Ανακοινώσεις του Δήμου Πατρέων για Φλόκα, αποφοίτους των Τμημάτων Μηχανικών & Φάρο Δρεπάνου

Σε ανακοινώσεις του ο Δήμος Πατρέων αναφέρει:

ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ, ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΟΥ ΦΛΟΚΑ

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας (ΣΥΔΙΣΑ), προχώρησε στην έγκριση της πρότασης για τον οριστικό ανάδοχο που θα υλοποιήσει την κατασκευή του σύγχρονου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στου Φλόκα, προϋπολογισμού 55,1 εκατ. ευρώ και με τα συμπληρωματικά έργα 115 εκατ. ευρώ.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, θεωρεί σκόπιμο να υπενθυμίσει και να ευχαριστήσει για μια ακόμα φορά τους μηχανικούς και γενικά τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας, που ανταπεξήλθαν με συστηματική δουλειά και επάρκεια στις μελέτες, ενός πολύ μεγάλης πολυπλοκότητας και τεχνικών δυσκολιών διαγωνισμό.

Το έργο θα γίνει με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και  από το Ταμείο Συνοχής. Συνεπώς δεν θα επιβαρυνθούν οι δημότες μας, σε αντίθεση με τα σχέδια προηγούμενων Δημοτικών Αρχών που προέκριναν τη διαδικασία μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).  Το έργο ανοίγει παραπέρα το δρόμο για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) της Ξερόλακκας, ενώ ελαχιστοποιούνται, επίσης, οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. 

 

ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ''ΟΜΗΡΙΑ'' ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Με αφορμή το γεγονός ότι αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Τμημάτων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην αρμόδια επιτροπή, η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, καλεί την Κυβέρνηση να δώσει τέλος στην «ομηρία» των φοιτητών και των αποφοίτων των εν λόγω σχολών.

Πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την κατάργηση (με τον Ν. 4610/2019 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, την απορρόφηση των Τμημάτων Μηχανικών (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών) από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τη μετατροπή τους με ΦΕΚ σε πενταετούς φοίτησης, το πτυχίο αυτών των τμημάτων συνεχίζει να είναι κυριολεκτικά στον «αέρα», καθώς μέχρι τώρα δεν προβλέπονται επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, ενώ μόλις πρόσφατα υπήρξε μια θετική εξέλιξη με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Αυτό μάλιστα, συνέβη την ίδια στιγμή, που η Κυβέρνηση έφερε προς κύρωση στο Κοινοβούλιο τη Σύμβαση της Λισαβόνας «για την αναγνώριση προσόντων σχετικά με την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια», το οποίο στην ουσία ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων, πλέον και ακαδημαϊκά.

Η Δημοτική Αρχή εκφράζει ακόμα μια φορά τη στήριξή της στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και αποφοίτων, για άμεση κατοχύρωση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με την ειδικότητά τους. Για συνολική αναβάθμιση των σπουδών, ενάντια στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των τμημάτων, ενάντια στη λογική της κατηγοριοποίησης τμημάτων και αποφοίτων, την οποία ακολούθησαν όλες οι Κυβερνήσεις.

 

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Η χθεσινή (26 Ιουνίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ακόμα μια φορά αποκαλυπτική. Φάνηκαν ξεκάθαρα –και κυρίως στη συζήτηση για την παραχώρηση του Φάρου Δρεπάνου σε ιδιώτη επενδυτή-, οι δύο πόλοι που υπάρχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο ένας πόλος, που εκφράστηκε ξεκάθαρα απ’ τις τοποθετήσεις των κυρίων Σβόλη και Ψωμά, είναι αυτός της στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής για παραχώρηση κάθε γωνιάς του δημόσιου χώρου για «αξιοποίηση» σε επιχειρηματικούς ομίλους. Μάλιστα, εμφανίζουν τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται διαχρονικά, δηλαδή την υποχρηματοδότηση του Δήμου με τη συνεπακόλουθη αδυναμία εκτέλεσης έργων, συντήρησης του δημόσιου χώρου κ.τ.λ., ως δικαιολογία για την εκχώρηση υποδομών σε ιδιώτες! 

Αυτό κι αν είναι συνειδητή παραπλάνηση και λογική «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω!».

Ο άλλος πόλος είναι αυτός της Δημοτικής Αρχής, με τη στήριξη του πατραϊκού λαού και των φορέων του, που ζητούν αξιοποίηση του δημόσιου χώρου προς όφελος των δημοτών, των αθλητών, με ευθύνη του Δήμου και του κράτους και με την αναγκαία χρηματοδότηση.

Όσον αφορά δε, τα άλλα θέματα της συνεδρίασης της λογοδοσίας, είναι πια φανερό ότι η αντιπολίτευση ακολουθεί την τακτική του ρηχού εντυπωσιασμού, καθώς είναι συστηματικά ανενημέρωτη για θέματα που ήδη έχουν συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ή τις Επιτροπές, όπως είναι η ανακύκλωση (που συζητήθηκε μόλις στην προηγούμενη συνεδρίαση αναλυτικά), το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΠ και άλλα πολλά.

Τους αφήνουμε στην κρίση του πατραϊκού λαού.