Καύσωνας: Πώς να δροσιστείτε όταν έχει ζέστη και δεν σταματάτε να ιδρώνετε

Ο καύσωνας μπορεί πραγματικά, να ταλαιπωρήσει το ανθρώπινο σώμα και τη διάθεσή μας. Πολλές φορές, ιδιαίτερα τώρα με την κλιματική αλλαγή, οι καλοκαιρινοί μήνες μοιάζουν βασανιστικοί και εμποδίζουν τους περισσότερους ανθρώπους να εργαστούν, να απολαύσουν τις βόλτες και την καθημερινότητά τους. Είναι δεδομένο ότι τη στιγμή που ιδρώνει το σώμα, ο νους δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτα άλλο παρά τρόπους για να απαλλαγεί από τις συνέπειες.

Το σώμα ιδρώνει για να δροσιστεί και να ρίξει τη θερμοκρασία του. Ωστόσο, μπορείτε να προλάβετε τον ιδρώτα, έστω το μεγαλύτερο ποσοστό του, φροντίζοντας να δροσίσετε το σώμα σας πριν ζεσταθεί πολύ. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσετε αρκετή από την ταλαιπωρία.

Προετοιμαστείτε πριν βγείτε στη ζέστη

Πριν το σώμα σας εκτεθεί στην υψηλή θερμοκρασία, μπορείτε να κάνετε ένα δροσερό ντουζ ή να καταναλώσετε ένα παγωμένο ρόφημα. Αυτό θα ρίξει λίγο τη θερμοκρασία του σώματός σας με αποτέλεσμα να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ζεσταθείτε.

Φροντίστε, επίσης, να φορέσετε τα κατάλληλα ρούχα. Θα πρέπει να αποφύγετε τα πολλά και βαριά υφάσματα, καθώς και όσα κολλάνε στο δέρμα σας. Προτιμήστε βαρμακερά ή λινά και φαρδιά, άνετα ρούχα, τα οποία επιτρέπουν στον αέρα να εισέρχεται στο σώμα σας και να σας δροσίζει.

Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα ή βεντάλια

Με το που σταματήσετε οποιαδήποτε κίνηση, θα αρχίσει να ρέει ο ιδρώτας. Γι’ αυτό να έχετε μαζί σας ένα φορητό ανεμιστηράκι ή έστω μια βεντάλια. Έτσι θα επιταχύνετε την εξάτμιση του ιδρώτα και θα δροσιστείτε. Αν χρειαστεί, σηκώστε τα μακριά μανίκια από τα ρούχα σας ή βγάλτε περιττά, όπως ένα φουλάρι. Όσο πιο πολύ το δέρμα έρχεται σε επαφή με τον αέρα, τόσο πιο εύκολα θα στεγνώσει από τον ιδρώτα.

Τα πράγματα δυσκολεύουν αν στον εξωτερικό χώρο η θερμοκρασία υπερβαίνει την αντίστοιχη του σώματός σας και η ατμόσφαιρα είναι ξηρή. Σε αυτή την περίπτωση θα ζεσταθείτε περισσότερο. Αν βρείτε ένα πιο υγρό σχετικά σημείο, θα βοηθήσει.

Βρέξτε τα χέρια σας

Το να βρέξετε τα χέρια σας αποτελεί έναν από τους πιο εύκολους, γρήγορους και αποτελεσματικούς τρόπους για να δροσιστείτε σε πρώτο επίπεδο. Τόσο τα πέλματα όσο και οι παλάμες σας διαθέτουν αιμοφόρα αγγεία (κοντά στην επιφάνεια του δέρματός), τα οποία διαστέλλονται όταν είστε ζεστοί. Αν βυθίσετε, λοιπόν, τα χέρια και τους πήχεις σας σε δροσερό νερό θα κρυώσει το αίμα στα αγγεία και θα ταξιδέψει πιο δροσερό στο υπόλοιπο σώμα σας, ρίχνοντας κάπως τη θερμοκρασία του.

Σκουπίστε το πρόσωπό σας με ένα κρύο και βρεγμένο πετσετάκι

Βρέξτε ένα πανάκι σε δροσερό νερό και ταμπονάρετε το μέτωπο και τα μάγουλά σας, σημεία που συγκεντρώνονται πολλά αιμοφόρα αγγεία. Το αίμα θα λειτουργήσει όπως ακριβώς και στην περίπτωση των χεριών και θα σας προσφέρει άμεση ανακούφιση.

Πιείτε ένα παγωμένο ρόφημα

Μπορεί ένα κρύο ρόφημα να μην ρίξει τη θερμοκρασία του σώματός σας, αλλά μπορεί να συμβάλλει στη γρηγορότερη εξάτμιση του ιδρώτα. Προτιμήστε ένα ποτό πλούσιο σε ηλεκτρολύτες για να λειτουργήσει υπέρ της συνολικής ενυδάτωσής σας.

Κάντε ένα δροσερό ντους

Αν είστε κάπου που μπορείτε να βουτήξετε στο ντουζ, χαρίστε στον εαυτό σας αυτό το δώρο τις ζεστές μέρες. Ένα δροσερό ντουζ θα ρίξει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία σας. Να μην προτιμάτε το παγωμένο νερό, καθώς μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων και να έχετε αντίθετα αποτελέσματα.

Με λίγη προετοιμασία, έξυπνες κινήσεις και υπομονή, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και να δροσίσετε το σώμα σας στις δύσκολες συνθήκες της ανυπόφορης καλοκαιρινής ζέστης. Αν παρ’ όλα αυτά νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τη ζέστη και επηρεάζει άσχημα τον οργανισμό σας, απευθυνθείτε σε έναν γιατρό, καθώς μπορεί να βιώνετε θερμική εξάντληση. Οι ειδικοί θα σας παρέχουν όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός σας για να επανέλθει.

https://www.vita.gr/