Τελικά πόσο συχνά πρέπει να λουζόμαστε;

Τα έχουμε ακούσει όλα: και ότι το καθημερινό λούσιμο φθείρει τα μαλλιά και ότι δεν πρέπει να τα αφήνουμε με τη λιπαρότητα. Τι απ’ όλα ισχύει;

Όσον αφορά το πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας, δεν υπάρχει μία απάντηση που να ταιριάζει σε όλους. Εξαρτάται από τον τύπο των μαλλιών σας, τον τρόπο ζωής σας και άλλους παράγοντες. Ακριβώς όπως χρησιμοποιείτε διαφορετικά προϊόντα για διαφορετικούς τύπους μαλλιών, έτσι και η συχνότητα που λούζεστε θα πρέπει να καθορίζεται από τον τύπο των μαλλιών σας. Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη συχνότητα λουσίματος των μαλλιών είναι οι εξής:

Λιπαρά μαλλιά: Κάθε μέρα για να αποφύγετε τη συσσώρευση ρύπων.

 

Ξηρά/φθαρμένα μαλλιά: Κάθε 5-7 ημέρες για να διατηρηθούν κάποια από τα φυσικά έλαια των μαλλιών σας στο τριχωτό της κεφαλής.

Λεπτά μαλλιά: Κάθε δεύτερη μέρα για να παρέχετε στα μαλλιά σας αρκετή υγρασία.

Κυματιστά/σγουρά μαλλιά: Κάθε 4-5 ημέρες, ανάλογα με την πυκνότητα των μαλλιών σας.

Πολύ σγουρά μαλλιά: Μία φορά την εβδομάδα για καλύτερη ανάπτυξη των μαλλιών.

Καθώς μεγαλώνετε, το τριχωτό της κεφαλής σας παράγει λιγότερη λιπαρότητα, οπότε μπορεί να μην χρειάζεται να λούζεστε τόσο συχνά.

Δείτε ακόμα

Εύκολα τρικ για όμορφα μαλλιά ακόμη και τις πιο δύσκολες μέρες

 Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας;
Λιπαρότητα: Θα πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας ανάλογα με το πόσο λιπαρό είναι το τριχωτό της κεφαλής σας. Εάν έχετε εξαιρετικά λιπαρά μαλλιά, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τα λούζετε κάθε μέρα. Ωστόσο, αν έχετε ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά θα πρέπει να λούζεστε λιγότερο συχνά.

Ιδρώτας: Οι άνθρωποι που ζουν σε υγρή περιοχή ή που κάνουν συχνά βαριά γυμναστική μπορεί να χρειάζεται να λούζονται πιο συχνά ή τουλάχιστον να ξεβγάζουν τα μαλλιά τους. Ο ιδρώτας μπορεί να εξαπλώσει το σμήγμα, με αποτέλεσμα τα μαλλιά σας να φαίνονται βρώμικα.

Βρωμιά ή γύρη: Εάν η εργασία σας περιλαμβάνει βρωμιά, σκόνη και γύρη, αυτά μπορεί να παγιδευτούν στα μαλλιά σας, κάνοντάς τα να φαίνονται θαμπά. Μπορεί ακόμη και να επιδεινώσουν τις αλλεργίες σας. Το συχνό λούσιμο μπορεί να είναι απαραίτητο.

 

Προϊόντα styling: Τα προϊόντα styling μπορεί να συσσωρευτούν στο τριχωτό της κεφαλής σας και να οδηγήσουν σε ερεθισμό και φθορά. Εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα styling καθημερινά, μπορεί να χρειαστεί να λούζετε τα μαλλιά σας πιο συχνά.

Λουστείτε πιο συχνά αν παρατηρήσετε ότι τα:

Τα μαλλιά σας είναι λιπαρά.
Το τριχωτό της κεφαλής είναι λιπαρό.

Συνεχίστε να προσθέτετε ένα λούσιμο την εβδομάδα μέχρι να μην παρατηρείτε πλέον λιπαρότητα.

Λουστείτε πιο αραιά αν παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας είναι θαμπά και ξηρά.

Συνεχίστε να αφαιρείτε ένα λούσιμο την εβδομάδα έως ότου δεν βλέπετε πλέον θαμπάδα ή ξηρότητα.