Πότε μπορούν να μπουν τα μωρά στην πισίνα;

Ίσως να μην υπάρχει κάτι τόσο απολαυστικό όσο το να περνάτε τη μέρα σας δίπλα στην πισίνα. Αλλά αν έχετε ένα μωρό μαζί σας, μπορεί να αναρωτιέστε αν μια βουτιά στην πισίνα είναι κατάλληλη γι’ αυτό.

Πότε μπορούν να μπουν τα μωρά στην πισίνα; Και γιατί ίσως είναι καλή ιδέα να περιμένετε;

Γιατί πρέπει να περιμένετε μέχρι το μωρό σας να γίνει 6 μηνών

Οι περισσότεροι παιδίατροι συμβουλεύουν πως τα περισσότερα μωρά μπορούν να μπουν με ασφάλεια στην πισίνα όταν είναι περίπου 6 μηνών.

Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια των μικρότερων βρεφών. (Και για τα μεγαλύτερα παιδιά σας, επίσης. Μάλιστα, ο πνιγμός είναι η κυριότερη αιτία θανάτου από ατυχήματα σε παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών. Έτσι, η ασφάλεια στο νερό πρέπει να είναι πάντα υψίστης σημασίας).

Ποιοι λοιπόν είναι οι κίνδυνοι όταν παίρνετε το μωρό για κολύμπι πριν από τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους.

Καλύτερος έλεγχος του κεφαλιού

Ένα βρεγμένο μωρό γλιστράει πολύ. (Πιθανότατα το ξέρετε ήδη αυτό μετά από μερικά μπανιαρίσματα.)

Όταν το μωρό δεν μπορεί να κρατήσει μόνο του το κεφάλι του, αυτό σημαίνει ότι ένα από τα χέρια σας πρέπει να είναι αφιερωμένο στο να κρατάει το κεφάλι του ανά πάσα στιγμή. Αυτό αφήνει μόνο ένα χέρι για να στηρίξετε το υπόλοιπο σώμα του. Και αυτό ενδέχεται να είναι ένας επικίνδυνος ελιγμός μέσα στην πισίνα.

Αλλά όταν το μωρό έχει καλύτερο έλεγχο του κεφαλιού του (συνήθως, γύρω στους έξι μήνες), γίνεται λίγο πιο εύκολο να κρατάτε το κεφάλι του (και το στόμα, τη μύτη και τα μάτια) έξω από το νερό.

Φυσικά, πρέπει να είστε σε εγρήγορση με κάθε παιδί στο νερό. Χρησιμοποιείτε πάντα και τα δύο χέρια.

Ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος

Τα μωρά δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους τόσο καλά όσο τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ζεσταθούν ή να κρυώσουν πολύ πιο εύκολα.

Μια πισίνα με 25 βαθμούς μπορεί να σας φαίνεται υπέροχη μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα. Αλλά το νερό της  πισίνας μπορεί να ψύξει γρήγορα το σώμα ενός μικρού μωρού. Και ισχύει και το αντίστροφο. Τα μωρά μπορούν να ζεσταθούν γρήγορα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο τα μωρά και τα παιδιά κάτω των 5 ετών πρέπει να μένουν μακριά από τις θερμαινόμενες μπανιέρες.

Ακόμη και τα μωρά άνω των 6 μηνών θα πρέπει να μένουν στην πισίνα για μικρό χρονικό διάστημα – περίπου 30 λεπτά ή λιγότερο – ώστε η θερμοκρασία του σώματός τους να διατηρείται ρυθμισμένη.

Αναζητήστε ενδείξεις που δείχνουν ότι είναι ώρα να διακόψετε νωρίτερα τη συνεδρία κολύμβησης, όπως:

Δέρμα που είναι δροσερό στην αφή.
Δόντια που χτυπάνε.
Τρέμουλο.
Φτέρνισμα.
Γκρίνια.
Χλωμό ή γαλαζωπό δέρμα ή χείλη.

Έκθεση στον ήλιο

Οι εξωτερικές πισίνες είναι πιθανό να είναι εξαιρετικά ηλιόλουστες για το βρεφικό δέρμα.

Γιατί; Η χρήση αντηλιακού δεν συνιστάται πριν από τους 6 μήνες. Έτσι, τα μωρά που είναι μικρότερα από αυτήν την ηλικία θα πρέπει να παραμένουν στη σκιά. Και πρέπει να τα έχετε καλυμμένα με ελαφριά ρούχα, όπως μπλουζάκια και καπέλα κολύμβησης.

Εάν το μωρό σας είναι μεγαλύτερο από 6 μηνών, είναι και πάλι καλή ιδέα να περιορίσετε τον χρόνο παραμονής του στο άμεσο ηλιακό φως. Κανένα αντηλιακό δεν είναι ιδανικό. Και ένα μωρό που καίγεται από τον ήλιο είναι βέβαιο ότι θα είναι ένα δυστυχισμένο μωρό.

Εξοπλισμός ασφαλείας

Ακόμη και αν υπάρχει καλός έλεγχος του κεφαλιού και υποστήριξη από έναν υπεύθυνο ενήλικα, τα μωρά και τα παιδιά πρέπει πάντα (πάντα!) να χρησιμοποιούν σωσίβιο. Και όχι ένα οποιοδήποτε σωσίβιο.

Ορισμένα σωσίβια θα λένε ότι είναι ασφαλή για “30 κιλά και κάτω” ή κάτι τέτοιο. Αλλά αυτές οι συστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.

Ένα καλά εφαρμοσμένο σωσίβιο είναι απαραίτητο. Και η συντριπτική πλειονότητα των μωρών κάτω των 6 μηνών δεν χωράει σωστά σε αυτά τα μέσα.

Να θυμάστε, επίσης, ότι τα μπρατσάκια, τα στρώματα πισίνας και άλλα παιχνίδια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα ενός εγκεκριμένου σωσίβιου. Και κανένα σωσίβιο δεν μπορεί να υποκαταστήσει έναν αφοσιωμένο και αξιόπιστο ενήλικα που παρέχει έμπρακτη βοήθεια στην  πισίνα. Τόσο η επίβλεψη όσο και ο κατάλληλος εξοπλισμός ασφαλείας είναι απαραίτητα.

Οι πισίνες με χλώριο και οι πισίνες με αλμυρό νερό είναι ασφαλείς για τα μωρά;

Ορισμένες πισίνες χρησιμοποιούν χλώριο για να σκοτώσουν τα μικρόβια. Άλλες χρησιμοποιούν αλμυρό νερό. Καμία από τις δύο δεν θα πρέπει να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του μωρού σας, εφόσον η πισίνα συντηρείται σωστά.

Τα επίπεδα χλωρίου στις περισσότερες πισίνες θα έπρεπε να είναι ασφαλή για μωρά άνω των 6 μηνών. Αν το χλώριο είναι πολύ λίγο, κινδυνεύετε από το ενδεχόμενο να παραμονεύουν στο νερό ιοί και βακτήρια που προκαλούν ασθένειες.

Το πολύ χλώριο μπορεί να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα του μωρού. Και αν έχετε δει ποτέ χλωριωμένο νερό, ξέρετε ότι δεν είναι διασκεδαστικό για εσάς, πόσο μάλλον για το μωρό σας.

Οι πισίνες με αλμυρό νερό μπορεί να είναι πιο ήπιες για το δέρμα και τα μάτια. Αλλά και πάλι πρέπει να συντηρούνται καλά για να είναι ασφαλείς για εσάς και το μωρό.

Είναι λογικό  να ανυπομονείτε να περάσει το μωρό σας λίγο χρόνο στην πισίνα. Η κολύμβηση είναι εξαιρετική άσκηση και είναι διασκεδαστικό να μυείτε το μικρό σας σε νέες εμπειρίες.

Αλλά είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να έχει καλό έλεγχο του κεφαλιού του, να χωράει καλά σε σωσίβιο και να μπορεί να διατηρήσει καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματός του. Να είστε ασφαλείς. Και καλή διασκέδαση!

https://www.medbox.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ