Ο Κώστας Γαβράς αποχαιρετά τον Αλέν Ντελόν - Η άγνωστη ιστορία πίσω από το «Μίστερ Κλάιν»

Για την μακρά γνωριμία και συνεργασία με τον θρυλικό Γάλλο ηθοποιό Αλέν Ντελόν μίλησε ο εμβληματικός Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς στον Θάνο Σιαφάκα και την εκπομπή UPDATE.

Μέσα από μια συγκινητική συνέντευξη, ο κ. Γαβράς αναφέρθηκε στον ξεχωριστό χαρακτήρα του Ντελόν, την αυτοδίδακτη πορεία του στην υποκριτική και την επίδρασή του στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Η άγνωστη ιστορία πίσω από το «Μίστερ Κλάιν»

Αναπολώντας τη συνεργασία τους, ο Γαβράς αποκάλυψε λεπτομέρειες από την προετοιμασία της ταινίας «Μίστερ Κλάιν» (1976), όπου ο Ντελόν πρωταγωνίστησε. Αν και το σενάριο γράφτηκε από τον Γαβρά και τον Ιταλό σεναριογράφο Φράνκο Σολίνας, αρχικά εγκαταλείφθηκε λόγω διαφωνιών με τους παραγωγούς. Ωστόσο, ο Ντελόν απέκτησε τα δικαιώματα και προσκάλεσε τον Γαβρά να συνεργαστούν ξανά. Παρότι ο Γαβράς απέρριψε την πρόταση για ηθικούς λόγους, διατήρησαν τη φιλία τους και προσπάθησαν να βρουν μια νέα κοινή καλλιτεχνική πορεία.

Ο αυτοδίδακτος Ντελόν και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του

Ο Αλέν Ντελόν, όπως περιέγραψε ο Γαβράς, ήταν ένας αυτοδίδακτος ηθοποιός χωρίς καμία επίσημη εκπαίδευση στις δραματικές τέχνες. Προερχόμενος από μια φτωχή οικογένεια, ο Ντελόν κατάφερε να εισέλθει στον κόσμο του κινηματογράφου σχεδόν αμέσως, κάνοντας εντύπωση από την πρώτη του εμφάνιση στην ταινία «Ρόκο και τα Αδέρφια του» του Λουκίνο Βισκόντι.

«Συμπαθέστατος και αγριότατος»

Σύμφωνα με τον Γαβρά, ο Ντελόν ξεχώριζε για την ικανότητά του να ενσαρκώνει διάφορους χαρακτήρες, χωρίς να περιορίζεται σε ρόλους καλών ή κακών χαρακτήρων. Το «παγερό, σχεδόν μελαγχολικό βλέμμα» του, που τον καθιέρωσε, ήταν κομμάτι του προσωπικού του στυλ, που δεν απέκλινε και στην πραγματική του ζωή.

Ένας πρίγκιπας του κινηματογράφου

Όταν ρωτήθηκε πώς θα ήθελε να αποχαιρετήσει τον Ντελόν, ο Κώστας Γαβράς δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τον μεγάλο αυτό καλλιτέχνη. «Ήταν ένας πρίγκιπας ακριβώς και συμπεριφερόταν σαν πρίγκιπας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τις αρετές αλλά και τις αντιφάσεις που χαρακτήριζαν τον Ντελόν. Παρά τις κακουχίες και τις προκλήσεις, ο Αλέν Ντελόν κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο γνωστούς Γάλλους ηθοποιούς παγκοσμίως, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ο Κώστας Γαβράς, με τη βαθιά του εκτίμηση για τον Ντελόν, έκλεισε τη συνέντευξη εκφράζοντας την ελπίδα να ξανασυναντηθούν, αποχαιρετώντας έναν αληθινό φίλο και συνεργάτη.

https://www.ertnews.gr/