Χάρης Δούκας: «Θα παραμείνω δήμαρχος – Συνιστώσα θα γίνουμε εάν δεν μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα ποσοστά μας»

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

Το ζήτημα της παραμονής του στη θέση του δημάρχου Αθηναίων σε περίπτωση εκλογής του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι εξελίξεις στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη και η επόμενη μέρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Χάρης Δούκας το πρωί της Πέμπτης, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Θα παραμείνω δήμαρχος, σεβαστές όλες οι απόψεις, όμως έχω τεκμηριώσει τον διττό ρόλο, δεν είναι αντιπαραθετικό, είναι συμπληρωματικό, είναι συγκοινωνούντα δοχεία, ενδυναμώνει τον θεσμό. Προτάσεις και δράσεις που κάνω στην Αθήνα έχουν και εθνική εμβέλεια», δήλωσε κατηγορηματικά βάζοντας τέλος στα ερωτηματικά και στα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι εάν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι: «Οι δημότες θα κερδίσουν από τον διττό μου ρόλο, καθώς θα έχω μεγαλύτερη δυνατότητα διεκδίκησης για τις προσπάθειες που κάνω. Υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα που διεκδικώ» και πρόσθεσε ότι «θα αποδεικνύω πώς εννοώ την πολιτική βελτιώνοντας τη ζωή των Αθηναίων. Είναι ένα στοίχημα που θα αξιολογείται κάθε μέρα από τους πολίτες».

«Δίνω μία μάχη με εθνικά χαρακτηριστικά», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας ότι οι πρωτοβουλίες του θα δώσουν τη δυνατότητα στους δήμους της χώρας να προβούν σε δράσεις αυτόνομα για τον σχεδιασμό της πόλης τους.

«Συνιστώσα θα γίνουμε εάν δεν ενισχύσουμε τα ποσοστά μας. Κάνω προσπάθεια να ενδυναμώσουμε το ΠΑΣΟΚ και να κυβερνήσουμε τη χώρα», σχολίασε απαντώντας στις αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη ότι παρέλαβε κόμμα κι όχι συνιστώσα από την Φώφη Γεννηματά.

Σχολιάζοντας το ποσοστό του κόμματος του στην Α΄Αθήνας (8,76%) ο δήμαρχος Αθηναίων παραδέχθηκε ότι δεν είναι ικανοποιητικό. Μάλιστα ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 συγκριτικά με το αντίστοιχο περσυνό, σημειώθηκε 365% αύξηση των ανθρώπων που ζήτησαν βοήθεια από το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Αθηναίων. «Αφορά 4.000 νέες οικογένειες. Αυτά τα είναι τα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε. Απαιτείται οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί σήμερα η κυβέρνηση δίνει τα πολλά σε λίγους και λίγα στους πολλούς», τόνισε ενδεικτικά.

Στην ερώτηση πότε πήρε την απόφαση να διεκδικήσει την προεδρεία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δούκας απάντησε ότι αυτό έγινε μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

«Έλαβα την απόφαση να είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές λόγω του αποτελέσματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε, δε, ότι «Μεγάλη μερίδα του κόσμου γύρισε την πλάτη στα κόμματα. Η αύξηση στα ποσοστά δεν αρκεί, χρειάζεται ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά».

Αναφερόμενος στην εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή σε περίπτωση εκλογής του, ο κ. Δούκας σημείωσε: «Δεν θα κάνει “πάρτι” ο Μητσοτάκης, επειδή υπάρχουν πολύ αξιόλογα στελέχη τόσο στη Βουλή και εκτός Βουλής στο ΠΑΣΟΚ και αυτό που πρεσβεύω είναι μία συμμετοχική διαδικασία και ένα ενωτικό, δημοκρατικό κόμμα μελών με διακριτούς ρόλους. Το κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι να κάνουμε μία έκρηξη ιδεών και να παρουσιάσουμε τι θέλουμε για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τη χώρα»

Τόνισε, μάλιστα, ότι «υπάρχουν στελέχη και πρεσβεύω συμμετοχική και συλλογική ηγεσία».

Για το αν είναι έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός, ο Χάρης Δούκας απάντησε: «Θα κάνω μία μεγάλη προσπάθεια να παρουσιάσω την ατζέντα μου και νομίζω ότι είναι μία ατζέντα σύγχρονη, προοδευτική, που έχει ανάγκη ο κόσμος. Πρέπει να σταθούμε ξανά περήφανοι και βγαίνουμε μπροστά με την ευθύνη που μας αναλογεί» και τόνισε πως «είμαι έτοιμος να αναμετρηθώ με την ευθύνη για να αλλάξουμε τη χώρα, για να γίνουμε μία κυβέρνηση που θα βελτιώσει τη ζωή των πολλών. Δεν αναμετρώμαι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά με τα προβλήματα και τους πολίτες και το κάνω καθημερινά».

Για τη φιλία του με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη συνεργασία τους στο ΠΑΣΟΚ είπε: «Βεβαίως με στήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, τον έχω στηρίξει κι εγώ, είχαμε συνεργασία τόσο στον Δήμο της Αθήνας όσο και όταν ήμουν γραμματέας στον Τομέα Ενίσχυσης, όμως η φιλία προϋποθέτει ελευθερία έκφρασης και απόψεων. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να λέμε αυτά που πιστεύουμε», ενώ κλείνοντας αποκάλυψε ότι όλο αυτό το διάστημα δεν έχει μιλήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

 

ΠΗΓΗ