Περπάτημα: Αρκούν 30′ για πολλά οφέλη

Το περπάτημα πρόκειται για μία από τις πιο απλές και εύκολα προσβάσιμες μορφές άσκησης. Μπορεί να “χωρέσει” ακόμα και στο πιο πολυάσχολο πρόγραμμα ενώ δεν χρειάζεστε έξτρα εξοπλισμό, εκτός από ένα ζευγάρι άνετα sneakers. Εάν θέλετε να τονώσετε την σωματική αλλά και ψυχική σας ευεξία, να “θωρακίσετε” την καρδιά σας αλλά και να βελτιώσετε την διάθεσή σας, τότε δοκιμάστε να αφιερώνετε περίπου τριάντα λεπτά την ημέρα στο περπάτημα.

Από την καλύτερη διαχείριση του βάρους μέχρι την απελευθέρωση ενδορφινών που μειώνουν το άγχος και τονώνουν διάθεση, το περπάτημα είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική συνήθεια που μπορεί να σας οδηγήσει σε μια πιο υγιή καθημερινότητα.

Πώς σας ωφελούν τριάντα λεπτά περπάτημα την μέρα;

Μερικά από τα καλύτερα οφέλη, περιλαμβάνουν:

Καρδιαγγειακά οφέλη

Καθώς το περπάτημα είναι μια μορφή καρδιαγγειακής άσκησης, τόσο η καρδιά όσο και οι πνεύμονες γίνονται πιο δυνατοί και λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Frontiers. Η καρδιαγγειακή άσκηση βοηθά επίσης το σώμα σας να χρησιμοποιεί το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά, το οποίο με τη σειρά του παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Εάν περπατάτε τριάντα λεπτά την ημέρα το καρδιαγγειακό σας σύστημα γρήγορα θα προσαρμοστεί και θα αρχίσει να βελτιώνεται ενώ εάν συμπεριλάβετε στην ρουτίνα σας λίγο γρήγορο περπάτημα, τα οφέλη μπορεί να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, συμβάλλοντας στην μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Τονώνεται η ψυχική ευεξία

Το περπάτημα μπορεί να ενισχύσει την διάθεση και την ψυχική ευεξία, μέσα από την απελευθέρωση των ενδορφινών, που μειώνουν το στρες. Για να χαλαρώσετε ακόμα περισσότερο, μπορείτε να επιλέξετε ένα ένα υπαίθριο περιβάλλον όπως ένα πάρκο, μιας και οι εξωτερικοί χώροι τείνουν να έχουν πιο σημαντική θετική επίδραση στην ψυχική ευεξία.

Θετική επίδραση στους μύες, τις αρθρώσεις και τα οστά

Το περπάτημα είναι μια άσκηση χαμηλής πρόσκρουσης που ενώ δεν καταπονεί τις αρθρώσεις σας, ενεργοποιεί τους μυς στα πόδια, τους γλουτούς αλλά και τον κορμό σας. Πρόκειται για μια καλή επιλογή ειδικά για τους αρχάριους, καθώς θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε την κινητικότητα αλλά και την δύναμή σας, βελτιώνοντας την φυσική σας κατάσταση συνολικά.

Η αύξηση της μυϊκής δύναμης των ποδιών βοηθά επίσης στην ισορροπία και την κινητικότητα. Το περπάτημα μπορεί επίσης να αποτρέψει την απώλεια οστικής μάζας που συμβαίνει με την γήρανση, που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.

Καλύτερη διαχείριση βάρους

Το περπάτημα υποστηρίζει τα επίπεδα της συνολικής καθημερινής δραστηριότητας, κάτι που βοηθά στην εξισορρόπηση της ενεργειακής πρόσληψης και αποτρέπει την αύξηση βάρους. Επιπλέον, η μείωση των επιπέδων λίπους διατηρώντας παράλληλα τη μυϊκή μάζα βελτιώνει την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση. Για να καταφέρετε να μειώσετε το λίπος και να αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα, εκτός από το περπάτημα θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ένα υγιές και ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, που θα σας επιτρέπει να δημιουργήσετε θερμιδικό έλλειμμα. Για καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε να περπατήσετε με γρήγορο ρυθμό για σαράντα λεπτά.

https://www.vita.gr/