Η Χεζμπολάx εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ – Προληπτικά πλήγματα IDF στον Λίβανο

Το λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ με μεγάλο αριθμό drones, σε αντίποινα για τη δολοφονία ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε προάστιο της Βηρυτού τον περασμένο μήνα.

Νωρίτερα ο Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Κυριακής ότι πραγματοποιεί προληπτικά πλήγματα στον Λίβανο, αφού εντόπισε προετοιμασίες για επιθέσεις «μεγάλης κλίμακας» από την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ.

«Σε μια πράξη αυτοάμυνας για την απομάκρυνση αυτών των απειλών, ο (ισραηλινός στρατός) πλήττει τρομοκρατικούς στόχους στο Λίβανο, από τους οποίους η Χεζμπολάχ σχεδίαζε να εξαπολύσει τις επιθέσεις της εναντίον ισραηλινών πολιτών», δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο Χαγκάρι προειδοποίησε ότι η Χεζμπολάχ «σύντομα θα εκτοξεύσει ρουκέτες και πιθανώς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ».

Οι σειρήνες ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ αμέσως μετά την προειδοποίηση. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ενεργοποίησαν τις σειρήνες της αεράμυνας, που καλούν τους κατοίκους να σπεύσουν σε καταφύγια, στο βόρειο τμήμα της χώρας, τομέα που γειτονεύει με τον Λίβανο.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε πως κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο εσωτερικό μέτωπο, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, εν μέσω εντατικών βομβαρδισμών που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και της επίθεσης της λιβανέζικης οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις IDF μέχρι στιγμής έχουν εκτοξευθεί από τον Λίβανο τουλάχιστον 150 πύραυλοι και όπως φαίνεται σε βίντεο που ανέβηκαν στα social media έχει ενεργοποιηθεί η αεράμυνα του Ισραήλ, το επονομαζόμενο «Iron Dome»

Οι Αρχές του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, ανέφεραν ότι θα ανασταλεί η αεροπορική δραστηριότητα από και προς το αεροδρόμιο λόγω της κατάστασης ασφαλείας.

Σε νεότερη ενημέρωση, το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ λέει ότι οι πρωινές πτήσεις θα καθυστερήσουν και θα ανακατευθυνθούν.

Πλήθος αναφορών σε ισραηλινά ΜΜΕ για επικείμενη επίθεση της Χεζμπολάχ

Νωρίτερα το Σάββατο ο Ντάνιελ Χαγκάρι είχε δηλώσει πως το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια «σημαντική εβδομάδα», εν μέσω αναφορών ότι η Ιερουσαλήμ πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ θα απαντήσει τις επόμενες ημέρες στη δολοφονία του ανώτερου διοικητή της λιβανέζικης οργάνωσης τον περασμένο μήνα.

Ο Φουάντ Σουκρ, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε στο διαμέρισμά του στη Βηρυτό από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το Ynet, η επίθεση αναμενόταν να γίνει «τις επόμενες ημέρες» και να είναι συντονισμένη με τον σύμμαχο της Χεζμπολάχ, το Ιράν. Οι Ιρανοί, ωστόσο, δεν αναμένεται να χτυπήσουν μαζί με τη Χεζμπολάχ, ανέφερε το Ynet, παρά το γεγονός ότι έχουν ορκιστεί για αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον περασμένο μήνα, την οποία το Ιράν αποδίδει στο Ισραήλ.

Ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Ynet δήλωσαν ότι η απάντηση της Χεζμπολάχ αναμένεται ανεξάρτητα από την έκβαση των εντατικών συνομιλιών για την ομηρία και την κατάπαυση του πυρός που διεξάγονται αυτή την εβδομάδα. «[Η Χεζμπολάχ] δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τους Παλαιστίνιους», είπαν οι αξιωματούχοι. «Εκ των υστέρων, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν [τις διαπραγματεύσεις] ως δικαιολογία [για να επιτεθούν]».

Το Κανάλι 12 και η εφημερίδα Haaretz ανέφεραν επίσης ότι η απάντηση της Χεζμπολάχ θα έρθει εντός των ημερών. Το Κανάλι 12 δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει στείλει μια σαφή προειδοποίηση στη Χεζμπολάχ ότι αν επιτεθεί στο Τελ Αβίβ, θα προκαλέσει μια σκληρή ισραηλινή απάντηση στη Βηρυτό και εναντίον «σημαντικών περιουσιακών στοιχείων» του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ.

Πηγές: Reuters, Times of Israel, Haaretz