Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2024. Η φετινή χρονιά είναι η επέτειος της συμπλήρωσης 200 χρόνων από τον θάνατο του ποιητή Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι και αποτελεί το κεντρικό θέμα του φεστιβάλ.

Οι δράσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν σε όλη την διάρκεια της χρονιάς και θα κορυφωθούν τον Σεπτέμβριο του 2024, τόσο σε πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όσο και στην Αθήνα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο ποιητικός λόγος θα συνομιλήσει με τις άλλες τέχνες μέσα από πολυεπίπεδες δράσεις, με την μουσική, τα εικαστικά και το θέατρο.

Θα φιλοξενηθούν  ποιητές και ποιήτριες από 20 χώρες του κόσμου, με σκοπό να συνομιλήσουν με την ποίηση και τα οράματα του Βύρωνα.

Οι δράσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν και σε ιστορικά τοπόσημα της Δυτικής Ελλάδας από όπου πέρασε και έζησε ο Λόρδος Βύρωνας, ενώ για τους ποιητές και τις ποιήτριες που θα συμμετάσχουν στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας έχει ήδη προγραμματιστεί η επίσκεψή τους σε σχολεία της περιοχής.

Ο πολυχώρος της Αγοράς Αργύρη θα φιλοξενήσει την έναρξη του Φεστιβάλ και το ομότιτλο σημαντικό art project με την συμμετοχή ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Στο θέατρο Επίκεντρο+ θα πραγματοποιηθεί το αναλόγιο ποίησης με δραματοποιημένα ποιήματα των συμμετεχόντων.

Ενδεικτικά, οι δράσεις θα γίνουν σε εμβληματικούς χώρους του 19ου αιώνα, όπως η Βίλα Κόλλα, το Οινόκαστρο της Αχάϊα Κλάους, η Οικία Περιβολαρόπουλου, ο Κήπος Ηρώων στο Μεσολόγγι και αλλού.

Έχει προγραμματισθεί η έκδοση της δίγλωσσης Ανθολογίας (ελληνικά και αγγλικά) με τα ποιήματα του Φεστιβάλ, όπως και στρογγυλές τράπεζες με θεματικές ενότητες που αφορούν την ποιητική τέχνη.

Σε μία από αυτές θα λάβουν  μέρος διευθυντές και διευθύντριες μεγάλων ευρωπαϊκών φεστιβάλ για να συνομιλήσουν για την σύγχρονη εποχή των φεστιβάλ ποίησης.

Το Φεστιβάλ υποστηρίζει επικοινωνιακά η ΕΡΤ ΑΕ, ο όμιλος της Εφημερίδας “Πελοπόνησσος”, το culturebook.gr και άλλα μέσα.

Ενδεικτικά, ανάμεσα στους υποστηρικτές του Φεστιβάλ είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Πατρέων, ο Δήμος Μεσολογγίου, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Ελληνική Διασπορά, το Τσέχικο Κέντρο Πολιτισμού και άλλοι φορείς.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα και την Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως Αντώνης Σκιαθάς