Πετρέλαιο: Ανακτά έδαφος, με το βλέμμα στις εξελίξεις σε ΗΠΑ και Μεσανατολικό

Το πετρέλαιο ανέκτησε χαμένο έδαφος τη Δευτέρα, με την πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή να ωθεί προς τα πάνω τις τιμές, αντισταθμίζοντας τις πτωτικές πιέσεις από το ισχυρότερο δολάριο και την αδύναμη ζήτηση στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου.

Τα futures για το αργό τύπου Brent ενισχύθηκαν κατά 15 σεντς ή 0,2% στα 85,18 δολάρια το βαρέλι, μετά την υποχώρηση κατά 37 σεντς την Παρασκευή. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate βρισκόταν στα 82,41 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 20 σεντς ή 0,2%.

Το δολάριο κινείται σταθεροποιητικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Στη Μέση Ανατολή, οι συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς σταμάτησαν το Σάββατο μετά από τρεις ημέρες, αν και αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε την επόμενη ημέρα ότι η οργάνωση δεν είχε αποσυρθεί από τις συζητήσεις.

Ωστόσο, μια ισραηλινή επίθεση με στόχο τον στρατιωτικό ηγέτη της ομάδας σκότωσε 90 άτομα το Σάββατο.

Οι αγορές πετρελαίου υποστηρίζονται επίσης σε γενικές γραμμές από τις περικοπές της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+, με το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ να δηλώνει ότι θα αντισταθμίσει κάθε υπερπαραγωγή από τις αρχές του 2024.

Εν τω μεταξύ, τo ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,7% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, κάτω των προσδοκιών για ανάπτυξη 5,1%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ