Διαλειμματική νηστεία: Μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο;

Η διαλειμματική νηστεία έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Αν την ακολουθείτε πιστά πιθανόν να την υποστηρίζετε για διάφορους λόγους, όπως η περισσότερη ενέργεια, ο καλύτερος έλεγχος της πείνας και η απώλεια βάρους και λίπους.

Αυτό που ίσως να μην επισημαίνετε όταν μιλάτε για τη διαλειμματική νηστεία είναι η επιρροή που έχει στον ύπνο σας.

Διαλειμματική νηστεία: Ωφελεί και τον ύπνο;

Η πλειονότητα των επιστημονικών δεδομένων συνηγορεί πως η διαλειμματική νηστεία αφορά μια αποτελεσματική μέθοδο απώλειας βάρους, ενώ έχει πιθανά οφέλη και σε δείκτες υγείας.

Πιο συγκεκριμένα:

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, πολλές μελέτες δείχνουν ότι ορισμένοι τύποι διαλειμματικής νηστείας μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικοί για την απώλεια βάρους –ενδεχομένως και πιο αποτελεσματικοί– με άλλες δίαιτες που βασίζονται επίσης στον περιορισμό της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Μάλιστα, μια ανασκόπηση του 2014 διαπίστωσε ότι αυτό το διατροφικό μοτίβο μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους 3-8% σε διάστημα 3-24 εβδομάδων, η οποία είναι πολύ σημαντική σε σύγκριση με τις περισσότερες μεθόδους απώλειας βάρους, ενώ μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η διαλειμματική νηστεία προκαλεί μικρότερη απώλεια μυϊκής μάζας σε σχέση με άλλες κλασικές μεθόδους απώλειας βάρους.

Επιπλέον, η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να συμβάλλει στη ρύθμιση της όρεξής μας, με τη βελτίωση του αισθήματος κορεσμού και τη μείωση του αισθήματος της πείνας. Όσον αφορά τους δείκτες υγείας, έχει φανεί ότι το διατροφικό αυτό πρότυπο:

 Μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη
Οδηγεί σε καλύτερες τιμές σακχάρου στο αίμα.
Μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά, όπως η χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση.

Επηρεάζει όμως και τον ύπνο μας. Έχει αποδειχθεί πως η επιρροή της διαλειμματικής νηστείας στον ύπνο μας έχει να κάνει με τον τρόπο που υποστηρίζει τον κιρκάδιο ρυθμό μας και το εσωτερικό ρολόι μας. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί μας διαχειρίζονται ένα πλήθος βιολογικών λειτουργιών όπως την πείνα μας, τον μεταβολισμό μας καθώς και την ώρα που ξυπνάμε και κοιμόμαστε. Κατα κύριο λόγο οι κιρκάδιοι ρυθμοί μας ρυθμίζονται από το ηλιακό φως, αλλά ακόμη και το φαγητό αποτελεί έναν σημαντικό χρονοδιακόπτη.

Επίσης, οι άνθρωποι που επιλέγουν αυτού του είδους τη διατροφή μπορεί επίσης να παρατηρήσουν ότι έχουν περισσότερη ενέργεια και συγκέντρωση, καθώς αυξάνει την παραγωγή ορεξίνης-Α, ενός νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με την εγρήγορση. Συγκεκριμένα, τα άτομα που ακολουθούν τη διαλειμματική νηστεία έχουν χαμηλότερα επίπεδα ορεξίνης-Α τη νύχτα και υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να αισθάνονται πιο συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και να απολαμβάνουν πιο ξεκούραστο και ξέγνοιαστο ύπνο.

Σε πόσο καιρό θα δείτε τα αποτελέσματα από τη διαλειμματική νηστεία στον ύπνο σας;

Ακόμη και σε διάστημα μιας εβδομάδας μπορεί να παρατηρήσετε τις αλλαγές στον ύπνο σας. Σε μια έρευνα με συμμετέχοντες υγιείς ενήλικες οι οποίοι ξεκίνησαν διαλειμματική νηστεία, παρατηρήθηκε ότι ο ύπνος τους βελτιώθηκε κατά πολύ σε μόλις μια εβδομάδα. Ήταν λιγότερο πιθανό να ξυπνάνε κατά τη διάρκεια της νύχτας και εντοπίστηκε λιγότερη κίνηση, που σημαίνει ότι ο ύπνος τους ήταν πιο ξεκούραστος. Επίσης περνούσαν περισσότερο χρόνο στο κρίσιμο στάδιο REM του ύπνου. Γενικότερα ανέφεραν ότι παρατήρησαν να έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου, καλύτερη διάθεση, καθώς και περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η διαλειμματική νηστεία δεν θα πρέπει να ακολουθείται από ορισμένες ομάδες του πληθυσμού

Πιο συγκεκριμένα, από:

 Άτομα κάτω των 18 ετών (παιδιά και έφηβοι), όπου προέχουν οι ανάγκες ανάπτυξης.
Εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες.
Άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή η οποία ορίζει την κατανάλωση φαγητού σε συγκεκριμένες ώρες όπως οι διαβητικοί ασθενείς.
Άτομα με τάση ή ιστορικό διατροφικών διαταραχών, καθώς ο περιοριστικός χαρακτήρας της διαλειμματικής νηστείας μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη εμμονή με το θέμα του φαγητού.

Με ερωτηματικό παραμένει η καταλληλότητα του πρωτοκόλλου για αθλητές και αθλούμενους, αφού η χρονική στιγμή της κατανάλωσης γευμάτων έχει μεγάλη σημασία, με βάση το αγώνισμα.

Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους

Έχοντας  τα παραπάνω κατά νου, το ερώτημα που τίθεται είναι ποιο είδος διατροφής ταιριάζει στον καθένα από εμάς. Αν σας διευκολύνει να τρώτε ένα με δύο γεύματα μέσα στην ημέρα, τότε η διαλειμματική νηστεία πιθανότατα να αποτελεί λύση. Αν πάλι όχι, τότε πιο «κλασικές» μέθοδοι απώλειας βάρους μπορούν να δουλέψουν εξίσου καλά για εσάς, χωρίς να περιοριστείτε όσο απαιτεί η διαλειμματική νηστεία.

https://www.vita.gr/