Τα 9 μαγικά οφέλη της αλόης στο πρόσωπο και το σώμα

Η αλόη ή aloe vera αποτελεί ένα ποώδες εύχυμο φυτό με φαρμακευτικές και αρωματικές ιδιότητες, που αναπτύσσεται σε ξηρά κλίματα.

Τα χυμώδη φύλλα της περιέχουν ένα διαυγές τζελ που φιλοξενεί περισσότερες από 751 διαφορετικές δραστικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων, σακχάρων, ενζύμων, σαλικυλικών οξέων και αμινοξέων. Όλα αυτά τα συστατικά έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν μια ευρεία γκάμα πλεονεκτημάτων για τη φροντίδα του δέρματος στο πρόσωπο και το σώμα. Πάμε να τα ανακαλύψουμε όλα παρακάτω.

#1
Καταπραΰνει το δέρμα από τα ηλιακά εγκαύματα

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η αλοΐνη, μια ένωση που βρίσκεται στο φυτό της αλόης, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που βοηθούν στη διαδικασία επούλωσης του δέρματος, και καταπολεμάει το ξεφλούδισμα που συνήθως εμφανίζεται μετά το ηλιακό έγκαυμα. Η αλόη είναι, επίσης, γεμάτη αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα μια αντιοξειδωτική πρωτεΐνη, που ονομάζεται μεταλλοθειονεΐνη, η οποία προστατεύει την επιδερμίδα που έχει υποστεί βλάβη από τις ακτίνες UV.

#2
Περιορίζει τα μαύρα στίγματα

Τα μαύρα στίγματα, γνωστά και ως υπερμελάγχρωση, προκαλούνται είτε από την έκθεση στον ήλιο είτε από την ακμή ή απλώς τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης. Σύμφωνα με μια σχετική μελέτη, μια ένωση που ονομάζεται αλοεσίνη, και βρίσκεται στο φυτό της αλόης θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισής τους -όταν εφαρμόζετε αλόη στο δέρμα τέσσερις φορές τη μέρα για 15 ημέρες. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η τοπική εφαρμογή της αλόης μπορεί να αναστείλει άμεσα την παραγωγή μελανίνης, δηλαδή της χρωστικής ουσίας που, όταν υπερπαράγεται, προκαλεί τον σχηματισμό μαύρων κηλίδων.

#3
Ενυδατώνει

«Το φύλλο του φυτού της αλόης είναι πλούσιο σε νερό, ιδιαίτερα στην εσωτερική στιβάδα του, επομένως βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος. Τα σάκχαρα που περιέχει, γνωστά ως βλεννοπολυσακχαρίτες, διατηρούν την υγρασία στην επιδερμίδα».» εξηγεί η δερματολόγος Marisa Garshick. Όταν η αλόη εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την περιεκτικότητα της εξωτερικής στιβάδας της επιδερμίδας (που ονομάζεται κεράτινη στιβάδα) σε νερό, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι το ιδανικό συστατικό για ξηρούς τύπους δέρματος.

#4
Λειτουργεί ως μάσκα για το τριχωτό της κεφαλής

Η εφαρμογή της αλόης ως μάσκα για το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να καταπραΰνει τους ερεθισμούς, να απολεπίσει, να αναπληρώσει την ενυδάτωση και ακόμη και να ενισχύσει τα τριχοθυλάκια. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για να διατηρήσει τα μαλλιά λεία και λαμπερά.

Πάρτε στα χέρια σας το τζελ της αλόης και απλώστε το απευθείας στις ρίζες των μαλλιών. Αφήστε το στα μαλλιά για 20 λεπτά πριν λουστείτε και κάντε απαλό μασάζ στο τριχωτό του κεφαλιού, για να διεισδύσει καλά στους θύλακες της τρίχας. Μόλις περάσει το 20λεπτο, ξεπλύνετε πολύ καλά και συνεχίστε με την υπόλοιπη hair routine σας.

#5
Έχει αντιγηραντική δράση

Εκτός από την ικανότητά της να βοηθά στην αναπλήρωση και τη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα, η αλόη διεγείρει και την παραγωγή υαλουρονικού οξέος και ινών κολλαγόνου κι ελαστίνης –όλα αυτά είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί η επιδερμίδα ενυδατωμένη, σφριγηλή κι ελαστική. Η τοπική εφαρμογή αλόης, μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος και στη μείωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών.

#6
Αντιμετωπίζει την ακμή

Εκτός από τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, η αλόη είναι, επίσης, μια φυσική πηγή σαλικυλικών οξέων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν με τα σπυράκια. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η τοπική εφαρμογή της αλόης σε συνδυασμό με μια κρέμα τρετινοΐνης μπορεί να θεραπεύσει τη φλεγμονώδη και μη φλεγμονώδη ακμή. Απλώς εφαρμόστε ταμποναριστά λίγο τζελ αλόης πάνω στο σπυράκι ως overnight θεραπεία και αφήστε την αλόη να κάνει τα μαγικά της.

#7
Βοηθάει με την ψωρίαση και το έκζεμα

Δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση μεταφράζονται ως γενική φλεγμονή και διαταραγμένος επιδερμιδικός φραγμός, και η αλόη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους. Επιπλέον, όταν ο επιδερμιδικός φραγμός έχει διαταραχθεί, το δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις -η αλόη λειτουργεί ως αντισηπτικό που δρα ενάντια σε μύκητες, βακτήρια και ιούς. Σύμφωνα με έρευνες, η χρήση μιας κρέμας με αλόη μπορεί να περιορίσει το ξεφλούδισμα, την ερυθρότητα και τον ερεθισμό που προκαλείται από την ψωρίαση.

#8
Απομακρύνει την πιτυρίδα

Η πιτυρίδα είναι μια μορφή σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και η αλόη έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τον ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής και το ξεφλούδισμα που προκαλείται. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που έβαλαν αλόη στο τριχωτό της κεφαλής είδαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων της πιτυρίδας, δηλαδή ξεφλούδισμα και κνησμό.

#9
Περιορίζει τις ραγάδες

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, η τοπική εφαρμογή της αλόης έχει αποδειχθεί αποτελεσματική ως προς τη μείωση της εμφάνισης και την πρόληψη της εξάπλωσης των ραγάδων. Η ικανότητα αυτή της αλόης εξηγείται πιθανότατα λόγω των επανορθωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της.

https://www.vita.gr/