7 λόγοι που ο σκύλος σαν δώρο ίσως είναι κακή ιδέα

Ίσως να έχετε ακούσει τον φίλο, την αδελφή, τον συνάδελφο να λένε πόσο θα ήθελε έναν σκύλο στη ζωή του. Αν η πρώτη σας σκέψη είναι να κάνετε σε κάποιον δικό σας ένα κατοικίδιο για δώρο, σκεφτείτε το ξανά.

Παρά την καλή σας διάθεση και την όμορφη σκέψη, μην ξεχνάτε πως ένα ζωάκι γίνεται μέλος της οικογένειας, έχει υποχρεώσεις και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως ένα απλό δώρο. Η ευθύνη του επιβαρύνει αποκλειστικά τον κηδεμόνα του και αν δεν είναι έτοιμος, δεν θα περάσει κανείς καλά. Ένα κατοικίδιο δεν είναι ένα αντικείμενο το οποίο μπορεί να επιστραφεί ή να μπει στην ντουλάπα. Η ανατροφή και φροντίδα του έχει ευθύνες και υποχρεώσεις που είναι καθημερινές και αναπόφευκτες.

Δείτε παρακάτω μερικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν από μια τέτοια παρορμητική κίνηση:

1. Ο κηδεμόνας δεν διαθέτει αρκετό ελεύθερο χρόνο

Για όσο ζει ένας σκύλος, έχει καθημερινή ανάγκη την ανθρώπινη φροντίδα. Το φαγητό, οι βόλτες, το παιχνίδι, η στοργή, οι επισκέψεις στον κτηνίατρο και η εκπαίδευση. Ένας άνθρωπος με απαιτητικό πρόγραμμα, με άστατο ωράριο, με επαγγελματικά ταξίδια, δεν μπορεί να έχει έναν σκύλο, εκτός αν είναι μέλος της δικής σας οικογένειας και μπορείτε να μοιραστείτε τις ευθύνες. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πως η βόλτα του σκύλου δεν έχει ρεπό και αργίες, ακόμα κι αν είναι το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Στη συμβίωση με έναν σκύλο δεν είναι δυνατό να πει ο κηδεμόνας “Σήμερα θα κάτσω όλη μέρα στο κρεβάτι, χωρίς να κάνω τίποτε”. Επομένως, δεν μπορείτε να ξέρετε αν κάποιος θα είναι έτοιμος για μία τόσο σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητά του.

2. Άλλο η αγάπη, άλλο η ευθύνη

Ένας φιλόζωος άνθρωπος, δεν σημαίνει ότι μπορεί να προσφέρει όσα χρειάζεται ένα κατοικίδιο. Η αγάπη του για τα ζώα μπορεί να εξαντλείται σε λίγα λεπτά αγκαλιάς, σε δωρεές σε φιλοζωικά σωματεία, σε χαριτωμένες αναρτήσεις στα social media. Στην ουσία, μπορεί ο συγκεκριμένος να θέλει να δείχνει έμπρακτα την αγάπη του για τα ζωάκια, χωρίς όμως να θέλει να κάνει κάτι παραπάνω, γεγονός που είναι πολύ υπεύθυνο και ειλικρινές.

3. Δεν είναι το κατάλληλο timing

Μετά από έναν χωρισμό, μια απώλεια, μια μετακόμιση, ίσως να θεωρήσετε πως μία κουνιστή ουρά θα κάνει κάποιον ευτυχισμένο. Στην πραγματικότητα αυτό μπορεί να απέχει από ό,τι σκέφτεται και χρειάζεται κανείς, καθώς μόνο εκείνος είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα του φτιάξει τη διάθεση. Η υιοθεσία ενός ζώου δεν μπορεί να βασίζεται στην παρηγοριά, γιατί η συναισθηματική κατάσταση είναι πρόσκαιρη.

4. Υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες

Από την πρώτη στιγμή που θα μπει ένας σκύλος στο σπίτι, ξεκινούν τα έξοδά του. Η μηνιαία φροντίδα, ειδικά σε κουτάβια, περιλαμβάνει την κτηνιατρική φροντίδα την τροφή, τις πάνες, τα αξεσουάρ, τα παιχνίδια, την αποπαρασίτωση, που απαιτούν ένα σεβαστό ποσό. Φυσικά θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι υπάρχουν και οι έκτακτες συνθήκες, όπως το δάγκωμα από άλλο σκύλο ή μια ασθένεια. Ιδανικά θα πρέπει να υπάρχουν και συμβουλές από έναν εκπαιδευτή, για την καλύτερη κοινωνικοποίηση και για να μάθει ο κηδεμόνας περισσότερα για τον χαρακτήρα και τις ανάγκες του σκύλου του. Από όλα αυτά προκύπτει πως, αν δεν υπάρχει το απαραίτητο budget, ο σκύλος θα έχει ελλιπή φροντίδα και μακροπρόθεσμα κακή ποιότητα ζωής.

5. Υπάρχει πιθανότητα να επιστραφεί

Σκεφτείτε πόσο ψυχοφθόρο θα είναι για έναν σκύλο, να αλλάξει περιβάλλον και μετά από λίγες μέρες να γυρίσει πίσω στο κλουβί του ή όπου βρισκόταν μέχρι να υιοθετηθεί. Τα κατοικίδια χρειάζονται αρκετό χρόνο μέχρι να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον, ειδικά αν έχουν κακοποιηθεί ή ζήσει στο δρόμο, γιατί κουβαλούν και το τραύμα τους από την προηγούμενη εμπειρία του.

6. Ίσως να μην το εγκρίνουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας

O κάθε άνθρωπος έχει τη ζωή του, μπορεί να ζει μόνος, με οικογένεια, με συγκάτοικο, κ.ο.κ. και η προσθήκη ενός νέου μέλους, είναι μια συλλογική απόφαση, που πρέπει να συζητηθεί. Ένα κατοικίδιο πρέπει να είναι ευπρόσδεκτο στο σπίτι από όλους όσοι μένουν σε αυτό, έτσι ώστε να μην υπάρχουν προστριβές και στο τέλος γίνει ανεπιθύμητο. Επιπλέον, υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι για τους οποίους σε ένα σπίτι δεν μπορεί να έρθει ένας σκύλος, όπως μια αλλεργία ή κάποια φοβία που θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν επαγγελματικά.

7. Το σωστό ταίριασμα

Ο ιδανικός σκύλος για κάθε κηδεμόνα είναι διαφορετικός. Μικρόσωμος, μακρύτριχος, ενήλικας, τρίποδος, αθλητικός, μαύρος, ημίαιμος, και πόσα άλλα χαρακτηριστικά που μπορεί να βρει κανείς όταν θέλει να υιοθετήσει ένα κατοικίδιο. Είναι καλύτερο ο κάθε άνθρωπος να επιλέγει τον δικό του σκύλο, έτσι ώστε να έχει τη χαρά και την ευθύνη να βρει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα.

Μετά από όλα αυτά, θα έχετε ήδη σβήσει από τη λίστα σας τον σκύλο ως πρόταση για δώρο. Μπορείτε όμως όταν κάποιος φίλος σας προβεί σε υιοθεσία, να του αγοράσετε δώρα, όπως, παιχνίδια, κουβερτούλες, λιχουδιές, κλπ.

topetmou.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ