Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι 2 + 3 μετοχές που άντεξαν την πολιτική αναταραχή

Τελικά η μεγάλη «αναταραχή» που προμήνυαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μαζί και το χρηματιστήριο, στο περιθώριο των πολιτικών και εκλογικών αναταράξεων στη Γαλλία δεν ήρθε, με την πρώτη ημέρα του εξαμήνου να φέρνει εν μέρει την ισορροπία και ελαφρώς την εμπιστοσύνη στις τάξεις των επενδυτών.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες αντέδρασαν θετικά, το ευρώ ενισχύθηκε, το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε και η ερχόμενη Κυριακή, όταν και θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, δεν φαντάζει και τόσο «τρομακτική» στις τάξεις των επενδυτών. Ακόμη και σε ένα σενάριο επικράτησης της ακροδεξιάς στη Γαλλία, το σενάριο να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση φαίνεται πλέον με χαμηλές πιθανότητες.

Άλμα πάνω από 2% για τον CAC 40 στη Γαλλία, θετικά οι ευρωαγορές

Ευκαιρίες

Η διόρθωση που έκαναν επομένως, τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές, όσο και η ελληνική, πλέον αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους αναλυτές ως ευκαιρία τοποθετήσεων, ειδικά σε τίτλους που είτε έκαναν μια αδικαιολόγητη πτωτική κίνηση, είτε άντεξαν σε αυτό το σκόπελο.

Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι που έχουν ακτινογραφήσει τις επιδόσεις των τίτλων τον Ιούνιο, όταν δηλαδή δοκιμάστηκε σοβαρά η στήριξη της αγοράς στη ζώνη των 1.395-1.400 μονάδων. Μια στήριξη που αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από ότι υπολόγιζαν πολλοί, ενεργοποιώντας όχι μόνο κάποια μερίδα αγοραστών, αλλά και τις άμυνες των long.

Σε αυτή την ανθεκτικότητα βοήθησε αρκετά η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία έδωσε ένα +7%, το οποίο σχετίζεται με το deal της πώλησης της από την ΓΕΚ Τέρνα στην Masdar Hellas. Ιδιαίτερη ήταν και η συμβολή της Cenergy, η οποία πέταξε στην ουσία το τελευταίο διάστημα, περιορίζοντας μόνο στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου την επίδοσή της στο τελικό +6,6%.

Οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης στην πλειονότητα τους ήταν αρνητικοί για την αγορά, με τη Βιοχάλκο μάλιστα να χάνει 11% και τη Motor Oil να κλείνει τον Ιούνιο στο -10,1%.

Αρνητική ήταν ως επί το πλείστον και η επίδοση των τίτλων του MidCap, με μόλις την Κρι – Κρι, την Entersoft, την Ιντραλότ και την Optima Bank να κλείνουν θετικά. Χειρότερη επίδοση είχαν η Ιντρακομ με -15,3%, η Profile με -8,6% και ο Άβαξ με -8,5%.

Εκτός λοιπόν από τους δύο τίτλους στηλοβάτες της αγοράς, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, στον Small Cap, οι Αττικές Εκδόσεις με +9,4%, η AS Company με +8,4% και η Revoil με +5% ήταν αυτές που ξεχώρισαν σε ένα “γκρουπ” που επίσης είχε αρνητικά πρόσημα.

Η πορεία των κλάδων

Μπορεί ο Ιούνιος να ροκάνισε τα κέρδη από την αρχή του έτους στο 8,59%, εντούτοις μόλις τρεις είναι οι δείκτες που βρίσκονται σε αρνητικά εδάφη, με τους δύο εξ αυτών να γυρίζουν αρνητικά μόλις τον έκτο μήνα.

Ειδικότερα, ο Mid 40 πλέον είναι στο -0,09% από την αρχή του έτους, αφού από τον Μάρτιο κινείται σταθερά πτωτικά. Επίσης, ο κλαδικός των πρώτων υλών γύρισε αρνητικός κατά 3,61%, μετά το -9,86% του Ιουνίου, ενώ εκείνος της ακίνητης περιουσίας χάνει 6,92% μην μπορώντας να ακολουθήσει το θετικό τέμπο της αγοράς.

“Πρωταθλητές” μέχρι τώρα είναι οι κλαδικοί των Βασικών Αγαθών και της Βιομηχανίας, με κέρδη πάνω από 21%, με τις τράπεζες να ακολουθούν με +14,3%.

Το πρόβλημα των συναλλαγών

Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών υποχώρησε στα 122,3 εκατ. ευρώ, από τα 161 εκατ. τον Μάιο, αποτυπώνοντας την επιφυλακτικότητα της αγοράς να τοποθετηθούν ακόμη και μετά από τη διόρθωση των 100 και πλέον μονάδων που πραγματοποιήθηκε ειδικά το δεύτερο μισό του Ιουνίου.

Συνήθεις… ύποπτοι μάλιστα ήταν και πάλι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ειδικά η Eurobank και η Alpha Bank, οι οποίες ήταν στο επίκεντρο του επενδυτικού ραντάρ, ενώ σημαντικές ήταν και οι συναλλαγές στο Phoenix Vega Mezz και την Ιντραλότ.

Το πρόβλημα των χαμηλών συναλλαγών αποτυπώνεται ωστόσο και στο γεγονός ότι όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ξεπέρασαν καν τα 8 εκατ. ευρώ σε συναλλαγές μέσα σε έναν ολόκληρο μήνα, με πάνω από 100 τίτλους να έχουν συναλλαγές κάτω από 1 εκατ. ευρώ.

ot.gr