Μάθετε 8 ενδιαφέροντα πράγματα για τον παρεξηγημένο αυτόν σκύλο

Μια από τις φυλές σκύλων που την ακολουθούν πολλές προκαταλήψεις και άδικοι χαρακτηρισμοί είναι η Cane Corso.

Πόσες φορές δεν έχουμε δει τις αντιδράσεις ανθρώπων όταν βλέπουν έναν τέτοιον σκύλο στο δρόμο. Η πιο συνηθισμένη είναι να αλλάξουν πεζοδρόμιο.

Και όμως, όσα χρόνια και αν περάσουν, όση πληροφόρηση και αν υπάρξει, οι περισσότεροι άνθρωποι δύσκολα θα αποδεχτούν ότι κανένας σκύλος δεν είναι επιθετικός αν εκπαιδευτεί σωστά και αν δεν τον κάνουμε εμείς επιθετικό.

Το Cane Corso είναι πραγματικά ένα υπέροχο σκυλί. Πέρα από το επιβλητικό του ανάστημα, το δυνατό σωματότυπό του και το αγέρωχο βλέμμα του, είναι ένα ζώο γνωστό για την πίστη του, την τρυφερότητά του και την αγάπη του να βρίσκεται δίπλα στην οικογένειά του.

Οι σκύλοι αυτοί έχουν πλούσια ιστορία και μοναδικά χαρακτηριστικά. Από τη συμμετοχή τους στα αρχαία χρόνια σε μάχες με διάφορα ζώα μέχρι την παρουσία τους στην τέχνη, το ταξίδι αυτής της φυλής είναι γεμάτο με απροσδόκητες ανατροπές που αναδεικνύουν την ανθεκτικότητα, την ευελιξία και την αναμφισβήτητη γοητεία της φυλής. Η δημοτικότητά τους δε αυξάνεται πολύ καθώς περνούν τα χρόνια.

Αν θέλετε και εσείς να μάθετε περισσότερα για αυτούς τους ιδιαίτερους, λιγότερο γνωστούς και ευφυέστατους σκύλους, οι 8 πληροφορίες που ακολουθούν θα σας φανούν ενδιαφέρουσες.

1. Οι σκύλοι Cane Corso έχουν χρησιμοπoιηθεί σε μάχες με λιοντάρια

Η φυλή Cane Corso πρόκειται για μια φυλή σκύλου που κατάγεται από τον Μολοσσό, έναν μεγαλόσωμο σκύλο της οικογένειας Μαστίφ. Είναι μια αυτόχθονη φυλή χωρίς προσμίξεις.
Μια θεωρία αναφέρει ότι το Cane Corso εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα υψίπεδα του Θιβέτ, όπου κατοικούσε για πάνω από 1.000 χρόνια. Όταν οι Ρωμαίοι είδαν αυτά τα εντυπωσιακά και δυνατά σκυλιά, τα έφεραν στη Ιταλία όπου τα είχαν για φύλακες προσώπων, κτημάτων, για το κυνήγι αγριόχοιρου αλλά και για διάφορες άλλες εργασίες καθώς διακρίνονταν για τη δύναμη και τη μεγάλη αντοχή τους. Μερικά από αυτά χρησιμοποιήθηκαν για μάχες με λιοντάρια σε αρένες.

Το όνομα της φυλής προέρχεται από την ιταλική λέξη cane, που σημαίνει σκύλος, και τη λατινική λέξη cohors, που σημαίνει φύλακας – προστάτης.

2. Η φυλή σχεδόν εξαφανίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η φυλή αυτή σχεδόν εξαφανίστηκε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν πολλές δουλειές στα αγροκτήματα που έκαναν αυτά τα σκυλιά, άρχισαν να τις κάνουν μηχανές. Ευτυχώς, λάτρεις της φυλής, όπως ο καθηγητής Francesco Ballotta και ο γιατρός Antonio Morsiani, ενώθηκαν τη δεκαετία του ’70 για να τη σώσουν. Ο πρώτος Cane Corso σκύλος πήγε στην Αμερική το 1988. Η φυλή αναγνωρίστηκε από το American Kennel Club το 2010.

3. Οι σκύλοι αυτής της φυλής απεικονίζονται σε πολλά έργα τέχνης

Λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισής τους και των ευγενών χαρακτηριστικών τους οι σκύλοι Cane Corso απεικονίζονται σε πολλά έργα τέχνης, όπως σε αυτά του του διάσημου Ιταλού καλλιτέχνη, εικονογράφου και χαράκτη, Bartolomeo Pinelli (1781-1835) και του επίσης χαράκτη και ζωγράφου Andrea Mantega. Καθ ‘όλη μάλιστα τη διάρκεια της ιταλικής Αναγέννησης, οι σκύλοι αυτοί απεικονίστηκαν σε πίνακες ζωγραφικής από καμβά.

4. Ο πληθυντικός του Cane Corso είναι “Cani Corsi”

Σχεδόν όλοι λέμε, όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον πληθυντικό του Cane Corso λέμε Cane Corsos. Το όνομα αυτής της φυλής προέρχεται από τα λατινικά. Η σημασία του είναι “σκύλος σωματοφύλακας” ή “ρωμαλέος σκύλος”. Ο πληθυντικός είναι “Cani Corsi”.

5. Πρόκειται για απίστευτα ευέλικτα σκυλιά

Το εντυπωσιακό με αυτούς τους σκύλους είναι ότι μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Όπως έχουμε πει, υπήρξαν σκύλοι φύλακες, σκύλοι πολέμου, σκύλοι εργασίας, κυνηγοί θηραμάτων, σκύλοι για την προστασία καλλιεργειών και πολλά άλλα.

Η ικανότητά τους αυτή να κάνουν πολλά πράγματα με τον καλύτερο τρόπο είναι απόδειξη της ευφυΐας και της προσαρμοστικότητάς τους. Ο σκύλος αυτός δεν είναι ένα πράγμα αλλά πολλά.

6. Είναι οικογενειακά και πολύ ευαίσθητα σκυλιά

Ψάχνετε για ένα έξυπνο, πιστό σκυλί που αγαπά να ευχαριστεί τους κηδεμόνες του; Ένα Cane Corso είναι μια ιδανική επιλογή. Τα ζώα αυτά, λόγω εξυπνάδας αλλά και λόγω του ότι έχουν πολλές ικανότητες, είναι εύκολο να εκπαιδευτούν. Και γίνονται υπέροχα κατοικίδια που λατρεύουν να βρίσκονται γύρω από τα μέλη της οικογένειάς τους.

Είναι επίσης πιστά, ευαίσθητα, υπάκουα, πολύ συναισθηματικά και πάντα πρόθυμα να υπερασπιστούν την περιοχή τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν μάλιστα κοινωνικοποιηθούν σωστά, θα αναπτύξουν έναν υπέροχο και στενό δεσμό με τα παιδιά.

7. Οι σκύλοι αυτοί κατατάσσονται δεύτεροι στη λίστα με τα ισχυρότερα δαγκώματα

Αυτή η δυνατή φυλή κατατάσσεται δεύτερη στη λίστα -πρώτοι είναι οι σκύλοι Κάνγκαλ- με τα ισχυρότερα δαγκώματα. Η εντυπωσιακή δύναμη της γνάθου αυτών των σκύλων είναι ένα σημάδι της μεγάλης τους δύναμης αλλά και των προστατευτικών ικανοτήτων τους. Το Cane Corso έχει δύναμη δαγκώματος 670 έως 700 PSI (μονάδα μέτρησης πίεσης).

8. Η φυλή Cane Corso είναι επιρρεπής σε ορισμένα θέματα υγείας

Όπως κάθε άλλη φυλή σκύλου, έτσι και η Cane Corso είναι επιρρεπής σε κάποια προβλήματα υγείας, όπως δυσπλασία ισχίου, οστεοαρθρίτιδα, καρδιοπάθειες, προβλήματα ματιών και ορισμένους τύπους καρκίνου. Οι τακτικοί κτηνιατρικοί έλεγχοι και η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητα για την ευημερία αυτών των υπέροχων σκύλων.

Αυτό επίσης που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι πρόκειται για σκύλους γεμάτους ενέργεια που απαιτούν τακτική άσκηση για να παραμείνουν σε φόρμα. Απολαμβάνουν το τρέξιμο ή το κολύμπι, καθώς και τη συμμετοχή σε αθλήματα σκύλων. Οπότε να είστε έτοιμοι για γυμναστική και περιπέτειες.

topetmou.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ