Τέλος εποχής για τα θρυλικά τάπερ της Tupperware; Η εταιρεία που μας σύστησε τα τάπερ, η Tupperware και γέμισε με τα πολύχρωμα δοχεία τα σπίτια μας και τις παιδικές μας αναμνήσεις, κήρυξε πτώχευση το βράδυ της Τρίτης (17.09.2024) και η είδηση δημιούργησε μία νοσταλγία.
Γιατί μπορεί να αποκαλούμε «τάπερ» όλα τα πλαστικά και γυάλινα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων αλλά τα γνήσια τάπερ είναι αυτά που δημιούργησε πρώτη η Tupperware και συγκεκριμένα ο δημιουργός της, Earl Tupper, πριν από 86 χρόνια το 1938. Όμως τα χρέη συσσωρεύτηκαν και η εταιρεία ξεκίνησε τη διαδικασία πτώχευσης.
«Εδώ και μερικά χρόνια, η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί σημαντικά από ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον», δήλωσε η Λόρι Αν Γκόλντμαν, η διευθύνουσα σύμβουλος της επιχείρησης, η οποία κατέθεσε αίτημα προστασίας βάσει του κεφαλαίου 11 της αμερικανικής νομοθεσίας περί πτωχεύσεων.
Το πρώτο τάπερ ήταν το «Wonderbowl». Στις διαφημίσεις δινόταν ιδιαίτερη έμφαση στον ήχο που έκανε το καπάκι όταν κούμπωνε στο τάπερ και αυτός ο ήχος έγινε το δείγμα γνησιότητας των τάπερ του brand Tupperware.
Για το λανσάρισμα των ιστορικών τάπερ επιστρατεύτηκαν τα περίφημα «Τupperware πάρτι» ή αλλιώς «επιδείξεις τάπερ» και τα… εύσημα ανήκουν σε μία χωρισμένη μητέρα τη Brownie Wise (Μπράουνι Γουάιζ).
Στα πάρτι αυτά, οι Αμερικανίδες νοικοκυρές άνοιγαν τα σπίτια τους, προσκαλούσαν τις φίλες τους και μεταξύ τσαγιού και κουτσομπολιού, τους έδειχναν πώς χρησιμοποιούνται τα τάπερ και πόσο απαραίτητα είναι στη ζωή τους και στη συνέχεια τα πουλούσαν. Κανονικό marketing δηλαδή.
Μάλιστα εγχείρημα ήταν τόσο επιτυχημένο που η Tupperware αποφάσισε να αποσύρει τα προϊόντα της από καταστήματα και να τα πουλάει μόνο μέσα από τα πάρτι.
Η πτώση
Η Tupperware αποδυναμώθηκε από την εμφάνιση του διαδικτυακού εμπορίου, την διανομή γευμάτων και τα πλαστικά μιας χρήσης, που έθεσαν σε αμφισβήτηση το μοντέλο της.
Η επιχείρηση προσπάθησε να προσαρμοστεί αναπτύσσοντας τις πωλήσεις της στο ίντερνετ και συνάπτοντας συμφωνίες διανομής με αλυσίδες καταστημάτων, αλλά δεν κατάφερε να σταματήσει την πτώση της.
Η πανδημία του κορονοϊού έδωσε για λίγο ζωή στην μάρκα, καθώς με τα εκτεταμένα lockdowns και τις ανησυχίες για την ασφάλεια όλο και περισσότεροι άνθρωποι στράφηκαν στα σπιτικά γεύματα. Αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για αξιόπιστες και ανθεκτικές λύσεις αποθήκευσης τροφίμων, αναδεικνύοντας τις βασικές προσφορές της Tupperware.
Η Tupperware βαρύνεται εδώ και αρκετά χρόνια από χρέος εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και είχε ήδη χρειαστεί να αναδιαρθρώσει μια πρώτη φορά τις χρηματοπιστωτικές της δεσμεύσεις το 2020.
Ο όμιλος δεν έχει δημοσιοποιήσει τα οικονομικά του στοιχεία από το 2022, τη χρονιά κατά την οποία ο κύκλος εργασιών του έπεσε στα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι 42% κάτω από αυτόν πέντε χρόνια νωρίτερα.
Η Tupperware προειδοποίησε τον Μάρτιο ότι η επιχείρησή της μπορεί να μην επιβιώσει λόγω της φθίνουσας ζήτησης για τα πλαστικά δοχεία της και του αυξανόμενου χρέους.
Στη συνέχεια, τον Ιούνιο ανακοίνωσε ότι κλείνει το τελευταίο της εργοστάσιο στις ΗΠΑ και απολύει 150 εργαζομένους. Μεταφέρει τις εργασίες στο Μεξικό για να επωφεληθεί από τους φθηνότερους μισθούς εκεί.
Το κλείσιμο – το οποίο θα τεθεί σε ισχύ αργότερα φέτος – είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τους 148 εργαζόμενους στο εργοστάσιο της κομητείας Williamsburg.
Η παραγωγή θα μεταφερθεί στη Lerma στο Μεξικό, όπου η εταιρεία λέει ότι παράγει ήδη είδη για τις ΗΠΑ και τον Καναδά.