Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο β' γύρος εκλογών στην Γαλλία

Στη Γαλλία περισσότεροι από 200 αριστεροί και κεντρώοι υποψήφιοι βουλευτές απέσυραν τη συμμετοχή τους από τον δεύτερο γύρο των εκλογών με στόχο να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η ακροδεξιά να πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο ένας μετά τον άλλο αριστεροί και κεντρώοι υποψήφιοι βουλευτές αποχωρούν από την εκλογική κούρσα ενόψει του δεύτερου, κρίσιμου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Για να δημιουργήσουν «ανάχωμα» κατά της Ακροδεξιάς, τουλάχιστον 200 υποψήφιοι, ανάμεσά τους και 3 υφυπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης αποσύρθηκαν από τις κάλπες της επόμενης Κυριακής αφήνοντας χώρο στον επικρατέστερο αντίπαλο των Ακροδεξιών σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Όμως ο πρωθυπουργός του Μακρόν Γκαμπριέλ Ατάλ τόνισε ότι το μέτωπο εναντίον της ακροδεξιάς δεν σημαίνει ταυτόχρονα συμπόρευση με την αριστερά.

«Δυστυχώς το μόνο κόμμα που σήμερα έχει τη δυναμική να πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία είναι η Εθνική Συσπείρωση. Πρέπει να το αποτρέψουμε. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες πρέπει να ψηφίσετε όχι υπέρ κάποιου υποψηφίου αλλά εναντίον της Εθνικής Συσπείρωσης», είπε ο πρωθυπουργός.

Η ηγέτιδα της Ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν κατηγόρησε τους αντιπάλους της αλλά και τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης για προσπάθεια αποθάρρυνσης των ψηφοφόρων της. Και επανέλαβε ότι το κόμμα της θα κυβερνήσει μόνο αν πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία.

«Αν δεχθούμε να μπούμε σε μια κυβέρνηση απλά για να καθίσουμε σε υπουργικές καρέκλες χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε, αυτό θα ήταν η χειρότερη προδοσία απέναντι στους ψηφοφόρους μας», δήλωσε η Λε Πεν.

Μάλιστα η Λε Πεν κατηγόρησε τον Μακρόν για διοικητικό πραξικόπημα λέγοντας πως ο Γάλλος πρόεδρος διόρισε αιφνιδιαστικά κυβερνητικούς αξιωματούχους λίγε μέρες πριν τις εκλογές με στόχο να βάλει εμπόδια σε μια μελλοντική κυβέρνηση της ακροδεξιάς.

megatv.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ