Κούβα: Καθημερινές διακοπές στην παροχή νερού για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Αβάνας και άλλων πόλεων

Επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση με τη λειψυδρία στην Κούβα, όπου οι κάτοικοι ήδη ταλαιπωρούνται από ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρισμό.

Σύμφωνα με δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων στις αρχές Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι υποφέρουν από προβλήματα ύδρευσης στο μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής.

Τα πιο έντονα προβλήματα εντοπίζονται στην πρωτεύουσα Αβάνα, με καθημερινές πολύωρες διακοπές της παροχής ύδατος, όμως και άλλες πόλεις της χώρας αναφέρουν χιλιάδες κατοίκους που υποφέρουν από την έλλειψη, ιδιαίτερα εν μέσω του τροπικού καλοκαιριού.

Ανταλλακτικά όπως σωλήνες και αντλίες για τις απαρχαιωμένες υποδομές ύδρευσης είναι ελλιπή, ενώ με την παράλληλη έλλειψη καυσίμων, ακόμη και η μεταφορά υδάτινων πόρων από άλλες περιοχές είναι προβληματική. Και σαν να μη φτάνουν μόνο αυτά, οι συχνές διακοπές ρεύματος κάνουν την κατάσταση πολλές φορές δραματική.

«Όταν κόβουν το ρεύμα, δεν μπορούμε να δώσουμε νερό», λέει ο Πέδρο Μαρτίνο, ένας εθελοντής που συνεργάζεται με μια εκκλησιαστική ομάδα στην πρωτεύουσα, η οποία μοιράζει στους κατοίκους μικρές ποσότητες νερού για να ανακουφίζει τις ελλείψεις.

Η οικονομία της Κούβας βρίσκεται σε βαθιά κρίση από έναν συνδυασμό παραγόντων, που περιλαμβάνουν το εμπάργκο και τις αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και ένα κρατικό επιχειρηματικό μοντέλο που μαστίζεται από τη γραφειοκρατία, την κακοδιαχείριση και τη διαφθορά. Τα τελευταία χρόνια, σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και τα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημίας του κορωνοϊού.

Πηγή: Reuters