Διογκώνεται το σκάνδαλο στοιχημάτων από μέλη των Συντηρητικών για την ημερομηνία εκλογών

Ανώτερο στέλεχος των Συντηρητικών ερευνάται από την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών για τους ισχυρισμούς ότι έβαλε δεκάδες στοιχήματα για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών πριν κάνει την ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. 

Ο Νικ Μέισον, επικεφαλής δεδομένων των Συντηρητικών, ενημερώθηκε από την εποπτική αρχή ότι αποτελεί μέρος της έρευνας. Αφού τον πλησίασαν για να σχολιάσει, το Συντηρητικό Κόμμα επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει άδεια απουσίας.

Είναι ο τέταρτος Συντηρητικός που κατονομάζεται από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, ενώ ένας αστυνομικός που ήταν μέλος της ομάδας στενής προστασίας του Ρίσι Σουνάκ βρίσκεται επίσης υπό έρευνα.

Μία μέρα πριν ο Ρίσι Σούνακ ανακοινώσει την διεξαγωγή εκλογών στις 4 Ιουλίου, τέσσερα στελέχη των Τόρις και ένας φρουρός του πρωθυπουργού φαίνεται ότι έβαλαν στοιχήματα για την ημερομηνία.

Σύμφωνα με το άρθρο 42 του νόμου περί τυχερών παιχνιδιών του 2005, αποτελεί ποινικό αδίκημα η εξαπάτηση στα τυχερά παιχνίδια ή η παροχή δυνατότητας ή βοήθειας σε άλλον να το πράξει. Η μέγιστη ποινή είναι έως και δύο έτη φυλάκισης.

Ο Μέισον φέρεται να έχει τοποθετήσει αρκετές δεκάδες στοιχήματα σε απροσδιόριστο χρονικό διάστημα πριν ο Σουνάκ ανακοινώσει την πρόθεση του να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου.

Η αξία του καθενός ήταν μικρότερη από 100 λίρες, αλλά αθροιστικά τα κέρδη θα ανέρχονταν σε χιλιάδες λίρες αφού οι πιθανότητες ήταν ελάχιστες. 

Ο Γκάρντιαν αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Γκρεγκ Ουίλιαμς,  που είναι ο στενότερος κοινοβουλευτικός συνεργάτης του Ρίσι Σούνακ, αποτελεί αντικείμενο έρευνας από την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών για στοιχήματα που έβαζε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο, τρεις ημέρες πριν από την προκήρυξή τους.

Η εποπτική αρχή εξετάζει επίσης τα στοιχήματα που φέρεται να έχουν τοποθετηθεί από τον Τόνι Λι, τον διευθυντή εκστρατειών του Συντηρητικού κόμματος, ο οποίος βρίσκεται τώρα σε άδεια, και τη σύζυγό του, Λόρα Σάντερς, υποψήφια των Τόρις στο ΒορειοΔυτικό Μπρίστολ.

Οι αποκαλύψεις για όλο και μεγαλύτερο αριθμό Τόρις που έβαλαν στοίχημα για τον χρόνο διεξαγωγής εκλογών αποτελεί τη χαριστική βολή στην έτσι κι αλλιώς κατακόρυφη ολίσθηση του Συντηρητικού Κόμματος. 

Ο υπουργός Μαικλ Γκόουβ χαρακτήρισε το σκάνδαλο όμοιο με εκείνο του «πάρτυ-γκέιτ» που έριξε τον Μπόρις Τζόνσον. Ο υπουργός Εσωτερικών  Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε  σήμερα ότι δεν πρόκειται να υπερασπιστεί κανέναν που τυχόν έχει παίξει στοίχημα για την ημερομηνία εκλογών. Εργατικοί και Φιλελευθεροι Δημοκράτες καταδικάζουν το νέο σκάνδαλο και καλούν τον Σούνακ να αποπέμψει τα στελέχη του κόμματος του.

ertnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ