Κατρίνης: Σε απόγνωση οι αγρότες από την κυβερνητική ολιγωρία στην αποζημίωση των καταστροφών από τον καύσωνα

Τις έντονες ανησυχίες των αγροτών για την καθυστέρηση στην καταγραφή ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων εξαιτίας των φετινών ακραίων καιρικών φαινομένων, μεταφέρει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Ηλείας και υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κατρίνης, η φετινή χρονιά έχει χαρακτηριστεί από σοβαρά προβλήματα για τον αγροτικό τομέα, με τον καύσωνα να καταγράφει θερμοκρασίες ρεκόρ που ξεπερνούν τους 39 βαθμούς Κελσίου και τις παρατεταμένες ξηρασίες να επιδεινώνουν το πρόβλημα της έλλειψης νερού. Αυτά τα φαινόμενα έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες όπως τα οπωροκηπευτικά, (πιπεριά, μελιτζάνα, καρπούζι, πεπόνι, τομάτα, πατάτα, κ.α), η κορινθιακή σταφίδα, τα αμπέλια, τα σιτηρά και τα ελαιόδεντρα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Ο βουλευτής αναφέρει ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να προχωρήσει στην πρόσληψη γεωπόνων για την καταγραφή των ζημιών, με αποτέλεσμα οι απαραίτητες αυτοψίες να μην μπορούν να γίνουν πριν από το Σεπτέμβριο. Αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της καταγραφής, ιδιαίτερα σε καλλιέργειες όπως οι σταφίδες, όπου ο τρύγος έχει ήδη ολοκληρωθεί και οι γεωπόνοι δεν θα μπορούν να δουν σταφύλια πάνω στα κλήματα.

Ο κ. Κατρίνης υπογραμμίζει την απουσία συντονισμού και την αδράνεια της κυβέρνησης, που οδηγούν σε καθυστερήσεις στην καταγραφή και αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, την ώρα που το κόστος της παραγωγής αυξάνεται συνεχώς και οι αποδόσεις μειώνονται.

Με την ερώτησή του καλεί τον Υπουργό να εξηγήσει γιατί καθυστέρησε η διαδικασία καταγραφής των ζημιών και ποια μέτρα θα ληφθούν για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την εξασφάλιση της έγκαιρης και ακριβούς καταγραφής. Επιπλέον, ζητά να διευκρινιστεί εάν όλοι οι πληγέντες παραγωγοί θα αποζημιωθούν πλήρως και εγκαίρως, καθώς και ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων. Τέλος, ρωτά για την πρόθεση της κυβέρνησης να αναθεωρήσει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προσαρμοστεί στις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι ζημιές στην ανθοφορία, ο καύσωνας στην ελιά, που δεν προβλέπονται έως σήμερα και καλεί τον υπουργό να δηλώσει ποιο ακριβώς είναι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτών των αλλαγών.