Ρυζοτηγανίτες με σπανάκι, μυρωδικά και αυγό ποσέ

Θέλετε ένα ελαφρύ πρωινό; Αυτές οι εύκολες τηγανίτες, φτιαγμένες με αλεύρι ρυζιού, με σπανάκι και αυγό ποσέ, είναι ό,τι πρέπει. Light, θρεπτικές και σούπερ μυρωδάτες.

Έχουν 218 Kcal/μερίδα. Όπως επισημαίνει η κλινική διατροφολόγος Μαρία Μπίζιου, το αλεύρι ρυζιού είναι ένα αλεύρι εύπεπτο, χωρίς γλουτένη, με αυξημένη περιεκτικότητα φυτικών πρωτεϊνών και ινών. Αν υπολογίσουμε τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών και όλα τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τα αυγά (ασβέστιο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη και υψηλής θρεπτική αξίας πρωτεΐνες), έχουμε ένα σούπερ πρωινό.

30' παρασκευή
Σύνολο: 30'

Υλικά

Μερίδες: 2

Για τις τηγανίτες

 1/2 φακελάκι (3,5-4 γρ.) ξηρή μαγιά
 130 γρ. αλεύρι ρυζιού
 ελάχιστο ελαιόλαδο
 αλάτι

Για την επικάλυψη

 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
 200 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού, χοντροκομμένα
 20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
 4 αυγά μεγάλου μεγέθους
 1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
 ελάχιστο ελαιόλαδο
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ρυζοτηγανίτες

Για τις ρυζοτηγανίτες με σπανάκι, μυρωδικά και αυγό ποσέ, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ καλά με το σύρμα τη μαγιά με 250 ml χλιαρό νερό.
Ρίχνουμε σταδιακά το ρυζάλευρο, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός.
Ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Επικάλυψη

Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε το σπανάκι, 2 κουτ. σούπας νερό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του.
Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και αχνίζουμε τα υλικά για 8-10 λεπτά, μέχρι το σπανάκι να μαραθεί και να μειωθεί ο όγκος του.
Προσθέτουμε τα ντοματίνια και τον άνηθο και ανακατεύουμε απαλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατίζουμε και ανακατεύουμε απαλά.

Αυγά ποσέ

Βάζουμε νερό σε μέτρια κατσαρόλα, μέχρι η στάθμη του να φτάσει στα μισά του σκεύους.
Προσθέτουμε το ξίδι και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ανακατεύουμε το νερό μερικές φορές έντονα με ένα κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί στρόβιλος. Σπάμε αμέσως 2 από τα αυγά πάνω από το νερό, κοντά στην επιφάνειά του, σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε αμέσως την κατσαρόλα με το καπάκι της.
Αφήνουμε τα αυγά να ποσαριστούν για 3-4 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει καλά το ασπράδι, αλλά ο κρόκος να μείνει μελάτος. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και με ένα μαχαίρι κόβουμε τα πολλά ξέφτια του ασπραδιού. Βάζουμε να ξαναβράσει το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα 2 αυγά.

«Ψήσιμο»

Αλείφουμε με 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και το βάζουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
Αδειάζουμε στο τηγάνι τον μισό χυλό ρυζάλευρου και σείουμε το σκεύος ώστε να καλυφθεί με ένα λεπτό στρώμα χυλού όλος ο πυθμένας του, ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για 5 λεπτά, μέχρι ο χυλός να στερεοποιηθεί σε τηγανίτα και να ροδίσει απαλά.Τον ξεκολλάμε με μια σπάτουλα και τον αφήνουμε να γλιστρήσει σε ένα πιάτο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα.

Σερβίρισμα

Μοιράζουμε τις τηγανίτες σε δύο πιάτα και από πάνω μοιράζουμε το σοταρισμένο μείγμα.
Βάζουμε από 2 αυγά ποσέ σε κάθε τηγανίτα και σπάμε τους κρόκους με ένα πιρούνι, για να μισοχυθούν στα υλικά. Σερβίρουμε αμέσως.

https://www.gastronomos.gr/