Αναγνωστοπούλου: "Επιχορήγηση του Δήμου Ερυμάνθου για την αντιμετώπιση συνεπειών από ακραία καιρικά φαινόμενα"

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσε σήμερα Δευτέρα 1.7 η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου που αφορά το αίτημα του Δήμου Ερυμάνθου για επιχορήγηση για την αντιμετώπιση συνεπειών και πρόληψη ζημιών και καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή. 

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Το  υπ’ αριθ. πρωτ. 6028/28.06.2024 “ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ” έγγραφο του Δήμου Ερυμάνθου προς τα αρμόδια υπουργεία έρχεται σε συνέχεια παλαιότερων εγγράφων που έχουν αποσταλεί από τον Δήμο στο Υπουργείο Εσωτερικών μετά την Κήρυξη του Δήμου Ερυμάνθου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας εξαιτίας των πλημμυρών που έπληξαν διαδοχικά την περιοχή αλλά και ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά από την οποία επλήγη την 21η Ιουνίου 2024. Στο έγγραφο τονίζεται η επιτακτική ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση του Δήμου προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στην αντιμετώπιση του συνόλου των συνεπειών από την επέλαση των ακραίων αυτών φυσικών φαινομένων. 

Παραθέτοντας μία σειρά από συγκεκριμένα έργα που πρέπει να γίνουν, ο Δήμος σημειώνει χαρακτηριστικά πως χρειάζεται στήριξη, ετοιμότητα, οργάνωση αλλά και συνεργασία των συναρμόδιων φορέων (ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, Δασαρχεία, Υπουργείου) προκειμένου να καταστεί δυνατή η αναχαίτιση των φαινομένων αυτών και ο περιορισμών των καταστροφικών σε πολλές περιπτώσεις επιπτώσεων τους. 

Έπειτα και από την καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Ιουνίου 2024, τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που υπέστησαν οι περιοχές του Δήμου Ερυμάνθου, καθώς και στην έκτακτη επιχορήγηση που απαιτείται για τη διαπεραίωση των περισσότερων από τα έργα και τις προμήθειες που είμαι αναγκαίες.

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ 

ΠΡΟΣ 

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 

ΚΑΙ 

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


Αθήνα, 1 Ιουλίου 2024

Θέμα: Επιχορήγηση του Δήμου Ερυμάνθου για την αντιμετώπιση συνεπειών και πρόληψη ζημιών και καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου καταθέτει ως αναφορά στον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  το υπ’ αριθ. πρωτ. 6028/28.06.2024 “ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ” έγγραφο του Δήμου Ερυμάνθου που αφορά την ανάγκη για άμεση επιχορήγηση του Δήμου για την αντιμετώπιση συνεπειών και πρόληψη ζημιών και καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα.  

Ο Δήμος Ερυμάνθου,  που έχει κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, λόγω των πλημμυρών που έπληξαν διαδοχικά την περιοχή αλλά και έπειτα από την πρόσφατη πυρκαγιά της 21ης Ιουνίου 2024, επανέρχεται με νέα επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία τονίζοντας την άμεση ανάγκη για χρηματοδότηση προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των συνεπειών από την επέλαση των ακραίων φυσικών φαινομένων. Στις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες των ετών 2021, 2022 και 2023 έρχονται να προστεθούν τα 60 καμένα κτίσματα αλλά και οι εκτεταμένες βλάβες που προκάλεσε η πυρκαγιά της 21ης Ιουνίου στις περισσότερες υποδομές του Δήμου κυρίως στα συστήματα ύδρευσης, καθαριότητας και στο δίκτυο του δημοτικού φωτισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως η πυρκαγιά κατέκαψε περίπου 30.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, εκκλησίες, κατοικίες, αγροτικές αποθήκες και ποιμνιοστάσια με τον εξοπλισμό τους, ζώα, ζωοτροφές και καλλιέργειες στους οικισμούς «Άνω Μαστραντώνη Κοινότητας Μανεσίου, «Ράχη» Κοινότητας Σταυροδρομίου, «Αγία Βαρβάρα» και «Γάλαρο» Κοινότητας Αγίας Βαρβάρας, «Ρουπακιά», Κοινότητας Ρουπακιάς, «Κάλφα» Κοινότητας Κάλφα και «Σκούρας» Κοινότητας Σκούρα της Δημοτικής Ενότητας Τριταίας. 

Η επιτακτική ανάγκη για λήψη μέτρων αντιμετώπισης και πρόληψης σοβαρών κινδύνων πλημμύρας, κατολισθήσεων, καταπτώσεων πρανών, απόφραξης τεχνικών και σωληνωτών και συγκέντρωσης μεγάλης ποσότητας λάσπης και φερτών υλικών, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα,  ο Δήμος ζητά την αρωγή των συναρμόδιων υπουργείων για την κατασκευή αλλά και τη λήψη μέριμνας των έργων: κατασκευή έργων ορεινής υδρονομίας, οριοθέτηση του Ποταμού Πηνειού σε όλο το μήκος του στα διοικητικά όρια του Οικισμού Κάλφα, αποκατάσταση της κατεστραμμένης λεκάνης ηρεμίας του ποταμού στα κατάντη της ιστορικής πέτρινης τοξωτής γέφυρας. Επιπλέον, επίτευξη επιφανειακής αποστράγγισης, αποφυγής δηλαδή συγκέντρωσης νερού στην επικίνδυνη περιοχή όπου χρειάζεται η κατασκευή περιφερειακής τάφρου, εξομάλυνση ης επιφάνειας του πρανούς, επιφανειακές τάφροι-αύλακες συλλογής υδάτων κλπ. Ακόμη, για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων προς αποφυγή κατολισθητικών φαινομένων απαιτείται διαμόρφωση της επιφάνειας των πρανών σε αναβαθμούς, συνοδεία από συλλεκτήριες τάφρους κατάλληλων γεωμετρικών χαρακτηριστικών, κατόπιν εδαφοτεχνικής μελέτης και μελέτης ευστάθειας λόγω του ιδιαίτερου γεωγραφικού αναγλύφου. Επιπροσθέτως, κατασκευή τοίχων αντιστήριξης κατά μήκος των οδικών αρτηριών, κατασκευή τεχνικών-σωληνωτών, τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων σε τμήματα αγροτικών οδών που μετά την πυρκαγιά αποκαλύφθηκαν γκρεμώδη πρανή καθώς και φυτοκομικά έργα για την ενίσχυση της σταθερότητας των πρανών. Τέλος, αντικατάσταση δεξαμενών και κατεστραμμένου δικτύου ύδρευσης, αποκατάσταση τμημάτων φθαρμένης ασφάλτου του δημοτικού οδικού δικτύου, προμήθεια και τοποθέτηση βραχιόνων και λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού, προμήθεια κάδων απορριμμάτων, προμήθεια, τοποθέτηση και σύνδεση πυροσβεστικών κρουνών σε όλα τα χωριά του Δήμου και προμήθεια και τοποθέτηση τουλάχιστον δέκα δεξαμενών πυρόσβεσης για την άμεση τροφοδότηση των πυροσβεστικών οχημάτων με νερό σε δυσπρόσιτες περιοχές. 

Ο Δήμος Ερυμάνθου τονίζει την αναγκαιότητα στήριξης, οργάνωσης κα συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να αναχαιτιστούν τα φαινόμενα και να περιοριστούν οι επιπτώσεις τους. Ζητά επιχορήγηση του Δήμου με το ποσό κατ΄ ελάχιστο του 1,5 εκ. ευρώ. 

Επισυνάπτεται το από 28/6/2024 έγγραφο-επιστολή του Δήμου Ερυμάνθου και παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Η Καταθέτουσα Βουλευτής

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)