Φλωρίδης: Μετά την υπόθεση Λύτρα ενισχύεται το δικονομικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία

Νέες διατάξεις που θα ενισχύσουν το πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στη «σκιά» της υπόθεσης του Απόστολου Λύτρα.

Οι ενισχυτικές αυτές διατάξεις, όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, θα ορίζουν πιο συγκεκριμένα το πλαίσιο της δικαστικής εξέλιξης μιας υπόθεσης.

 

Μιλώντας στην υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με δράστη τον γνωστό δικηγόρο υπογράμμισε πως «αν δεν είχαμε το πλέγμα προστασίας, ο γιατρός και η νοσηλεύτρια που εξέτασε τη σύζυγο του Απόστολου Λύτρα, που ξυλοκοπήθηκε, σε μια ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, θα βρίσκονταν με χειροπέδες».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο νέο ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας, σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο τον περασμένο Φεβρουάριο δέχτηκε κριτική από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Έως της αρχές της επόμενης εβδομάδας το νέο πλέγμα διατάξεων

«Αν προλάβω αυτή την εβδομάδα, το αργότερο στις αρχές της επόμενης, θα ανακοινώσουμε νέο πλέγμα διατάξεων που θα ενισχύει το υφιστάμενο» γνωστοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και εξήγησε στη συνέχεια ότι «θα περιλαμβάνει κυρίως διατάξεις οι οποίες ορίζουν πιο καθαρά, πιο συγκεκριμένα, πιο καλά, πιο δημιουργικά το πλαίσιο της δικαστικής εξέλιξης μιας υπόθεσης».

«Έτσι κι αλλιώς το πλαίσιο το δικονομικό είναι ένα πλαίσιο που περιγράφει ενέργειες, βήματα, διαδικασίες, πράξεις, ελέγχους. Αυτό πρέπει να καταστεί πιο συγκεκριμένο, πιο προστατευτικό για τον δικαστή, αλλά κυρίως για τα θύματα και όσους εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις. Αυτά πρέπει να τα οδηγήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την κοινωνία από αυτούς που καταφέρνουν να τρυπάνε ένα προστατευτικό πλέγμα» πρόσθεσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Με αφορμή τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, βάσει του οποίου έγινε γνωστό ότι έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας από τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα, η σύζυγός τους, με τη σύλληψή του και την άσκηση δίωξης σε βάρος του, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως «το τι αντιμετωπίσαμε στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο δεν λέγεται, από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εγώ, έλεγαν, ήμουν ακροδεξιός που εισάγει μεσαιωνικές διατάξεις που πλήττουν τα δικαιώματα των κρατουμένων».

Τότε, συνέχισε, «υπήρξε αντεπίθεση συντονισμένη από βουλευτές της ΝΔ ότι έχουμε μια μάχη που αφορά την μόνιμη αγωνία της κοινωνίας πού θα πάμε. Οι μεγαλύτεροι πολέμιοι του νέου ποινικού κώδικα ήταν οι ακροδεξιοί και χρησιμοποιούσαν την ίδια φρασεολογία με την αριστερά. Όλοι αυτοί οι υποκριτές που παρουσιάζονται ως προστάτες της κοινωνίας, τους κώδικες αυτούς που επιχειρούν να προστατεύσουν την κοινωνία τους πολέμησαν με τη φρασεολογία της αριστεράς».

Αναφερόμενος στην υπόθεση του δικηγόρου είπε πως «η δίωξη που ασκήθηκε είναι για κακούργημα και ασκήθηκε με βάσει τις γενικές διατάξεις του ποινικού δικαίου και τις ειδικές διατάξεις για ενδοοικογενειακή βία. Όλοι αυτοί που σχολιάζουν, οι περιφερόμενοι τηλεοπτικοί που προσπαθούν να θολώσουν τα πράγματα, να απαντήσουν αν η δίωξη που ασκήθηκε είναι για κακούργημα ή για πλημμέλημα; Ήταν για κακούργημα;».

Υπενθύμισε ότι «αν δεν είχαμε αυτό το πλαίσιο προστασίας ο γιατρός αν επέμενε θα είχε καταλήξει με χειροπέδες. Όταν το θύμα εκβιαζόμενο από τον θύτη δεν λέει την αλήθεια και ο γιατρός επιμένει, ο θύτης έχει όλα τα στοιχεία στα χέρια του με την ψευδή κατάθεση που οργανώνει για να κυνηγήσει τον γιατρό».

Ερωτηθείς για την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα της υπόθεσης του Απόστολου Λύτρα ο κ. Φλωρίδης είπε ότι «οι εξουσίες είναι ανεξάρτητες, δεν είναι ανεξέλεγκτες και το Σύνταγμα ορίζει από ποιον και πώς ελέγχονται. Για τους δικαστές ελέγχονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο».

Όπως τόνισε, «ο νόμος επειδή πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις λέει ότι αν ο δικαστής βρίσκεται μπροστά σε έναν άνθρωπο που εκτός από την ποινική του μεταχείριση χρειάζεται και ψυχολογική υποστήριξη τού παρέχεται. Δεν αναιρεί όμως το ένα το άλλο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ