Γιουβετσάκι με θαλασσινά και χωριάτικο λουκάνικο

 

Υλικά

Μερίδες: 4

1 φύλλο δάφνης
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
60 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 μέτρια χωριάτικα λουκάνικα με πορτοκάλι, σε λεπτές φέτες
500 γρ. ανάμεικτα θαλασσινά (γαρίδες, καλαμάρια, μύδια κ.λπ.), καθαρισμένα
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 πράσινη πιπεριά, σε καρέ
1 ντομάτα, χωρίς τα σπόρια, σε μικρά καρέ
1 κουτ. σούπας μουστάρδα ντιζόν
χυμό λεμονιού, κατά βούληση
3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, τα φυλλαράκια
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ένα πιάτο με καλοκαιρινή διάθεση και υπέροχη γεύση.

Διαδικασία
Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό με αλάτι και το φύλλο δάφνης να βράσουν. Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το κριθαράκι και το βράζουμε για 2΄ λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Το σουρώνουμε και κρατάμε περίπου 2/3 του φλιτζανιού από το νερό του βρασίματος.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, χωρίς να προσθέσουμε λάδι, ζεσταίνουμε και σοτάρουμε τις φέτες λουκάνικου για 1΄-1,5΄ από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν το λίπος τους. Αφαιρούμε τις φέτες λουκάνικου και τις τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν από το περιττό λίπος.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και, μόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε τα θαλασσινά για 1΄- 2΄. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 30΄΄. Προσθέτουμε την πιπεριά και την ντομάτα, σοτάροντας για ακόμη 1΄ μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Βήμα 4

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μουστάρδα στο νερό του βρασίματος που έχουμε κρατήσει και το προσθέτουμε στο τηγάνι με τα θαλασσινά και τα λαχανικά. Ρίχνουμε το κριθαράκι και τις φέτες λουκάνικου και ανακατεύουμε καλά. Μαγειρεύουμε για 2΄ ακόμη ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και να απορροφήσει το ζυμαρικό τα αρώματα. Το φαγητό πρέπει να μείνει ζουμερό.

Βήμα 5

Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τα φυλλαράκια θυμάρι. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και προσαρμόζουμε αν χρειάζεται. Σερβίρουμε το γιουβετσάκι αμέσως όσο είναι ζουμερό.