Δυτ. Ελλάδα: Έχασε την προεδρία της κοινότητας ένα χρόνο μετά, για μια ψήφο!

Ο νέος πρόεδρος ο Νίκος Αυγερινόπουλος

Ικανοποιημένος από τη θετική εξέλιξη της ένστασης που είχε υποβληθεί για το εκλογικό αποτέλεσμα της κοινότητας Μαζαρακίου στον Δήμου Ήλιδας εμφανίστηκε ο Νίκος Αυγερινόπουλος, ο οποίος ανακηρύχθηκε νέος πρόεδρος της κοινότητας μετά την εκδίκαση της υπόθεσης από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου, παίρνοντας τη θέση του μέχρι πρότινος προέδρου Δημήτρη Καρρά που είχε εκλεγεί αρχικά.

Έπειτα από τη συνεδρίασή του, το αρμόδιο δικαστήριο δικαίωσε τον κ. Αυγερινόπουλο, κατά την εκδίκαση της ένστασης που είχε υποβάλλει ο ίδιος, μετά την επισημοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών.

Η διαδικασία μάλιστα περιελάμβανε μεταξύ άλλων την εξέταση των εκλογικών φακέλων προκειμένου να διακριβωθούν οι ισχυρισμοί των δύο αντιπάλων, σχετικά με την εγκυρότητα ή μη των ψηφοδελτίων.

Η τροποποίηση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αμαλιάδας που ανακήρυξε αρχικά ως πρόεδρο τον κ. Καρρά, υποψήφιο με τον συνδυασμό του δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, ζητήθηκε προκειμένου να προσμετρηθεί στην εκλογική δύναμη του συνδυασμού «Ήλιδα- Νέα Εποχή – Γιάννης Λυμπέρης» ένα ψηφοδέλτιο, πλέον των 193 που φέρεται ότι έλαβε στο Μαζαράκι, και να αφαιρεθούν από την εκλογική δύναμη του συνδυασμού «Ήλιδα – Συμμαχία για το Αύριο», η οποία φέρεται ότι έλαβε 194 ψηφοδέλτια, τέσσερα ψηφοδέλτια, έτσι ώστε ο κ. Αυγερινόπουλος να ανακηρυχθεί πρόεδρος του τριμελούς κοινοτικού συμβουλίου.

Ειδικότερα, στο Μαζαράκι αναδείχθηκε πρώτος ο συνδυασμός του δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, με 194 έγκυρα ψηφοδέλτια (σε σύνολο 419 ψηφισάντων). Ο συνδυασμός του Γιάννη Λυμπέρη κατετάγη δεύτερος με 193 ψήφους. Ο μεν υποψήφιος του κ. Χριστοδουλόπουλου, σε βάρος του οποίου στράφηκε η ένσταση, έλαβε 105 ψήφους, ενώ ο δε υποψήφιος του κ. Λυμπέρη 120 σταυρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», ο Νίκος Αυγερινόπουλος υποστήριξε μέσω της ένστασης ότι εξαιτίας σφαλμάτων στα οποία υπέπεσαν οι εφορευτικές επιτροπές κατά την εκτίμηση του κύρους των ψηφοδελτίων, προσμετρήθηκε υπέρ του συνδυασμού «Ήλιδα- Νέα Εποχή – Γιάννης Λυμπέρης» ένα ψηφοδέλτιο λιγότερο από όσα έλαβε, ενώ αντίθετα προσμετρήθηκαν υπέρ του συνδυασμού «Ήλιδα – Συμμαχία για το Αύριο» τέσσερα ψηφοδέλτια, περισσότερα από όσα έπρεπε κατά τον νόμο να προσμετρηθούν, με αποτέλεσμα πρώτος επιτυχών συνδυασμός στο Μαζαράκι να ανακηρυχθεί ο συνδυασμός «Ήλιδα – Συμμαχία για το Αύριο».

Ο κ. Αυγερινόπουλος πρόβαλλε στην ένστασή του ότι τέσσερα ψηφοδέλτια του αντίπαλου συνδυασμού έπρεπε να κριθούν άκυρα, γιατί οι σταυροί που είχαν σημειωθεί ήταν ανομοιόμορφοι και τέθηκαν μεταγενέστερα από τρίτο πρόσωπο με προσπάθεια απομίμησης της γραφής του εκλογέα και πως ένα ψηφοδέλτιο του συνδυασμού με τον οποίο κατήλθε κρίθηκε εσφαλμένα ως άκυρο με την αιτιολογία ότι φέρει σκίσιμο στο κάτω μέρος του, για το οποίο ισχυρίστηκε πως προκλήθηκε τυχαία, κατά την αποσφράγιση του φακέλου στο στάδιο της διαλογής ψήφων, καθώς αφενός το επίμαχο ψηφοδέλτιο φέρει στο σημείο του σχίσματος υλικό από κόλλα και αφετέρου ότι το τμήμα που σκίστηκε έχει κολλήσει στην ταινία σφράγισης του φακέλου.

Ο Δημήτρης Καρράς με υπόμνημά του υπεραμύνθηκε της εγκυρότητας των ψηφοδελτίων, που ο αντίπαλός του ζήτησε να ακυρωθούν, ζητώντας την απόρριψη της έντασης, ισχυριζόμενος ότι η διαδικασία ήταν υποδειγματική και επίσης πως το σκίσιμο στην άκρη των ψηφοδελτίων αποτελεί τακτική «σημαδέματός» τους και πως αν είχε όντως σκισθεί κατά το άνοιγμα του φακέλου, θα έφερε σκίσιμο στο μεσαίο τμήμα και όχι στην άκρη.

Το Δικαστήριο, εξετάζοντας τα τέσσερα ψηφοδέλτια με τους ανομοιόμορφους σταυρούς, τα έγκρινε έγκυρα. Όσον αφορά το σκίσιμο, απεφάνθη ότι έγινε τυχαία λόγω αδέξιας κίνησης στην αποσφράγιση του φακέλου και δεν αποτελεί «σημάδεμα». Έτσι, προσμετρήθηκε επιπλέον ένα ψηφοδέλτιο στα 193 που έλαβε ο συνδυασμός του κ. Λυμπέρη, με τον αριθμό να ανέρχεται στα 194. Ενόψει της ισοψηφίας των δύο συνδυασμών, επικράτησε ο κ. Αυγερινόπουλος, επειδή έλαβε 120 σταυρούς έναντι του κ. Καρρά που έλαβε 105.