Α. Παναγιωτόπουλος: Επικίνδυνες για το φυσικό περιβάλλον και την ασφάλεια των κατοίκων οι λατομικές δραστηριότητες για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού στο Ριόλο Αχαΐας;

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων (ΑΚΕ) προς τους υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών με θέμα «Επικίνδυνες για την ασφάλεια των κατοίκων οι λατομικές δραστηριότητες για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού στο Ριόλο Αχαΐας» με τη συνυπογραφή των αρμόδιων τομεαρχών κατέθεσε ο Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

"Στην ερώτηση, αφού δίνεται η τοποθεσία της εν λόγω λατομικής δραστηριότητας, περιγράφεται η επιβαρυντική για το φυσικό περιβάλλον και την ασφάλεια των κατοίκων κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη συνεχή διέλευση βαρέων οχημάτων και το διασκορπισμό αδρανών υλικών στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα  την καταστροφή μεγάλου μέρους του τοπικού ασφαλτοστρωμένου δικτύου της δημοτικής ενότητας Μόβρης και Λαρίσσου του δήμου  Δυτικής Αχαΐας. 

Επιπλέον, η κυκλοφορία οχημάτων έχει αυξηθεί, με ταυτόχρονη εκπομπή σκόνης σε μεγάλες συγκεντρώσεις που σε συνδυασμό με τις λατομικές δραστηριότητες επηρεάζουν το μικροκλίμα της περιοχής εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και των κατοίκων.

Τέλος, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί και ζητώνται τα απαιτούμενα έγγραφα αν τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις, οι όροι της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τα μέτρα ασφαλείας, αν προβλέπεται η φαινόμενη επέκταση των λατομικών δραστηριοτήτων, καθώς και αν θα αποκατασταθεί το κατεστραμμένο τοπικό οδικό δίκτυο".

ΕΡΩΤΗΣΗ KAI AKE 

Προς τους  κ. κ. Υπουργούς

Υποδομών & Μεταφορών

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Εσωτερικών

Θέμα: «Επικίνδυνες για την ασφάλεια των κατοίκων οι λατομικές δραστηριότητες για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού στο Ριόλο Αχαΐας» 

Η ανάπτυξη των λατομικών δραστηριοτήτων, λόγω των αναγκών σε αδρανή υλικά για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ολυμπία Οδός, Πάτρα -Πύργος, στο νταμάρι στο Ριόλο Αχαΐας έχει δημιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στην ασφαλή διέλευση των κατοίκων της περιοχής. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της αναφερόμενης περιοχής αναφέρονται στο παρακάτω σύνδεσμο :  https://earth.google.com/web/@38.05495166,21.47914161,183.7905371a,514.86353012d,35y,92.96419717h,0t,0r/data=OgMKATA

Η συνεχής διέλευση βαρέων οχημάτων και ο διασκορπισμός αδρανών υλικών στο οδόστρωμα, προφανώς λόγω έλλειψης ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλούς  μεταφοράς τους, έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος του τοπικού ασφαλτοστρωμένου δικτύου της δημοτικής ενότητας Μόβρης και Λαρίσσου του δήμου  Δυτικής Αχαΐας. Ταυτόχρονα, έχει αυξηθεί η κυκλοφορία οχημάτων με ταυτόχρονη εκπομπή σκόνης σε μεγάλες συγκεντρώσεις.  

Αυτό, εκ των πραγμάτων, εγκυμονεί  σοβαρούς  κινδύνους ατυχημάτων  και υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στις μετακινήσεις των κατοίκων επηρεάζοντας δυσμενώς την καθημερινότητά τους. Επίσης, οι λατομικές δραστηριότητες, ενδεχομένως, επηρεάζουν  το  μικρο-κλίμα της περιοχής λόγω θορύβου και εκπομπής αέριων ρύπων, πέραν της εν γένει καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος.

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται από τους κατοίκους για το αν τηρούνται αυστηρά οι όροι της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το κατά πόσο πραγματοποιούνται σχολαστικοί έλεγχοι στην κατασκευαστική εταιρεία σχετικά με την προβλεπόμενη συμμόρφωσή της με τους όρους της περιβαλλοντικής μελέτης. 

Επειδή η ασφαλής διέλευση των κατοίκων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα  της πολιτείας. 

Επειδή τα τοπικά οδικά δίκτυα κατασκευάζονται μετά από επίμονη προσπάθεια των δημοτικών αρχών λόγω των περιορισμένων οικονομικών πόρων και η αποκατάστασή τους καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη.

Επειδή οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν θα πρέπει να εξασφαλίζουν μόνο μια απλή τυπική έγκριση αλλά θα πρέπει να ελέγχεται αυστηρά η εφαρμογή τους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί  :

Τηρούνται οι όροι της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας;

Υπάρχουν δεσμεύσεις αποκατάστασης της τοπικής οδοποιίας από την ανάδοχο εταιρεία και πότε; 

Η μεταφορά των αδρανών υλικών γίνεται με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς μεταφοράς;

Η κατά τα φαινόμενα περαιτέρω επέκταση της λατομικής δραστηριότητας στη περιοχή είναι εντός των χωροταξικών ορίων που έχουν τεθεί στην περιβαλλοντική μελέτη;

Και παρακαλούμε να κατατεθούν στη  Βουλή τα παρακάτω έγγραφα:

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου  

Οι εκθέσεις ελέγχου  της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέχρι σήμερα 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Ζαμπάρας Μιλτιάδης 

Πούλου Παναγιώτα 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ