"Παράθυρο" αύξησης των εισφορών για τους επαγγελματίες το 2025

Με βάση τον φετινό πληθωρισμό -και όχι με βάση την εξέλιξη των μισθών – ενδέχεται να υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών και το 2025, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr.

Υπενθυμίζεται πως το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει πως από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών πρέπει να αναπροσαρμόζονται κατά το ποσοστό της μεταβολής του δείκτη μισθών το 2024, σε αντίθεση με το τι συνέβη το 2023 – 2024 οπότε αυξήθηκαν κατά το ποσοστό του πληθωρισμού.

Ωστόσο, αυτός ο δείκτης μισθών, αν και έχουν ξεκινήσει διεργασίες στο Υπουργείο Εργασίας για τη διαμόρφωση του και έχει κλειδώσει πως θα αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα και όχι το δημόσιο, δεν έχει ακόμη αποκρυσταλλωθεί ποιοτικά (δηλαδή ποιες θα είναι οι συνιστώσες του) αλλά ούτε η εξέλιξη του.

Ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως σε περίπτωση που μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους δεν έχει ακόμη “κλειδώσει” ο δείκτης μισθών, δεν αποκλείεται να λάβει παράταση η εφαρμογή του καθεστώτος που είχε εφαρμοστεί το 2023-2024, δηλαδή η αύξηση των εισφορών των επαγγελματιών και των αγροτών το 2025 κατά το ποσοστό του πληθωρισμού του 2024.

Η επαλήθευση ενός τέτοιου σεναρίου -μαζί και της τελευταίων επισήμων προβλέψεων του πληθωρισμού (2,6% – 2,8%) – θα σήμαινε αύξηση των εισφορών των επαγγελματιών και των αγροτών αντιστοίχως κατά 2,6% – 2,8%.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν μάλλον θετική για τις τσέπες των αυτασφαλισμένων αγροτών και επαγγελματιών, σημειώνουν αναλυτές στο newsit.gr, καθώς οι έως τώρα μετρήσεις δείχνουν πολλαπλάσια αύξηση στους μισθούς σε σχέση με εκείνη των τιμών. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία τα οποία έδωσε χθες (17.9.24) στη δημοσιότητα η Εurostat, σύμφωνα με τα οποία το ωριαίο εργατικό κόστος στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα κατά το β΄ τρίμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 11,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

https://www.newsit.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ