Σολτς: Ένεση αυτοπεποίθησης σε Γερμανία και Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές

Μία ημέρα πριν το πρώτο Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, με μία δυναμική εμφάνιση στην Ομοσπονδιακή Βουλή επιχείρησε να τονώσει την αυτοπεποίθηση τόσο της Γερμανίας όσο και της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την άνοδο των ακροδεξιών, λαϊκιστικών κομμάτων είναι «σημείο καμπής», είπε ο Σολτς στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Μπούντεσταγκ. Συνέβαλε σ΄αυτό το γεγονός ότι συνέπεσαν πολλές κρίσεις ταυτόχρονα, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, που διασάλευσαν την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. «Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», είπε ο Σολτς, «πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη Γερμανία και στην Ευρώπη» τόνισε ο καγκελάριος. «Δεν θα υπάρξει επιστροφή στις παλιές καλές εποχές, που συνήθως δεν ήταν ποτέ τόσο καλές», σημείωσε ο Σολτς, τονίζοντας την ανάγκη της πολιτικής προοπτικής που χρειάζονται οι πολίτες. «Δεν θα επιδοθούμε σε ανταγωνισμό με τους λαϊκιστές και τους εξτρεμιστές», είπε ο Σολτς, αλλά πρέπει να δοθούν απαντήσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Επίθεση στην ακροδεξιά

Σκληρή επίθεση άσκησε ο γερμανός καγκeλάριος στο ακροδεξιό κόμμα ΑfD αλλά και στο ακροαριστερό κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ για τη φιλο-ρωσική στάση τους. Τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους δεν υποστήριξαν λαϊκιστικές και εξτρεμιστικές δυνάμεις, είπε ο Σολτς, στηλιτεύοντας το μποϋκοτάζ των βουλευτών των δύο κομμάτων στην ομιλία του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή. Ταυτόχρονα, ο Σολτς απέρριψε τους όρους που έθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για κατάπαυση του πυρός, οι οποίοι περιλαμβάνουν την παραίτηση της Ουκρανίας από τη χερσόνησο της Κριμαίας και μεγάλα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή. «Όποιος πιστεύει ότι η Ουκρανία θα επιζούσε με μία τέτοια λύση και αυτό θα οδηγούσε σε διαρκή ειρήνη στην Ευρώπη θα πρέπει να παρακολουθεί Russia Today», είπε ο Σολτς, παραπέμποντας στο κανάλι της ρωσικής προπαγάνδας.

Γρήγορη συμφωνία για τη νέα ηγεσία της ΕΕ

Στόχος του γερμανού καγκελάριου ήταν να λυθεί το ζήτημα της νέας ηγεσίας της ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές γρήγορα. Ο στόχος αυτός επετεύχθη με τη συμφωνία των διαπραγματευτών των τριών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Σολτς μίλησε με θερμά λόγια για τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που συμμετείχε επίσης στην ομάδα διαπραγμάτευσης μεταξύ των τριών μεγάλων ομάδων στο νέο Ευρωκοινοβούλιο του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των κεντρώων Φιλελευθέρων. “Οι πολίτες δεν περιμένουν τσακωμό για θέσεις, αλλά για γρήγορη δουλειά”, είπε ο Σολτς.

Οι τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες συμφώνησαν ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το CDU θα προταθεί εκ νέου για Πρόεδρος της Κομισιόν και η φιλελεύθερη πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, θα αναλάβει εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Ο σοσιαλδημοκράτης και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ αρχικά για μία διετία.

Η συμφωνία των τριών θα υποβληθεί προς απόφαση στο Συμβούλιο από τους 27 ηγέτες της ΕΕ που συνέρχονται αύριο στις Βρυξέλλες.

ertnews.gr