Η Σία Αναγνωστοπούλου για τον Χρ. Γιανναρά

Σε ανάρτησή της η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου, αναφερόμενη στον καθηγητή φιλοσοφίας Χρήστο Γιανναρά που "έφυγε" σημείωσε:

Πολλά θα γραφτούν για τον Χρήστο Γιανναρά και το έργο του. Τη διανοητική του πορεία και την επιδραστικότητα της σκέψης του ακόμα και σε κάποια περιβάλλοντα της Αριστεράς. Ήδη σε αναρτήσεις γνώστες ή λιγότερο γνώστες του έργου του κάνουν τις πρώτες αποτιμήσεις.
Ωστόσο στο διανοητικό σύμπαν της Αριστεράς, των ιστορικών κυρίως αλλά και φιλοσόφων, κοινωνιολόγων, κλπ., που συμμετείχα στις τότε νεαρές ηλικίες, οι διανοητικές πορείες των ανθρώπων αυτών δεν ήταν σε διάλογο (ή ήταν μέσα από αντιπαλότητα) με αυτές του Χρήστου Γιανναρά. Το "ελληνορθόδοξο " σχήμα θεωρείτο "οριενταλιστικό", εθνικιστικό και ελιτίστικο. Και όσο και αν φάνταζε αντιδυτικό ήταν απολύτως εγγεγραμμένο στις δυτικές αναζητήσεις της εποχής. Ήταν μια άλλη όψη της Μεταπολίτευσης, συντηρητική.
Παρά ταύτα, αυτή η διανοητική μάχη των πολλών όψεων της Μεταπολίτευσης, οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις, στις οποίες και ο Γιανναράς πρωταγωνιστούσε, πρόσφεραν πλούτο γλωσσικό και πνευματικό, οξυναν τη σκέψη. Για την Αριστερά που συμμετείχα ήταν μια μάχη απέναντι σε έναν νεοσυντηρισμό επενδυμένο με νέες λέξεις, εργαλεία και ορίζοντες. Και αυτή η μάχη ήταν σφοδρή, δημιούργησε μέτωπα.
Δεν είμαι λοιπόν σε θέση να προσεγγίσω τη διανοητική πορεία του Χρήστου Γιανναρά. Είμαι σε θέση όμως να πω ότι τότε που οι μεταπολιτευτικές ταυτότητες παίζονταν με σφοδρές συγκρούσεις, το μέτωπο που είχα επιλέξει οριζόταν από το διανοητικό σύμπαν που έφτιαχναν ο Ασδραχάς, ο Ηλιού, ο Ελεφάντης, ο Τσουκαλάς, ο Κοσμάς Ψυχοπαίδης και πολλοί άλλοι.