφέλη του gua sha

Το gua sha προσφέρει πολλά οφέλη στο δέρμα και την υγεία συνολικά. Βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, το οποίο φέρνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά στο δέρμα, οδηγώντας σε μια υγιή λάμψη. Επιπλέον, η πρακτική αυτή ενισχύει τη λεμφική αποστράγγιση, μειώνοντας το πρήξιμο και βελτιώνοντας τη συνολική εμφάνιση και σφριγηλότητα του δέρματος.

Εκτός από τα αισθητικά οφέλη, το gua sha έχει και ολιστική προσέγγιση στην ευεξία. Η πρακτική αυτή προσφέρει μια στιγμή αυτοφροντίδας και χαλάρωσης, βοηθώντας στη μείωση της έντασης στους μύες του προσώπου, οι οποίοι κουράζονται καθημερινά από την επικοινωνία, την έκφραση συναισθημάτων, το φαγητό και το γέλιο. Η παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική δεν επικεντρώνεται μόνο στην ομορφιά, αλλά στη γενική υγεία και ευεξία, και το gua sha αποτελεί μέρος αυτής της φιλοσοφίας.

Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους περιποίησης, το gua sha δεν υπόσχεται απλώς μια πιο έντονη γραμμή σαγονιού ή ψηλότερα ζυγωματικά, αλλά μια βελτίωση στη συνολική αίσθηση ευεξίας, καθώς και στην εμφάνιση του δέρματος. Αυτή η αρχαία πρακτική έχει επιβιώσει αιώνες, και η ακτινοβολία του δέρματος είναι μόνο η αρχή των πολλών λόγων που η Ανατολική Ιατρική εκτιμά τόσο πολύ το gua sha.

https://www.womenonly.gr/