7 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στα παιδιά σου

Με αυτές τις ερωτήσεις ανοίγεις έναν δίαυλο ουσιαστικής επικοινωνίας με τα παιδιά όσο είναι μικρά και εξερευνούν τον κόσμο και τα συναισθήματά τους. Ταυτόχρονα, σε βοηθούν να εξελιχθείς ως γονιός και να ενισχύσεις τους δεσμούς της οικογένειας.

Στους ακατάπαυστους ρυθμούς της καθημερινής ζωής, είναι εύκολο να παραβλέψουμε τη σημασία της πραγματικής σύνδεσης με τα παιδιά μας. Είναι πολύ εύκολο να μην μπορέσεις να είσαι γνήσια παρών/παρούσα τις πρώτες ώρες που θα ξυπνήσουν, αφού εκείνη την ώρα όλοι τρέχουν για να ετοιμαστούν μέσα στο σπίτι.

Είναι πολύ συνηθισμένο να μην βρίσκεσαι στο σπίτι την ώρα που επιστρέφουν από το σχολείο (μια ώρα της ημέρας που τα παιδιά έχουν ανάγκη για επικοινωνία) και είναι συχνά κουραστικό ή και ανέφικτο να αφιερώνεις ψυχή τε και σώματι κάθε βράδυ την τελευταία ώρα πριν κοιμηθούν σε εκείνα.

Όμως ο χρόνος που θα δαπανήσεις για να τα ακούσεις ολόψυχα και να ασχοληθείς με τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών θα κάνει τη διαφορά και, όπως έχει παρατηρηθεί, 10 λεπτά την ημέρα αρκούν. Δεν είναι μόνο ότι θα οδηγήσει σε ουσιαστικές συζητήσεις και ισχυρότερο δεσμό. Είναι και ότι η δημιουργία στιγμών βαθιάς σύνδεσης προσφέρει στα παιδιά αίσθηση ασφάλειας και αγάπης.

Τι σημαίνει ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά;

Σε αυτές τις στιγμές της ουσιαστικής επικοινωνίας, η ενεργητική ακρόαση παίζει τεράστιο ρόλο και αν την εφαρμόσεις, θα αλλάξει τη σχέση με τα παιδιά σου. Γιατί; Επειδή, όταν αρχίζουμε να ακούμε, οι άλλοι μάς ανοίγονται περισσότερο, επειδή νιώθουν ότι δεν τους κρίνουμε. Η απουσία επίκρισης είναι η απαρχή της αγάπης και της αποδοχής που όλοι έχουμε ανάγκη – πόσο μάλλον τα παιδιά.

Έτσι, είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να κάνεις τις παρακάτω ερωτήσεις, αλλά να ακούσεις πραγματικά και με ανοιχτό μυαλό τις απαντήσεις των παιδιών, διότι όλη αυτή η διαδικασία θα σας φέρει πραγματικά πιο κοντά.

Είναι όμως και το είδος των ερωτήσεων εξίσου σημαντικό. Ο Αμερικανός ψυχολόγος Arthur Aron, σε μια μελέτη του 1997 στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης, διερεύνησε την πιθανότητα να επιταχυνθεί η οικειότητα ανάμεσα σε δύο ξένους, και κατέληξε στη διαμόρφωση ενός κουίζ που μπορεί όχι μόνο να το καταφέρει αυτό, αλλά και να ενδυναμώσει τη σύνδεση σε ήδη υπάρχουσες σχέσεις.

7 ερωτήσεις στα παιδιά και γιατί να τις κάνεις

H Αμερικανίδα Eileen Kennedy-Moore, κλινική ψυχολόγος με βάση το Πρίνστον του Νιού Τζέρσεϊ, που δραστηριοποιείται στη γονεϊκότητα, τονίζει πως ένας εύκολος τρόπος για να ανοίξεις συζήτηση με τα παιδιά είναι να τους κάνεις ερωτήσεις που με αρχίζουν με το «τι» και το «πώς», ώστε να τα βοηθήσεις να δίνουν πιο πολυσύνθετες απαντήσεις.

Ας δούμε 7 από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που έχει νόημα να κάνεις στα παιδιά σου όσο είναι ακόμη παιδιά και εξερευνούν τον κόσμο, αλλά και τα συναισθήματά τους.

1. Τι απασχολεί το μυαλό σου πιο πολύ;

Στην ουσία ρωτάς το παιδί ποιες είναι οι σκέψεις του. Με αυτόν τον τρόπο κάνεις έκκληση στη λογική του, αλλά ανοίγεις και ένα παράθυρο στον κόσμο των συναισθημάτων, αφού το ζήτημα που το απασχολεί πιο πολύ δείχνει κάτι όχι μόνο για τον τρόπο που σκέφτεται, αλλά και για το πώς αισθάνεται.

2. Τι σε κάνει ευτυχισμένο;

Αν και η ευτυχία είναι μια γενική και υποκειμενική έννοια, από πολύ νωρίς τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι έχει να κάνει με τη χαρά. Από τη μία θα μάθεις τι χαροποιεί το παιδί σου, από την άλλη μπορεί και να εκπλαγείς από τις απαντήσεις. Πολλές φορές τα παιδιά νιώθουν ευτυχισμένα, όταν βλέπουν τους γονείς τους καλά.

3. Πώς αισθάνεσαι όταν είσαι δίπλα μου;

Από αυτή την απάντηση θα καταλάβεις τι εκπέμπεις στο παιδί. Και αν χρειάζεται να αλλάξεις κάτι, θα προσπαθήσεις να το κάνεις.

[Ερωτήσεις στα παιδιά]
iStock

4. Υπάρχει κάτι σχετικά με τον κόσμο ή τους ανθρώπους που θα ήθελες να καταλάβεις;

Είναι μια πολύ γενική ερώτηση και ίσως χρειαστεί να τη «σπάσεις» σε μικρότερα κομμάτια, ειδικά αν την απευθύνεις σε μικρότερα παιδιά. Στην πραγματικότητα, με αυτή την ερώτηση, ανοίγεις έναν δίαυλο επικοινωνίας, ώστε το παιδί να σε ρωτάει συχνά για οτιδήποτε το απασχολεί σχετικά με το περιβάλλον που ζει και με τους άλλους ανθρώπους.

5. Τι είναι αυτό που θυμάσαι με όμορφο τρόπο από τις οικογενειακές μας στιγμές;

Ανασύροντας τις αναμνήσεις του παιδιού, αντλείς πληροφορίες για όλη την οικογένεια και τους τρόπους που το επηρεάζει και βάσει της απάντησης μπορείς να δουλέψεις για την ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών.

6. Υπάρχει κάτι που σε ανησυχεί ή σε αγχώνει;

Πολλές φορές τα παιδιά δεν μπορούν να εξωτερικεύσουν τις ανησυχίες τους, οι οποίες φτάνουν σε εμάς άλλοτε με ξεσπάσματα, άλλοτε με κλάματα και φοβικές αντιδράσεις κι άλλοτε με θυμό. Είναι όμως απαραίτητο να τα βοηθήσουμε να τις βάλουν σε λέξεις, ώστε και εκείνα να συνειδητοποιήσουν τους φόβους τους και εμείς να μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε.

7. Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να μάθουμε μαζί;

Με αυτή την ερώτηση δίνεις στο παιδί την πάσα να σε πλησιάσει και να σου ζητήσει ένα από τα πιο ουσιαστικά πράγματα που μπορεί να μοιραστούν γονείς και παιδιά: μια εμπειρία. Στα παιδιά αρέσει να τους ανοίγουμε εμείς ένα παράθυρο στη γνώση και να βλέπουν τη δική μας περιέργεια, αλλά και αντιμετώπιση της γνώσης.

https://www.ow.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ