Λίπος στην κοιλιά: Ποιον κίνδυνο αυξάνει

Μειώνοντας το λίπος στην κοιλιά και τα χέρια σας και αυξάνοντας την μυϊκή σας μάζα μπορεί να συμβάλλετε στην μείωση του κινδύνου νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Τουλάχιστον αυτό προτείνει νέα επιστημονική μελέτη, υπογραμμίζοντας μια νέα πιθανή λύση στον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που επηρεάζονται από νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Neurology, ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, αναφέρει ότι όσοι είχαν υψηλά επίπεδα λίπους στην κοιλιά και στα χέρια ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον από εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα αποθηκευμένου λίπους σε αυτές τις περιοχές. Επισημαίνει επίσης ότι όσοι είχαν περισσότερη μυϊκή δύναμη είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νευροεκφυλιστικές ασθένειες συγκριτικά με εκείνους με λιγότερη.

Πώς επηρεάζει το λίπος στην κοιλιά και τα χέρια τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών;

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 412.691 άτομα κατά τη διάρκεια εννέα ετών. Οι μετρήσεις της σύστασης του σώματός τους, συμπεριλαμβανομένων των μετρήσεων μέσης και ισχίου, της δύναμης της λαβής, της οστικής πυκνότητας, του λίπους και της άλιπης μάζα, ελήφθησαν στην αρχή της μελέτης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 8.224 άτομα ανέπτυξαν νευροεκφυλιστικές ασθένειες, κυρίως τη νόσο του Αλτσχάιμερ, άλλες μορφές άνοιας και τη νόσο του Πάρκινσον. Οι άνδρες συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους στην κοιλιά τους ανέπτυξαν τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες σε ποσοστό 3,38 ανά 1.000 ανθρωποέτη, σε σύγκριση με 1,82 περιπτώσεις ανά 1.000 ανθρωποέτη για εκείνους με χαμηλά επίπεδα σωματικού λίπους στην κοιλιά.

Για τις γυναίκες συμμετέχουσες, τα ποσοστά ήταν 2,55 για τα υψηλά επίπεδα και 1,39 για τα χαμηλά επίπεδα. Τα “ανθρωποέτη” αντιπροσωπεύουν τόσο τον αριθμό των ατόμων στη μελέτη όσο και τον χρόνο που αφιέρωσε κάθε άτομο στην μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μετά από προσαρμογή για διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ποσοστό της νόσου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο διαβήτης, όσοι είχαν υψηλά επίπεδα λίπους στα χέρια είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια νευροεκφυλιστική νόσο κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Σωτήρια η μυϊκή δύναμη

Οι συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα κοιλιακού λίπους είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες σε σχέση με άτομα με χαμηλά επίπεδα λίπους στην κοιλιά αλλά όσοι είχαν υψηλή μυϊκή δύναμη είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τις συγκεκριμένες παθήσεις συγκριτικά με εκείνους με μειωμένη μυϊκή δύναμη.

«Αυτές οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον επηρεάζουν πάνω από 60 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς ο πληθυσμός γερνάει, επομένως είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τρόπους τροποποίησης των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη ορισμένων προληπτικών εργαλείων», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Huan Song από το Sichuan University.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα μείωσης του κινδύνου εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών μέσα από την βελτίωση της σύστασης του σώματος, μειώνοντας το λίπος στην περιοχή των χεριών αλλά και της κοιλιάς και αυξάνοντας την μυϊκή μάζα και δύναμη» καταλήγει η ίδια.

https://www.vita.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ