Λάσα Άπσο: Τα χαρακτηριστικά του πιο καλότυχου σκύλου!

Με καταγωγή από το μακρινό Θιβέτ, το Lhasa Apso χρησιμοποιούνταν ως φύλακας των μοναστηριών και των ανακτόρων, όπου ζούσε.

  Στις μέρες μας, η θέση του δεν ανήκει εκεί, αλλά στο πλευρό της εκάστοτε οικογένειάς του. Διατηρεί βεβαίως τον προστατευτικό χαρακτήρα και τη γοητευτική συμπεριφορά του, μόνο που πλέον θεωρείται αποκλειστικά ένα ζώο συντροφιάς.

 Μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος, αλλά έχει αρκετά δυναμικό και ανεξάρτητο χαρακτήρα. Συνεπώς, η εκπαίδευσή του θα χρειαστεί λεπτούς χειρισμούς εκ μέρους σας.

 Αυτό το καλόβολο σκυλί χωράει παντού και προσαρμόζεται πάρα πολύ εύκολα στο περιβάλλον του, ενώ παράλληλα τα πηγαίνει περίφημα με άλλες ράτσες σκύλων, κατοικίδια και παιδάκια μέσα στο σπίτι.

 Κατηγορία: Σκυλί συντροφιάς

 Ύψος: 23 με 28 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 5 με 7 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 15 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Lhasa Apso;

 Το σκυλί αυτό δεν έχει συναίσθηση του πραγματικού μεγέθους του. Νομίζει πως μοιάζει στους πιο μεγαλόσωμους προγόνους του και γι’ αυτό νιώθει ότι έχει συνεχώς το καθήκον να προστατεύει την οικογένειά του.

 Η προστατευτική φύση του μπορεί να σας εκπλήξει εκ πρώτης όψεως. Δεν μοιάζει σίγουρα για άγριο, αλλά είναι.

 Μάλιστα, θα το δείτε να κοιτάζει τους ξένους με μισό μάτι και να παίρνει πολύ σοβαρά το ρόλο του φύλακα. Με την κατάλληλη κοινωνικοποίηση όμως, θα μπορέσετε να αναπτύξετε τις κοινωνικές του δεξιότητες.

 Την ίδια στιγμή, καλό είναι να επενδύσετε στην εκπαίδευσή του. Όσο μικρό είναι, άλλο τόσο τζαναμπέτικο και πεισματάρικο μπορεί να γίνει, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρεται αυτοβούλως και απερίσκεπτα.

 Αν αγαπάει κάτι, αυτό είναι σίγουρα το παιχνίδι με τους κηδεμόνες του. Το σκυλάκι αυτό παραμένει πάντοτε ένα κουτάβι στην καρδιά και έχει μια ανεξάντλητη όρεξη για τρελίτσες.

 Βέβαια, ταιριάζει καλύτερα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Δεν ανέχεται τα πειράγματα των μικρών παιδιών και μπορεί κάλλιστα να αγριέψει, αν εκείνα ξεπεράσουν τα όριά του. Προσοχή λοιπόν!

 Ποιες πληροφορίες πρέπει να ξέρετε για το Λάσα Άπσο;

  • Είναι πάρα πολύ ανεξάρτητο. Θέλει να ικανοποιεί μονάχα τον εαυτό του και όχι τους υπόλοιπους ανθρώπους του σπιτιού. Μάλιστα, δε θα διστάσει να πάρει τα ηνία του νοικοκυριού, εάν βρει εύφορο έδαφος.
  • Είναι από τη φύση του προστατευτικός χαρακτήρας. Αυτό δεν αλλάζει, όση βάση κι αν δώσετε στην εκπαίδευσή του.
  • Έχετε κατά νου πως ωριμάζει αργά και μην περιμένετε άδικα πως αυτό θα συμβεί νωρίτερα.
  • Το πανέμορφο τρίχωμά του χρειάζεται αρκετή περιποίηση. Ένα αξιόπιστο κομμωτήριο σκύλων όμως, θα σας απαλλάξει από πολύ κόπο και χρόνο.
  • Η φροντίδα της στοματικής υγιεινής είναι πολύ σημαντική για τη ράτσα. Πρέπει να βουρτσίζετε τακτικά τα δοντάκια του, για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα.
  • Ένας αρσενικός και πλήρως αναπτυγμένος σκύλος φτάνει περίπου τα 25-28 εκατοστά σε ύψος και ζυγίζει 6 με 7 κιλά. Μία θηλυκή σκυλίτσα είναι ελαφρώς μικρότερη σε μέγεθος.

 Η ιστορική προέλευση της ράτσας Lhasa Apso

 Το Lhasa προέρχεται από το μακρινό Θιβέτ και έχει πάρει την ονομασία του από την ομώνυμη, ιερή πόλη.

 Για εκατοντάδες χρόνια, εκτρέφονταν συστηματικά από τους ευγενείς και τους μοναχούς, για να είναι προστάτης και φύλακας.

 Χάρη σε αυτό το γεγονός, ήταν γνωστό και ως «Abso Seng Kye», που στα ελληνικά θα το μεταφράζαμε ως έναν σκύλο φύλακα που γαυγίζει αρκετά.

 Οι ρίζες του Λάσα Άπσο εντοπίζονται πίσω στο 800 π.Χ. Εκείνη την εποχή, θεωρούνταν οιωνός καλής τύχης, αν και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το αποκτήσει κάποιος. Ο ρόλος του, βλέπετε, ήταν ιερός και δεν προοριζόταν για τον οποιονδήποτε.

 Μάλιστα, οι άνθρωποι εκείνης της εποχής θεωρούσαν πως όταν πέθαινε ο ιδιοκτήτης του, το σκυλί αποτελούσε τη μετενσάρκωσή του στη ζωή.

 Ενδιαφέρον προκαλεί το ότι δεν επιτρεπόταν να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του, εκτός κι αν ο Dalai Lama αποφάσιζε να το δωρίσει σε κάποιον.

 Από την απαρχή της Δυναστείας των Manchu το 1583, μέχρι και το σχετικά πρόσφατο παρελθόν, ο Dalai Lama έστελνε ορισμένα κουτάβια σαν ιερά δώρα στον Αυτοκράτορα της Κίνας και την οικογένειά του.

 Μάλιστα, προτιμούσε να τα δίνει παντα σε ζεύγη, έτσι ώστε να συνοδεύουν τα αφεντικά τους με την καλή τύχη και την ευημερία τους.

 Τα πρώτα σκυλάκια της ράτσας που έφτασαν στις ΗΠΑ δόθηκαν το 1933 ως δώρα από τον 13ο Dalai Lama στον C. Suydam Cutting, έναν περίφημο ταξιδιώτη και φυσιοδίφη.

 Ο ίδιος είχε στην ιδιοκτησία του τη φάρμα του Hamilton στο Gladstone του New Jersey και χρησιμοποίησε τα πρώτα δύο κουτάβια για να χτίσει το καταφύγιό του.

 Παρά τα διακριτά χαρακτηριστικά, τη μακραίωνη ιστορία και την τεράστια αποδοχή του, ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος δεν είχε προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση του Λάσα Άπσο ως αυτοτελή ράτσα μέχρι το 1935.

 Λίγα λόγια για το χαρακτήρα αυτού του μικρού σκυλάκου

 Το Λάσα Άπσο είναι ευδιάθετο, σκανταλιάρικο και αρκετά παιχνιδιάρικο σκυλί. Είναι όμως και πολύ αρχοντικό, ανεξάρτητο και θαρραλέο. Για αυτόν το λόγο, παίρνει πολύ σοβαρά το καθήκον του ως προστάτης της οικογένειας.

 Την ίδια στιγμή, κρατάει τη ζωντάνια και την παιχνιδιάρικη φύση του μέχρι τα βαθιά του γεράματα, παραμένοντας πάντοτε ένα ζωηρό κουτάβι.

 Μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος, αλλά είναι άκρως ανθεκτικό. Η δύναμη και η φυσική καχυποψία του απέναντι σε όσους δεν ανήκουν στον κοινωνικό του περίγυρο είναι χαρακτηριστικά της ράτσας του.

 Με την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, μπορεί να μάθει να ξεχωρίζει τους φίλους από τους εχθρούς. Έτσι, είναι ένας εξαίρετος φύλακας για κάθε σπίτι που μπορεί να το μεγαλώσει σωστά.

 Παρόλα αυτά, δε χρειάζεται έντονη σωματική άσκηση ή πνευματική διέγερση. Είναι αρκετά καλοσυνάτο και καλόβολο, αρκεί να ικανοποιείτε επαρκώς τις ανάγκες του.

 Εάν κάτι του αρέσει, αυτό είναι σίγουρα το να βρίσκεται διαρκώς κοντά σας και να μπλέκεται στα πόδια σας. Ωστόσο, αν ο σκύλος σας ακολουθεί παντού μέσα στο σπίτι, καλό είναι να γνωρίζετε τι μπορεί να κάνετε λάθος από μεριά σας.

 Βέβαια, μπορεί να μείνει άνετα και μόνο του για λίγες ώρες. Αν το παρακάνετε όμως, δεν αποκλείεται να εκδηλώσει άγχος αποχωρισμού.

 Πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσει

 Η υγεία και η μακροζωΐα ενός σκύλου εξαρτάται τόσο από τη διατροφή και τις συνθήκες του περιβάλλοντος, όσο και από γονιδιακούς παράγοντες. Εν προκειμένω, το Λάσα Άπσο μπορεί να συσχετιστεί με τις παρακάτω καταστάσεις:

  • Οφθαλμολογικά προβλήματα
  • Αλλεργίες
  • Μετατόπιση επιγονατίδας
  • Σμηγματογόνος αδενίτιδα
  • Cherry eye
  • Προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς
  • Κερατοεπιπεφυκίτιδα
  • Νεφρική δυσπλασία

 Η περιποίηση ενός Lhasa Apso

 Το σκυλί αυτό αποτελεί την ιδανική επιλογή για όσους από εσάς ζείτε σε μικρά διαμερίσματα, αν και σίγουρα θα ήθελε να έχει πρόσβαση σε μια καλά περιφραγμένη αυλή.

 Είναι αρκετά καλόβολο. Μπορείτε να το ικανοποιήσετε, αν το βγάζετε μερικές σύντομες βόλτες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 Κατά τα άλλα, θα το βρείτε εξίσου πρόθυμο να κουλουριαστεί στα πόδια σας στον καναπέ και να απολαύσει τα χάδια και τα φιλιά σας. Τις υπόλοιπες ώρες, του αρέσει να παίζει μαζί σας και να σας ειδοποιεί όταν πλησιάζει κάποιος.

 Η εκπαίδευσή του ίσως αποτελέσει πρόκληση για εσάς. Παρόλα αυτά, θα χρειαστεί να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν, προκειμένου να αποφύγετε τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς.

 Τα χαρακτηριστικά του τριχώματός του

 Δεν χωράει αμφιβολία πως το τρίχωμα αυτού του σκυλάκου είναι πανέμορφο. Μακρύ, ίσιο και αρκετά πυκνό, συναντάται σε διάφορα χρώματα, όπως μαύρο, καφέ, λευκό και φαιοκίτρινο.

 Για να το διατηρήσετε εκλεπτυσμένο και λαμπερό, θα χρειαστείτε αρκετή ενασχόληση και χρόνο. Είναι ανάγκη να το βουρτσίζετε σε καθημερινή βάση, να το κάνετε μπάνιο με το κατάλληλο σαμπουάν και να του προσφέρετε μια υγιεινή διατροφή.

 Εάν δυσκολεύεστε να συμβαδίσετε με το πρόγραμμα περιποίησης και καλλωπισμού του, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε ένα αξιόπιστο κομμωτήριο σκύλων. Αφήστε στους ειδικούς όλα τα υπόλοιπα.

 Ταυτόχρονα, θα χρειαστεί να καθαρίζετε τακτικά τα αφτάκια του, να βουρτσίζετε τα δόντια του και να φροντίζετε για την αποπαρασίτωσή του.

 Ικανοποιώντας τις ανάγκες του, το Λάσα Άπσο υπόσχεται να μεταμορφωθεί σε ένα εξαίρετο κατοικίδιο, που θα παίζει μαζί σας με τις ώρες. Εννοείται πως, μετά το παιχνίδι, θα κουλουριάζεται στο πλευρό σας.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια ή να επισκεφθείτε κάποιο καταφύγιο αδέσποτων ζώων και να κάνετε μια σχετική αναζήτηση.

 

petmagazine.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ