Σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαβρύτων αναφέρονται τα εξής:
Ο Γιάννης Ανδρόπουλος, ένας απ’ τους μεγαλύτερους και επιφανέστερους Έλληνες επιχειρηματίες στον χώρο των κατασκευών, ευεργέτης και φιλάνθρωπος, γεννημένος και μεγαλωμένος στο Λειβάρτζι της Δημοτικής Ενότητας Αροανίας του Δήμου Καλαβρύτων έφυγε πλήρης ημερών απ’ τη ζωή.
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Παπαδόπουλος σε δήλωση του εκφράζει την βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Γιάννη Ανδρόπουλου.
«Ο εκλιπών υπήρξε μια λαμπρή προσωπικότητα, ένας φωτισμένος και γενναιόψυχος άνθρωπος που βρισκόταν πάντα κοντά στο χωριό του, στο Λειβάρτζι, πάντα κοντά στην Αροανία και στο Δήμο Καλαβρύτων ενισχύοντας με δωρεές δομές κοινωφελούς χαρακτήρα, βοηθώντας τους συμπατριώτες του και στηρίζοντας το έργο των Ιερών Ναών», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.
«ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΟΣ»
Ο Γιάννης Ανδρόπουλος, όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, υπήρξε «ένας οξυδερκής και αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, απ’ τους μεγαλύτερους που ανέδειξε η χώρα μας στον 20ο αιώνα. Επισκεπτόταν πολύ συχνά το Λειβάρτζι, διατηρούσε πολύ ισχυρούς δεσμούς μ’ ολόκληρη την περιοχή και πολλές παρεμβάσεις τόσο στην περίοδο του τότε καποδιστριακού Δήμου Αροανίας όσο και αργότερα, φέρουν την προσωπική σφραγίδα του. Είχα την τιμή ο Γιάννης Ανδρόπουλος να με τιμήσει με τη φιλία και την αγάπη του. Όταν φεύγουν άνθρωποι με την προσφορά, την ευγένεια, την μεγαλοψυχία, το ήθος, τη σεμνότητα και την υποδειγματική κοινωνική και πατριωτική συμπεριφορά του, τότε ο τόπος μας, η πατρίδα μας, η κοινωνία μας γίνονται κατά πολύ φτωχότερες. Τον αποχαιρετώ μ’ ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των δημοτών του Δήμου Καλαβρύτων και εκφράζω στους οικείους του τα βαθύτερα συλλυπητήρια όλων μας».
Ο Γιάννης Ανδρόπουλος γεννήθηκε το 1926 στο Λειβάρτζι. Πρωτότοκος γιος πολύτεκνης οικογένειας, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο χωριό του, όπου έλαβε και τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Τελείωσε το τότε εξατάξιο γυμνάσιο κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. Σπούδασε μηχανικός στο ΕΜΠ και έλαβε το πτυχίο του το 1948.
Το 2000, μάλιστα, προσκλήθηκε απ’ τον τότε Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοχάννες Ράου στο Βερολίνο όπου σ’ επίσημη συνάντηση μαζί του περιέγραψε και κατήγγειλε τις θηριωδίες των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στα Καλάβρυτα.
Όπως αναφέρεται στο βιβλίο του «Ένας Αιώνας Δράση, το Οδοιπορικό της ζωής μου» ως το 1951 υπηρέτησε στο Δημόσιο. Μετά την παραίτησή του προσελήφθη στην τεχνική εταιρία «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», όπου εργάστηκε ως διευθυντής εργοταξίων σε διάφορα έργα στην επαρχία αλλά και στον Πειραιά. Το 1960 εγκαταστάθηκε στη Λιβύη, όπου η «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» ανέλαβε μαζί με την εταιρεία «ΟΔΩΝ και ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ» το πρώτο έργο στο εξωτερικό. Εκεί αναδείχθηκε η τεχνική και διοικητική του ικανότητα στην κατασκευαστική βιομηχανία, γεγονός που αναγνωρίστηκε από τους ιδιοκτήτες των εταιριών αυτών Θεόδωρο Κωνσταντόπουλο και Κωνσταντίνο Καρπίδα, οι οποίοι τον έκαναν συνεταίρο τους.
Μαζί δημιούργησαν την εταιρία «ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ», η οποία προοδευτικά ανέλαβε μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή, στην Ελλάδα και στην Αμερική, και συγκαταλεγόταν για αρκετά χρόνια ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, φτάνοντας να έχει στη δύναμη της έως και 15.000 εργαζόμενους.
Πέραν των έργων στο εξωτερικό, στην Ελλάδα οι εταιρείες του συμμετείχαν σ’ έργα όπως το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, το Παλέ ντε Σπορ, η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου κ.α.
Ο Γιάννης Ανδρόπουλος τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και την Εκκλησία της Ελλάδος για την προσφορά του στην Εκκλησία και την ενίσχυση του έργου της.
ΤΟ ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λειβαρτζίου Παναγιώτης Καλογεράκης, σε δήλωση του για την απώλεια του Γιάννη Ανδρόπουλου, υπογραμμίζει ότι «το Λειβάρτζι αποχαιρετά έναν απ’ τους πιο επιφανείς συμπατριώτες μας. Ο Γιάννης Ανδρόπουλος υπήρξε ευεργέτης για την περιοχή μας, με σπουδαίο και πολυδιάστατο κοινωνικό έργο, με αστείρευτη αγάπη για το χωριό και τους ανθρώπους του. Υπήρξε άνθρωπος της προσφοράς, της καλοσύνης και του αλτρουισμού. Η είδηση του θανάτου του μάς λυπεί όλους».
Ο πρώην Δήμαρχος Αροανίας Λεωνίδας Βασιλόπουλος σε δήλωση του ανέφερε: «Το Λειβάρτζι των μεγάλων ευεργετών, αποχαιρετά τον τελευταίο μεγάλο ευεργέτη του. Θα τον θυμόμαστε πάντα με βαθιά εκτίμηση και μεγάλη αγάπη. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του».